Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2023, 16:00
Čas čítania 1:52
Adriana Královičová

FOTO: Pozri si šikovnú premenu mini garsónky: 14 štvorcových metrov premenili architekti na funkčné bývanie

KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

Z mini bytu dokázali architekti vytvoriť moderný a funkčný priestor.

Garsónka v pražských Holešoviciach je súčasťou starého tehlového domu. Jej rozloha je 20 štvorcových metrov, má však vysoký strop. Vďaka tomu mohli architekti vytvoriť samostatný priestor na spanie. V interiéri dominuje drevo, béžová a tyrkysová farba. Byt je vhodný pre jednu až dve osoby, štúdio DesignPro ukázalo, že múdro premyslená rekonštrukcia dokáže z malého miesta vytvoriť priestor na funkčné bývanie.  

Architektky a interiérovej dizajnérky Zuzany Řepíkovej sme sa opýtali, ako postupovať pri rekonštrukcii stiesneného priestoru. „Vzala by som si na to odborníka. Pri navrhovaní malých priestorov je potrebné riešiť skutočne každý centimeter miesta a vhodným riešením môže vzniknúť oveľa lepšie využiteľný priestor. Dôležitý je aj nábytok na mieru,“ povedala pre Refresher. 

Vďaka práci Zuzany Řepíkovej vznikol svieži, hravý byt s množstvom dômyselných riešení. Postele sú na poschodí, kam vedú schody fungujúce aj ako kuchyňa a zároveň ako úložné priestory. Nechýba kúpeľňa s vaňou a dostatok úložných priestorov. „Klientka nám dala voľnú ruku, obmedzení sme boli len rozpočtom. Nebála sa ani farieb,“ hovorí Zuzana Řepíková. 

interiérový dizajn,architektúra, dizajn
Zdroj: DesignPro

Multifunkčné schody

Architekti sa museli popasovať s plochou necelých 20 štvorcových metrov. Z tohto rozmeru však značnú časť ukrojila kúpeľňa a samostatné toalety. Zvyšná plocha na vstup, chodbu, kuchyňu, jedáleň, obývaciu izbu a spálňu tak predstavovala iba 14 štvorcových metrov. Veľkosťou to zodpovedá napríklad priemernej spálni. 

Výhodou bytu v starej zástavbe sú vysoké stropy. Tie mohli pri rekonštrukcii využiť na vytvorenie osobitného miesta na spanie, ktoré vzniklo „na poschodí“. Priamo do postele vedú schody, ktoré vznikli z multifunkčnej knižnice. Tá v sebe ukrýva napríklad chladničku aj špajzu.

V maličkej kuchynke nechýbajú všetky moderné spotrebiče, ako chladnička s mrazničkou, varná doska, rúra, mikrovlnka, odsávač a dokonca aj umývačka riadu. Miesto na oddych poskytuje menšia pohovka, jedáleň nahradili okrúhlym stolom pod veľkým špaletovým oknom. Šatníkové skrine sú na opačnej strane kuchyne tak, aby odklonili priamy pohľad od vstupu do obytnej časti bytu. Zároveň vytvárajú chodbičku k toalete, aby bola čo najďalej od zvyšku bytu. 

interiérový dizajn,architektúra, dizajn
Zdroj: DesignPro

 

Farby aj materiály sú dôležité

Aby takýto maličký priestor nepôsobil smutne, architekti sa rozhodli ako dominujúcu farbu použiť sýtomodrú a doplniť ju o príjemnú textúru dreva na nábytku aj podlahe či béžové tóny na stenách. Hravosť interiéru chceli dostať aj do kúpeľne, a tak zvolili terazzo obklad s farebnými segmentmi a odkryli tehlovú klenbu. Interiér podčiarkujú čierne industriálne doplnky a svietidlá na vytvorenie viacerých príjemných večerných nálad.

„Jasnú predstavu sme mali pri prvej návšteve už my a klientka nám všetko odsúhlasila. Najsilnejším prvkom interiéru je podľa nás tyrkysová farba, ktorá je využitá v kuchyni, v kúpeľni a na toalete v skrinkách na mieru. Interiéru dodáva energiu práve táto farba. Nezvyčajné je aj okno v kúpeľni, ale to tu už bolo pôvodne, len sme lepšie využili priestor tejto miestnosti,“ dodáva Zuzana Řepíková. 

Byt prerábali približne mesiac. Výslednému efektu predchádzal návrh interiéru, fotorealistická vizualizácia, výber materiálu a vzorkovanie.

Celý výsledok si pozri v galérii.

interiérový dizajn,architektúra, dizajninteriérový dizajn,architektúra, dizajninteriérový dizajn,architektúra, dizajninteriérový dizajn,architektúra, dizajn
Zobraziť galériu
(15)
Anketa:
Čo hovoríš na premenu garsónky?
Wau! Super.
Neohúrilo ma to.
Wau! Super.
87 %
Neohúrilo ma to.
13 %
Domov
Zdieľať
Diskusia