Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2022 o 9:30
Čas čítania 10:24
Tímea Krauszová

Vytratila sa všetka radosť zo života; všetko okrem školy je pre mňa sekundárne. Vysokoškoláčky otvorene o duševnom zdraví

Vytratila sa všetka radosť zo života; všetko okrem školy je pre mňa sekundárne. Vysokoškoláčky otvorene o duševnom zdraví
Zdroj: Refresher/Daniel Tichý
ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE ŠKOLSTVO VYSOKÉ ŠKOLY
Uložiť Uložené

Zisťovali sme, ako sa žije vysokoškolákom, ktorí majú psychické problémy spojené so školou, a hľadali sme odpoveď na otázku, ako problémom predchádzať.

Diana má 21 rokov a už pracuje. Vysokoškolské štúdium prerušila skôr, ako dokončila bakalára, a neuvažuje nad tým, že by sa do školy vrátila. Patrí medzi „pandemických vysokoškolákov“: nastúpila v roku, keď začala pandémia koronavírusu, a zo školy odišla skôr, než mohli študenti zažiť aspoň jeden úplne prezenčný semester. 

„Na vysokú som išla s tým, že som bola šťastná a pripravená na štúdium. Mala som tam kamarátky, takmer na žiadnej hodine som nebola sama. Ale potom prišiel covid.“ Nastalo obdobie plné stresu a strachu. Bála sa zlyhania, keďže na školu išla najmä kvôli svojim rodičom a nie kvôli sebe.

Podľa výskumu Univerzity Komenského z roku 2021 sa pandémia citeľne podpísala pod duševným zdravím študentov. Depresiami a úzkosťami trpelo až dvakrát toľko študentov ako v porovnateľnom výskume v roku 2018. „Podobné výsledky o náraste depresie a úzkosti priniesla aj česká epidemiologická štúdia, ktorá zistila, že nárast psychických porúch bol najvyšší práve v skupine mladých ľudí,“ vysvetlil psychológ Michal Hajdúk v tlačovej správe.

Odporúčané
Ako si vybrať školský batoh pre prvákov Ako si vybrať školský batoh pre prvákov 23. júla 2024 o 9:19

Stres zo školy sa prejavil aj na Dianinom fyzickom zdraví. Takmer každé ráno mala tráviace problémy, občas si poplakala. Problémy mala najmä pred konkrétnymi predmetmi vrátane toho, na ktorom jej chýbala párová prezentácia. Sama sebe vyčítala, že je hlúpa, pretože sa nevie na niektoré predmety naučiť. Stres ovplyvňoval aj jej schopnosť sústrediť sa.

Zo školy nakoniec radšej odišla.

Duševné zdravie je rovnako dôležité ako fyzické. V Refresheri o ňom hovoríme odborne a s nadšením, bez zbytočného tabu. Opísali sme, ako vyzerá prvé sedenie u psychológa, rozprávali sme sa o tom, ako pomôcť ľuďom s poruchami príjmu potravy, a zisťovali sme, ako efektívne pracovať s úzkosťami a panickými stavmi. Viac takéhoto obsahu môžeme robiť vďaka členom klubu Refresher+, pridaj sa k nim tiež.

Ako introvert si nevedela nájsť partnera na projekty vo dvojici

Dištančné vzdelávanie Diana vydržala tri semestre. V priestoroch vysokej školy strávila za to obdobie zhruba mesiac, zvyšok bola doma. Zavalili ju úlohy, seminárne práce a projekty a v priebehu prvého semestra jej odišli aj všetky kamarátky, s ktorými nadšene na štúdium nastúpila. Prestúpili na inú školu alebo radšej šli do práce, no Diana chcela vydržať. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Elisa Ventur

Mala problém nájsť si parťáka, s ktorým by mohla pracovať vo dvojici – čo bolo pri niektorých úlohách nevyhnutné. Pri jednom takomto projekte ostala osamote: spolužiaci sa popárovali vo facebookovej skupine, no Diana ako introvertnejší človek si nevedela uchmatnúť partnera.

Odporúčané
Známe české pivo sa spojilo so slovenskými vysokoškolákmi z VŠMU. Vznikol prekvapivý výsledok (+ VIDEO) Známe české pivo sa spojilo so slovenskými vysokoškolákmi z VŠMU. Vznikol prekvapivý výsledok (+ VIDEO) 14. júla 2024 o 10:00

„Aj preto, že som bola hanblivá, bála som sa niekomu prihovoriť, som jeden predmet nespravila. Darmo som urobila skúšku, chýbala mi prezentácia aj vysoký počet bodov.“ S profesorkou to chcela riešiť, no vraví, že z jej strany o to záujem nebol. Neumožnila jej urobiť prezentáciu samej a dobehnúť to. 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde nájdu vysokoškoláci poradenské centrá, ktoré im poskytnú aj psychologickú pomoc zadarmo.
  • Ako sa môže stres preniesť do fyzických zdravotných problémov.
  • Ako vyhorenie a depresiu riešila Silvia, ktorá študovala na univerzite v zahraničí.
  • Čo sú podľa psychologičky varovné signály, pri ktorých je už vhodné vyhľadať pomoc.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 122480 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia