Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2022, 15:30
Čas čítania 4:49
Dominik Vetrák

RECENZIA: Thor: Love and Thunder

FILMY A SERIÁLY THOR: LOVE AND THUNDER FILM NA VEČER FILMY 2022 MARVEL MARVEL FILMY MARVEL FILMY 2022 MARVEL FILMY A SERIÁLY NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY S DABINGOM NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM) NOVÝ MARVEL FILM
Uložiť Uložené

Najnovšia marvelovka od režiséra Taika Waititiho mohla byť ešte lepšia, než ako nakoniec dopadla.

Režisér Taika Waititi sa vracia s ďalším typickým Thorovým dobrodružstvom. Znova je pritom náležite vtipný a posúva dej vpred zaujímavým spôsobom. Na jeho konci tak ostaneš milo prekvapený. Film sa začína istý čas po skončení udalostí Avengers: Endgame. Thor je súčasťou tímu Guardians of the Galaxy a spoločne bojujú proti zlu v galaxii. Podľa očakávaní sú Strážcovia na scéne len niekoľko minút. 

Odporúčané
10 otázok a záhad, ktoré nám 5. séria Stranger Things musí objasniť 10 otázok a záhad, ktoré nám 5. séria Stranger Things musí objasniť 6. júla 2022, 14:30

Pôvodné trailery avizovali, že Thor vo filme hľadá samého seba a vyhýba sa súbojom, no film sa týmto témam venuje asi tak dve minúty a nemá to žiadne opodstatnenie pre charakter Thora. Toho kontaktuje jeho bývalá kamoška Sif (dokopy je na plátne 30 sekúnd) s prosbou o ochranu, keďže galaxiou sa preháňa nebezpečný Gor – the God Butcher, teda zabijak bohov.

Na scénu nastupuje záporák Gor a ženský Thor

Gora sklamal boh Rapu, ktorý nezabránil smrti jeho dcéry, a tak sa Gor odhodlal na pomstu. Je rozhodnutý zabiť všetkých bohov v galaxii, na čo mu slúži nesmierne mocný meč Necrosword. Gor vďaka nemu získava ohromné schopnosti, vďaka ktorým dokáže bez problémov čeliť nielen jednému, ale rovno dvom Thorom zároveň. 

Okrem Thora v podaní herca Chrisa Hemswortha si vo filme užiješ aj Mighty Thora, teda ženskú verziu Thora v podaní Natalie Portman, ktorá si znovu zahrala Thorovu lásku – doktorku Jane Fosterovú. Spôsob, akým sa z nej stane vo filme Thor, bol predmetom mnohých diskusií. Tvorcovia snímky to však zvládli elegantne a má to logické opodstatnenie aj v rámci marvelovského sveta.

Thor Love and thunder recenzia
Zdroj: Marvel Studios

Súvisí to so zničeným Mjolnirom, ktorý sa sám opravil a slúži novému pánovi. Tvorcovia sa tu zábavne vyhrali s Mjolnirom a aj Thorovou zbraňou Stormbreaker, keď z nich spravili postavy s vlastnými charaktermi, vďaka čomu využívali ich žiarlivosť ako humornú vložku.

Odporúčané
Nové kinofilmy v marci: Toto je 7 filmov, na ktoré sa tešíme najviac Nové kinofilmy v marci: Toto je 7 filmov, na ktoré sa tešíme najviac 28. februára 2024, 10:00

Bohužiaľ, režisér a scenárista Taika Waititi si nepostrážil niektoré humorné scény, a tak žmýka niektoré vtipy až príliš často. Ďalším skvelým príkladom tejto chyby je postava Dia v podaní herca Russella Crowa. Štýl, akým postavu uchopili, ťa môže nepríjemne prekvapiť.

Rozširovanie sveta Marvelu škodí kvalite filmu

Zeus je tak trochu detinský a ohrial sa na scéne až príliš dlho. Dejová línia, v ktorej postavy navštívia Dia, je pritom až príliš dlhá. Namiesto mesta bohov sme videli jednu sálu plnú bezmenných postáv a nie príliš podarené hláškovanie. Táto menšia dejová odbočka slúži na rozšírenie sveta Marvelu, keď spoznáme nové postavy, ktoré budú v budúcnosti dôležité.

Bohužiaľ, pre film ako taký nemá veľký význam, čo je častý neduh marveloviek, ktoré sa miestami musia viac sústreďovať na rozširovanie univerza než na svoj vlastný ucelený príbeh. Na jednej strane je to dôvod, prečo nás marvelovský svet plný seriálov a filmov baví, na druhej strane tým trpí kvalita jednotlivých projektov. 

Thor Love and thunder recenzia
Zdroj: Marvel Studios

Ako v tomto prípade, tak aj v prípade humoru je už len na tebe, nakoľko ti tieto veci budú prekážať. Režisér Taika Waititi dokázal skvelo pracovať s prelínaním humorných a dramatických prvkov vo filme Jojo Rabbit, no v Thor: Love and Thunder mu to až tak nejde. Občas sme cítili, že neustále prelínanie dramatických dejových línií (Jane trpiaca rakovinou a postava Gora) s tými humornými (Thor, Korg a celkový režijný štýl) trochu rozbíja koncept snímky.

Odporúčané
RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky 15. februára 2024, 16:30

Zahraničným recenzentom to dosť prekážalo, no nás to až tak veľmi nevyrušovalo. Je však dôležité poznamenať, že sme to tam cítili a niektorým divákom to môže kaziť zážitok, keďže to občas pôsobí, akoby sa tvorcovia nevedeli rozhodnúť, či chcú viac natočiť marvelovskú komédiu alebo serióznejší film postavený okolo záporáka Gora a Jane so zdravotnými problémami. 

Waititi perfektne pracuje s väčšinou svojich postáv. Korga si už tradične zamiluješ a neprekvapilo by nás, keby dostal aj nejaký miniseriál na streamovacej službe Disney+. Hemsworth je ako Thor stále úžasný a zábavný, no a Tessa Thompson si ako Valkyrie zaslúžila oveľa viac priestoru, pretože je radosť pozerať sa na ňu. 

Mighty Thor je tak trochu sklamaním, no Gor je úžasný

Bohužiaľ, nepríjemne nás zaskočila Natalie Portman, respektíve jej postava Jane. Akoby jej prítomnosť v príbehu nemala dostatočný dôvod. Čakali sme, že bude mať na Thora a udalosti snímky väčší dosah, no skôr než bývalá Thorova láska a dôležitá postava pôsobila ako sidekick s Mjolnirom a trápnymi hláškami. 

Thor Love and thunder recenzia
Zdroj: Marvel Studios

Úplne opačne je na tom záporák Gor. Christian Bale znova dokázal, aký je famózny herec. Má to aj negatívne následky, keďže sa popri ňom ostatní herci tak trochu strácajú a z hľadiska dramatických scén za ním poriadne zaostávajú. Bala si však užiješ v každej scéne. Budí strach, napätie a vyvoláva silnú auru.

Odporúčané
Duna 2 či Vojna policajtov. Vo februári vyjde rekordne veľa skvelých kinonoviniek ako pred pandémiou covidu-19 Duna 2 či Vojna policajtov. Vo februári vyjde rekordne veľa skvelých kinonoviniek ako pred pandémiou covidu-19 31. januára 2024, 12:30

Sčasti za to môže vďačiť dizajnérom, maskérom a mejkapu. Gor je totiž najlepšie vyzerajúci marvelovský záporák. Nikdy nepôsobí odpudzujúco, ale skôr démonicky.

Tvorcom sa podarilo podať aj jeho emotívny príbeh a motivácie jeho správania. Gor je dokonalá postava, ktorej chýba jediné – viac priestoru. Na plátne sa až tak dlho nezdrží a cítime, že by z jeho postavy a Balovho prednesu tvorcovia mohli vyžmýkať viac. Možno to aj spravili, no veľmi im to nesedelo do finálneho konceptu snímky, keďže herci prezradili, že štúdio a režisér z filmu vystrihli, respektíve nepoužili veľké množstvo scén. 

Uponáhľaný príbeh

Aj napriek tomu, že nás sledovanie Thor: Love and Thunder veľmi bavilo, sme sa nedokázali zbaviť pocitu, že nás tvorcovia ženú v príbehu až príliš rýchlo vpred a nedávajú postavám dostatok času a priestoru, aby dostatočne odkomunikovali svoje problémy. Platí to pre záporáka Gora, ale aj Jane a v neposlednom rade Valkyrie.

Jej dialógová vsuvka o vzťahoch a láske pôsobí, akoby ju tvorcovia strčili do filmu na poslednú chvíľu. Marvelovské filmy často trpia tým, že sa „nedokážu zastaviť“ a nechať svoje postavy existovať, žiť a rozprávať sa, pretože za rohom je ďalšia veľká komiksová udalosť, ktorej sa musia venovať. 

Thor Love and thunder recenzia
Zdroj: Marvel Studios

Pochvalu si zaslúžia vizuálne efekty, ktoré nás v hollywoodskych blockbusteroch v posledných rokoch občas sklamú. Tu vyzerajú úžasne, čo ide ruka v ruke s vynikajúcimi akčnými scénami.

Skvelé akčné scény, no priemerná kamera

Rozhodne ide o jedny z najnápaditejších akčných sekvencií v rámci celého marvelovského sveta. Z hlavy veľmi dlho nedostaneš predovšetkým akciu na skale, kam neprenikajú farby.

Odporúčané
Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI 24. januára 2024, 9:30

Ak si niečo zaslúži ešte štipku kritiky, tak je to kamera a celkový vizuál. Film občas vyzerá až príliš digitálne, stvorený z priveľkého množstva počítačových trikov, v dôsledku čoho aj postavy občas vyzerajú, akoby prešli cez digitálny filter.

Neohúrili ani kamerové kompozície mimo akčných scén, ktoré sú v marvelovskom projekte už tradične tuctové. Marvelovkám chýba odzbrojujúci vizuál ukotvený v autentickejšie pôsobiacom prostredí. Z každej scény sme tu proste cítili, že postavy stoja pred zeleným plátnom.

Thor Love and thunder recenzia
Zdroj: Marvel Studios

Thor: Love and Thunder je zábavný komiksový film s celkom podareným príbehom a postavami. Má vynikajúceho záporáka, skvelé herecké výkony a obdivuhodné akčné pasáže. Osobne nám sadol aj humor, aj keď už bol občas prehnaný, no a užili sme si aj niekoľko dejových a menších prekvapení. Režisérov humor je však dosť špecifický, takže sa takmer určite nezasmeješ na všetkých vtipoch.

Vo finále tak ide o podarené pokračovanie snímky Thor: Ragnarok, ktoré nedokázalo naplno využiť svoje postavy, no prekypovalo zábavnými prvkami. Prekážalo nám to, že sa film neustále niekam ponáhľal, a sme názoru, že by mu prospelo, keby bol o pol hodiny dlhší a viac sa venoval svojim postavám.

Odporúčané
V januári 2024 vyjdú v kine 3 filmy, ktoré bude chcieť vidieť každý (nové filmy v kinách – program) V januári 2024 vyjdú v kine 3 filmy, ktoré bude chcieť vidieť každý (nové filmy v kinách – program) 20. decembra 2023, 9:30

Už klasicky pri marvelovskom projekte musíme skritizovať priemernú prácu s kamerou, no na druhej strane pochváliť akčné scény a počítačové triky. S odretými ušami udeľujeme štvrtému Thorovi šesť a pol bodu z desiatich s tým, že fanúšikovia marveloviek by nemali váhať a určite ísť do kina. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia