Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2022, 13:30
Čas čítania 4:12
Adriana Královičová

Nábytok z bytu starej mamy nevyhadzuj, možno má vysokú hodnotu. Retro lampy Sputnik a Pampeliška dnes stoja 500 eur a viac

Nábytok z bytu starej mamy nevyhadzuj, možno má vysokú hodnotu. Retro lampy Sputnik a Pampeliška dnes stoja 500 eur a viac
Zdroj: Pelmel Design Dorota Jedináková/Refresher/Lavish Design Studio
KULTÚRA INTERIÉROVÝ DIZAJN UMENIE
Uložiť Uložené

Ikony retro československého nábytku ožívajú v dnešných interiéroch. Môžeš ich nájsť u svojich starých rodičov, a ak ich ešte nevyhodili, môžu mať vysokú hodnotu. Dnes je tento typ nábytku veľmi vyhľadávaný, okrem toho je spojený s citovou väzbou.

Pamätáš si nábytok z interiérov našich starých rodičov, ktorý zdobil ich obývačky, spálne či kuchyne? Vyvoláva určitý druh nostalgie a prináša emóciu. Dnes je retro štýl veľmi vyhľadávaný, dokonca ťa môže donútiť siahnuť hlbšie do peňaženky.

Produkty sa pred niekoľkými rokmi mohli zdať zastarané, no vďaka Instagramu a Tiktoku sa si našli cestu aj do moderných interiérov. Dnes ich nájdeš na online bazároch či vo vintage nábytkových štúdiách. Práve pri online bazároch však dávaj pozor. Nie každý model, ktorý na internete nájdeš, zodpovedá opisu. Ak naozaj túžiš po vintage nábytku, radšej si ho pred kúpou choď pozrieť osobne. Predídeš tak nákupu mačky vo vreci. Veľký dopyt totiž vytvoril priestor špekulantom, ktorí chcú aj obyčajnú drevenú stoličku predať za pár stoviek.

V Refresheri ti radi prinášame témy noviniek v dizajne a architektúre. Ak si rád čítaš články o architektúre, interiérovom dizajne a nových technológiách, staň sa členom klubu REFRESHER+ a všetky články si prečítaj bez obmedzení.

„Ak by som chcela vedieť, či sú kúsky cenné, určite by som sa starých rodičov opýtala, z akého roku pochádzajú. Starožitnosti by mali byť podľa mojich znalostí 80- až 90-ročné. Tie vintage veci môžu byť od 50. až 80. rokov, v zahraničí je veľmi trendy kupovať kúsky práve z tohto obdobia. Retro nábytok by som radila medzi 60. až 70. roky,“ hovorí Vlaďa Ilavská, majiteľka nábytkového ateliéru Lavish Design Studio. 

Späť
Zdieľať
Diskusia