Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. októbra 2022, 10:30
Čas čítania 2:50
Martin Adam Pavlík

Arctic Monkeys koketujú s artrockom, Taylor Swift poráža démonov v hlave a Labrinth ponúka balzam na dušu

Arctic Monkeys koketujú s artrockom, Taylor Swift poráža démonov v hlave a Labrinth ponúka balzam na dušu
Zdroj: Getty Images/Dimitrios Kambouris
HUDBA ELEKTRONICKÁ HUDBA HUDBA HUDOBNÉ NOVINKY HUDOBNÉ VIDEOKLIPY METAL PLAYLIST TÝŽDŇA POP ROKENROL TOP 5 HUDOBNÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Pozri si prehľad najlepších nahrávok tohto týždňa.

Ak si minulý týždeň nemal čas počúvať novú hudbu, určite by si to mal dobehnúť a pustiť si novinky od legendárnych rockerov z Los Angeles Red Hot Chili Peppers, švédskej provokatérky Tove Lo či vychádzajúcej hviezdy, rapera Lil Babyho.  

Nudiť sa nebudeš ani pri albumoch šarmantnej pesničkárky Zelly Day alebo britskej speváčky s ostrým slovníkom menom M.I.A. Vynechať by si nemal ani Amonit od Paulieho Garanda. A ak máš chuť na niečo tvrdšie, určite skús nahrávku Pain Remains od deathcorovej bandy Lorna Shore či Aurora Leaking from an Open Wound od Full of Hell. Poďme však už k tomu najnovšiemu.

1. Arctic Monkeys – The Car

Britskí indie-rockeri oslavujú tento rok dôležité výročie svojho vzniku. Už dve dekády búrajú pódiá a ľudí pod nimi nechávajú vypustiť dušu. Z ich vystúpení fanúšikovia väčšinou odchádzajú spotení a vyčerpaní, no zároveň najšťastnejší na svete. Najnovšia, v poradí siedma nahrávka je odklonom od energického garážového rocku a punkovej rebélie, ktoré boli príznačné pre skoršiu tvorbu kapely. 

„Opičky“ zjemnili, upokojili sa a koketujú viac so vznešenejším artrockom. Z ich novinky cítiť éterickosť, no takisto ponurejšiu atmosféru a odbočky do iných sfér. V maličkých náznakoch počuť vplyv progresívnych legiend ako Queen či Pink Floyd, no zároveň jednoduchých popových a chytľavých refrénov príznačných skôr pre kultových „chrobákov“. To, čo kvartetu zo Sheffieldu však jednoznačne ostalo, sú krásne a úderné texty. 

2. Taylor Swift – Midnights

Ako speváčka prezradila na sociálnych sieťach, Midnights rozpráva príbehy z jej trinástich bezsenných nocí (nie náhodou má album presne trinásť skladieb). Predtým než sa vrátila k sladkým snom, prešla si viacerými hrôzami a musela najskôr poraziť vlastných démonov v hlave. 

„Bdieme v strachu, nepokoji a slzách. Pozeráme sa na steny a pijeme, až kým k nám neprehovoria naspäť. Krútime sa v našich vlastnoručne vyrobených klietkach a modlíme sa, aby sme – práve v tejto chvíli – neurobili nejakú osudovú chybu, ktorá by nám zmenila život,“ priblížila držiteľka jedenástich cien Grammy svoje vtedajšie stavy, ku ktorým sa na nahrávke vracia.

3. Labrinth – Ends & Begins

Labrinth je Boh. Málokto dokáže na človeka preniesť takú plejádu emócií ako tento 33-ročný Londýnčan. Poznáš ho určite ako autora hudby k populárnemu seriálu Euphoria. Už len skladby Forever či Formula boli absolútnou dokonalosťou, ktorú si poslucháč môže pokojne púšťať dookola celý deň (nie náhodou vznikli na Youtube desaťhodinové verzie). 


Hudobník poslucháčom z očakávaného albumu Ends & Begins ponúkol bohužiaľ zatiaľ len tri skladby (Kill For Your Love, Lift Off a Iridium). Vydanie ostatných nateraz odložil, keďže na nahrávke údajne ešte potrebuje doladiť nejaké detaily. Ako dodal na sociálnych sieťach, oplatí sa počkať. To, čo zatiaľ vypustil von, je v každom prípade balzamom na dušu.

Znova ide o hravý, nápaditý, producentsky vyzretý (počúvať spomenuté tri skladby na kvalitných slúchadlách či reproduktoroch je nevyhnutné — objavíš oveľa viac zvukov) a originálnym mixom inteligentnej elektroniky, rapu, R & B a soulu. Ako Labrinth sám povedal pre Entertainment Weekly, má pri tvorbe absolútnu voľnosť, a preto robí presne to, čo chce. Nič a nikto mu v tom nebráni. A aj to počuť (v tom najlepšom zmysle slova).

4. Architects – The Classic Symptoms of a Broken Spirit

Znie to možno neuveriteľne, ale pätica metalistov z anglického Brightonu vydáva už desiaty album. Od začiatku kariéry vydávajú nahrávky v ročných, maximálne dvojročných intervaloch, pričom kvalita hudby paradoxne neklesá, ako to býva zvykom pri väčšine kapiel s takouto mierou produktivity. 

The Classic Symptoms of a Broken Spirit nie je práve majstrovské dielo hodné uctievania ani ortodoxnou, nekompromisnou metalcorovou náložou, z ktorej padá sánka. Vidno však,  že ostrí Briti vedia, ako sa robia hity s údernými a chytľavými refrénmi, ktoré ti budú hrať v hlave ešte týždeň po vypočutí.  

5. Brutus – Unison Life

Kto toto belgické trio niekedy videl naživo, vie, že na pódiu dokáže predviesť neskutočne emotívnu a zároveň explozívnu šou. Katarzný zážitok je zaručený. Prenikavý spev charizmatickej Stefanie Mannaerts si podmaní a v momente odzbrojí každého. Je fascinujúce, ako si ide vždy vykričať hlasivky a popritom trieska ako o život do svojej súpravy bicích. 

Brutus brány undergroundu rozkopli nahrávkou Burst v roku 2017 a odvtedy vydali ďalšie dva albumy Nest a Live in Ghent. Unison Life je ich štvrtou štúdiovkou a na svoje si opäť prídu všetci milovníci melancholického post-rocku aj rýchlejšieho a zúrivejšieho post-hardcoru. Opäť nechýbajú prechody z najtichších pasáží do tých najhlučnejších, besné zmeny rytmov a dynamické zvukové steny.

Anketa:
Ktorá nahrávka ťa zaujala najviac? 
Arctic Monkeys – The Car
Taylor Swift – Midnights
Labrinth – Ends & Begins
Architects – The Classic Symptoms of a Broken Spirit
Brutus – Unison Life
Arctic Monkeys – The Car
41 %
Taylor Swift – Midnights
28 %
Labrinth – Ends & Begins
28 %
Architects – The Classic Symptoms of a Broken Spirit
3 %
Brutus – Unison Life
0 %
Domov
Zdieľať
Diskusia