Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júla 2022, 14:30
Čas čítania 8:07
Adam Novosad

Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor)

REFRESHER MORE MOREPLAVEC NEZVYČAJNÉ POVOLANIA PRÍRODA ŽRALOK
Uložiť Uložené

Fotograf, potápač a milovník prírody Richard Jaroněk nám vysvetlil, čo hľadať za útokom žraloka v Egypte, ako sa zachovať, keď sa objaví vedľa teba, a prečo by žralok radšej hryzol do väčšieho množstva tuku.

„Ak sú vedľa seba štíhly človek a 150-kilový človek, tak keď žralok pôjde do rizika a hryzne, hryzne do väčšej zásoby tuku. To je možno taká úsmevná motivácia na sezónu, prečo zhodiť pár kíl. Je to založené na faktickom správaní žralokov vo vode, ale takýmto štýlom lovia zvieratá, nie ľudí,“ hovorí s úsmevom expert na žraloky, fotograf a potápač Richard Jaroněk, ktorý si z vody za svoju kariéru odniesol už tri pohryznutia žralokmi.

V reakcii na najnovšie smrteľné útoky žralokov v Egypte konštatuje, že aj keď ide o tragédiu, väčšie nebezpečenstvo človeku hrozí pri bežnej jazde na diaľnici. Upozorňuje však, že v Egypte, ale aj vo viacerých obľúbených exotických destináciách slovenských dovolenkárov sa vyskytuje obrovský počet žralokov. Netreba sa však báť, treba len zostať v strehu.

Jaroněk nám vysvetlil, ako sa správať v prípade, ak si vo vode a zbadáš pri sebe plávajúceho žraloka, ale aj to, ako si žralok vyberá svoje potenciálne obete a ako vyzerá „testovací záhryz“ žraloka, ktorý zistí, že hryzol do človeka a toto mäso nepozná ani mu nechutí.

Odporúčané
Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl 24. marca 2024, 14:30

Aj tento rozhovor reagujúci na aktuálnu tému útoku žraloka v Egypte sme ti mohli priniesť vďaka podpore našich čitateľov. Neobmedzený prístup k všetkým zamknutým článkom môžeš získať aj ty, ak sa k pridáš do klubu Refresher+.

žralok
Zdroj: Instagram/Richard Jaroněk

Video z Egypta, na ktorom žralok napadol a zabil turistku, videli tisíce Slovákov. Treba sa teraz začať báť ísť na dovolenku?

Nie, určite sa netreba báť. Sú to, samozrejme, tragické udalosti, ktoré sa odohrávajú, historicky sa odohrávali a budú sa odohrávať naďalej, pokiaľ budeme vo vode. Smrteľných útokov žraloka sa podľa štatistík za posledných 30 rokov stane okolo päť ročne spolu so 60 či 70 zraneniami.

Ak to poviem hlúpo, tak to nie je žiadna mimoriadna udalosť, je to bežné a stáva sa to, pretože sa pohybujeme na miestach, kde sa žraloky prirodzene vyskytujú. Keď šoférujete auto na diaľnici, štatisticky sa na diaľnici môže tragédia stať oveľa rýchlejšie ako to, že by vás vo vode napadol žralok.

Útok žraloka sa stal v Egypte. Znamená to, že by si dovolenkári mali rozmyslieť, či ísť do Egypta alebo radšej toto leto zvoliť inú destináciu?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117646 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo je v Egypte obrovské množstvo žralokov a koľko z nich je nebezpečných.
  • V ktorej exotickej destinácii populárnej medzi Slovákmi sú žraloky takmer všade.
  • Či sa treba žralokov báť na dovolenke v Chorvátsku, kde ich už tiež videli.
  • Čo by si v žiadnom prípade nemal robiť, keď k tebe začne plávať žralok.
  • Prečo môže byť nebezpečné plávať s hodinkami či vo výrazných plavkách.
  • Že žralok si medzi štíhlym a 150-kilovým plavcom vždy vyberie obéznejšieho.
  • Či sa žraloka naozaj oplatí udrieť po nose ako vo filmoch a aké triky fungujú.
  • Ako došlo k tomu, že on sám už zažil tri pohryznutia žralokom a stále žije.
Domov
Zdieľať
Diskusia