Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. augusta 2022, 12:30
Čas čítania 13:17
Adam Novosad

Každý sa pýta, či sa z nich dá sfajčiť, hovorí Dominik. Konopné chleby dokážu na festivale spraviť tržby 9 000 eur (Rozhovor)

REFRESHER NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

Dominik chcel ísť k colníkom, no nakoniec sa dostal k predávaniu nezvyčajných konopných chlebov na festivaloch. Slušne si zarobí, a tak chce v tejto práci pokračovať až do päťdesiatky.

Dominik už päť rokov skladá a predáva konopné chleby na festivaloch. Na stánku im veje veľká vlajka s listom marihuany, ktorá láka pozornosť návštevníkov, a mnohí z nich potom chcú vedieť, či budú mať po zjedení chleba rovnaké stavy ako po marihuanovej cigarete.

Odporúčané
Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) 5. júla 2022, 14:30

„Občas ľuďom vravíme, že vzadu v stánku máme reálne konope a kokaín z Afganistanu, lebo nás tie otázky už nebavia,“ smeje sa Dominik Vetrák, ktorý vo svojich 26 rokoch plánuje na festivaloch predávať minimálne do päťdesiatky, kým bude splácať hypotéku, pretože sa mu to finančne stále oplatí. Za tri dni čistej roboty si dokáže zarobiť niekoľko stoviek eur.

„Keď ju splatím, tak s tým zrejme skončím. Žerie to strašne veľa voľného času, celé leto, časť jari a jesene si preč, takže prídeš o všetky letné akcie, oslavy a zábavy. Nemáš voľné víkendy, berieš si viac dovolenky v práci a je to fyzicky aj psychicky náročné,“ hovorí so slovami, že to nie je práca pre každého a hlavne nie pre baby, lebo hygiena vie byť na festivaloch veľmi zlá. 

chlebík
Zdroj: archív Dominika Vetráka

Skladáš a predávaš konopné chleby na festivaloch. Čo to znamená v praxi?

V skratke by sa dalo povedať, že zabezpečujeme celú prípravu a predaj z gastrostánku na festivaloch rôzneho typu po strednej Európe. Väčšinou cestujeme do Nemecka alebo do krajiny, kde sa koná festival, nakúpime suroviny, postavíme stánok a na druhý deň začíname predávať.

Festivaly zvyčajne trvajú od troch do štyroch dní, človek musí makať 12 až 16 hodín denne, aby následne na konci stánok zbalil a mohol ísť domov. Tento cyklus sa opakuje každý týždeň od stredy do pondelka, keď cestuješ domov, a v stredu sa znovu vraciaš do Nemecka na nový festival.

Väčšinou predávate na rôznych historických festivaloch. Prečo nechodíte napríklad na festivaly elektronickej hudby? 

Najčastejšie predávame na historických či stredovekých festivaloch. Máme však aj klasické hudobné festivaly či gotický festival. Na týchto historických festivaloch sa konajú rytierske sprievody aj historické bitky. Návštevníci sa tam tak trochu správajú, akoby boli naspäť v tom konkrétnom historickom období.

Odporúčané
Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl 24. marca 2024, 14:30

Medzi najzaujímavejšie festivaly, kde sme predávali, určite patrí cosplay festival Elfia v Holandsku, ktorý je najväčším vonkajším cosplay festivalom v Európe.

Samozrejme, keď máš na stánku veľkú vlajku s konopným listom, tak ľudia vidia marihuanu, sú zvedaví a prídu sa najesť.

Je za tým špecifický dôvod, prečo sa sústreďujete prevažne na historické festivaly?

Myslím, že typ festivalu v konečnom dôsledku nehrá veľkú rolu, lebo ľudia sú hladní na každom festivale. Skôr to bude tým, že šéf si vybudoval meno práve na takýchto festivaloch, a tak sa rád vracia. Veľa robia vzťahy s organizátormi, ktorých už pozná.

Každý rok skúšame aj nové festivaly, ale, pravdupovediac, máloktoré vyjdú, lebo ak nepredáme veľa chlebov, tak sa nám neoplatí prísť znova. Radšej sa držíme toho, čo overene funguje najlepšie.

Vaším produktom je konopný chlieb s mäsom. Z čoho sa tento chlieb skladá?

Na začiatku máš chlieb, ktorý vyzerá ako taká väčšia žemľa. Vyrába sa z 20 percent z konopnej múky, ostatných 80 percent tvorí klasická múka. Viac konopnej múky v nej nemôže byť, pretože by sa pečivo inak rozpadávalo a nedržalo by pokope.

Máš dve možnosti, ako žemľu narežeš, no viacero spôsobov, ako ju naplníš, a to podľa toho, či robíš mäsovú, vegetariánsku, vegánsku s falafelmi či sladkú. Zväčša z nej kúsok odkrojíš, namočíš do omáčky a ponúkneš ľuďom ako predjedlo, čím si vytvoríš priestor vnútri buchty. 

chlebík
Zdroj: archív Dominika Vetráka

Naplníš ju zeleninou ako kapusta a cibuľa, zaleješ omáčkou a vložíš na to 180 gramov mäsa marinovaného v konopnom oleji. Syr je za príplatok. Na to dáš korenie a konopné semiačka. Celá žemľa má viacero úrovní ingrediencií vyrábaných z konope.

Odporúčané
Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia 24. marca 2024, 9:30

Mäsová verzia je najpopulárnejšia, no máme v ponuke aj vegetariánsku, vegánsku a sladkú žemľu. Buchtu režeme na dva spôsoby. Keď to zle narežeš, nebude sa im to dobre jesť, respektíve ju nebudeš vedieť dobre vyplniť a rozpadne sa to. Buchta pritom musí byť naozaj veľká a musí dobre vyzerať, lebo stojí 8 až 9 eur.

Prečo je váš chlieb vyrobený z konopnej múky? Na stánku máte obrovský list marihuany, čo zrejme láka ľudí, ktorých zaujíma, či môžu mať z vášho chleba stavy ako po fajčení marihuany.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 120075 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sa z konopného chleba môžeš nafajčiť ako z marihuanovej cigarety.
  • Ako si z ľudí uťahujú príbehmi o marihuane a kokaíne z Afganistanu.
  • Či Dominikovi ako vegetariánovi neprekáža denne upražiť 200 kíl mäsa. 
  • Koľko konopný chlieb stojí a či by s ním podľa neho uspeli na Pohode a Grape.
  • Aké trapasy zažíva, keď náhodou príde k stánku Slovenka, ktorá mu rozumie.
  • Koľko chlebov dokážu predať na najlepších festivaloch.
  • Koľko si za festival zarobí on sám a či toto podnikanie vynáša jeho šéfovi.
Domov
Zdieľať
Diskusia