Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
13. októbra 2022, 21:17
Čas čítania 2:27
Ivan Koribanič

FOTO: Boli sme na prvom pochode za Matúša a Juraja, ktorých zavraždil strelec v Teplárni

FOTO: Boli sme na prvom pochode za Matúša a Juraja, ktorých zavraždil strelec v Teplárni
Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič
REFRESHER BRATISLAVA LGBT+ SLOVENSKO VRAŽDA PRED TEPLÁRŇOU
Uložiť Uložené

Stretnutie plné sĺz, objatí a prejavov zakončil pochod pred podnik Tepláreň, v ktorom ich strelec zabil.

Prechádzame po Hurbanovom námestí. Vyzerá to, akoby šlo o hranicu medzi dvomi svetmi. Na pravej strane sú plné podniky popíjajúcich ľudí, na druhej zasa námestie plné smútiacich po včerajšej vražde Matúša a Juraja v podniku Tepláreň, kde sa zdržiavala komunita LGBTI ľudí.



Na miesto prichádzame približne dvadsať minút pred oficiálnym začiatkom o 18. hodine. Na Námestí SNP je viac policajtov ako účastníkov. Medzi nimi je aj hlavná organizátorka Kata. „Neviem, čo mám očakávať. Už som viackrát čítala, že tento moment je rovnaký ako ten, keď zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu. Že spoločnosť sa postaví na nohy a začne bojovať proti nenávisti. Považovala som za absolútne nevyhnutné okamžite konať. Cítim bezmocnosť a neviem, ako inak by som priložila ruku k dielu. Preto vzniklo toto podujatie, aby sme prejavili spolupatričnosť s LGBT+ ľuďmi.“

Organizátorka Kata.
Organizátorka Kata. Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič

Hovorí, že je dôležité chodiť do ulíc, kým budú politici ako Tomáš Taraba či Anna Záborská nabádať ľudí na zlé. „Nemyslím si, že príde veľa ľudí, ale akákoľvek spolupatričnosť je nesmierne dôležitá,“ dodala Kata.

Odporúčané
REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov 1. mája 2024, 15:00

Ľudia sa pomaly začínajú zhromažďovať a desiatka účastníkov sa mení na stovku. Medzi nimi je aj 22-ročná Dominika s transparentom Homofóbia má liek: vzdelanie. Cieľom Dominiky je predovšetkým podporiť komunitu LGBT+. „Hovorilo sa o tom chalanovi (strelec, ktorý má na svedomí vraždu Matúša a Juraja v podniku Tepláreň – pozn. red.), že je strašne múdry, že má dobré známky a neviem čo všetko. Ale úprimne, človek nemôže byť múdry a nemôže to mať v hlave v poriadku, pokiaľ spácha niečo takéto,“ vraví Dominika. Kľúč k posunu v spoločnosti smerom vpred vidí vo vzdelaní o LGBT+ ľuďoch.

Dvadsaťdvaročná Dominika s transparentom „Homofóbia má liek: vzdelanie“.
Dvadsaťdvaročná Dominika s transparentom „Homofóbia má liek: vzdelanie“. Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Medzi mladými ľuďmi je viacero účastníkov nad 50 rokov. Množstvo z nich drží v rukách sviečku, iní sa zhovárajú s mladšími a niektorí len ticho mlčia a nasávajú pochmúrnu atmosféru.

Jedným z nich je 56-ročný Stanislav Háber. „Som rodič transrodového dieťaťa a viem, aké je to strašné. Je to odvaha, priznať sa k tomu. Ten strelec musel byť popletenec. Keď vyrástol v tradičnej rodine, ktorá mu vštepila hodnoty navádzajúce na vraždenie. Keď tu bude niekto reklamovať tradičnú rodinu, nech sa pozrie, ako vychoval svoje deti. V tomto prípade ide o absolútny rozpor,“ vraví Stanislav zlomeným hlasom a oči mu zaplavia slzy.

Päťdesiatšesťročný účastník pochodu Stanislav Háber.
Päťdesiatšesťročný účastník pochodu Stanislav Háber. Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Sám pritom svoju rodinu pokladá za tradičnú, ktorá vychovala transrodové dieťa. Hoci očakával vyššiu účasť, bol by spokojný, keby tu boli aj dvaja ľudia. „Treba povedať ,dosť‘ a je jedno, v akom počte to bude.“ V tomto pochode vidí najmä uctenie si pamiatky zosnulého Matúša a Juraja.

Účastníci sa rečníkom po príhovore poďakovali potleskom.
Účastníci sa rečníkom po príhovore poďakovali potleskom. Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič

Námestie SNP je zaplnené približne 250 ľuďmi, ktorým sa postupne prihovorila organizátorka Kata či viacerí hostia vrátane pedagóga Petra Lengharta či kamaráta oboch obetí. Všetci spoločne volali po zmene v spoločnosti a vzájomnej tolerancii. Každý z nich sa po príhovore dočkal mohutného potlesku. Z úzadia sa na stretnutie prizeral aj bývalý minister školstva Branislav Gröhling a bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

„Asi by som chcela uveriť, že nastal konečne čas, aby sme si boli všetci rovní. Nie je to o výbere, ale o tom, že každý z nás sa nejako narodí. Naša spoločnosť na to ešte nedorástla. Ale chcem, aby táto veľká bolesť bola na ceste za spoločnou toleranciou tou poslednou,“ povedala Mária Kolíková.

Na pochode sa zúčastnila aj bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.
Na pochode sa zúčastnila aj bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič

Vinu za súčasný stav spoločnosti pripísala politikom, ktorí by podľa nej mali voči sebe vyvodiť zodpovednosť. „Premiér by sa nemal skrývať za žiadne floskuly, ktoré teraz vyjadruje. Mali by sme prijať právnu úpravu, ktorá by týmto ľuďom zaručila dôstojnosť,“ skonštatovala.

Po približne 40-minútovom programe sa všetci presunuli v sprievode polície pred podnik Tepláreň, kde vrah zabíjal. Presun bol pokojný bez akýchkoľvek komplikácií či narušení.

Streľba v Bratislave | Útok v Bratislave | pochod | Námestie SNP
Po príhovoroch sa všetci presunuli z Námestia SNP pred podník Tepláreň. Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Zúčastnení zapálili pred Teplárňou sviečky. Počas minúty ticha bolo počuť plač. Po približne desiatich minútach, keď bola spodná časť Zámockej ulice uzavretá, sa stretnutie skončilo pozvánkou na zajtrajší pochod.

Organizátorka Kata.Dvadsaťdvaročná Dominika s transparentom „Homofóbia má liek: vzdelanie“.Ľudia na pochode plakali a objímali sa.Päťdesiatšesťročný účastník pochodu Stanislav Háber.
Zobraziť galériu
(14)
Domov
Zdieľať
Diskusia