Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2022, 14:30
Čas čítania 4:52
Dominik Vetrák

10 otázok a záhad, ktoré nám 5. séria Stranger Things musí objasniť

FILMY A SERIÁLY NETFLIX STRANGER THINGS
Uložiť Uložené

Vyberáme 10 nejasných vecí a nevyriešených záhad zo seriálu Stranger Things. Vysvetlia nám ich tvorcovia v piatej sérii?

Štvrtá séria obľúbeného sci-fi seriálu Stranger Things sa už skončila, no podľa očakávaní nám v nej tvorcovia nevysvetlili všetko, na čo sme boli zvedaví. Vieme už síce, ako sa do sveta Upside Down dostal Henry/001/Vecna a aj to, že práve on našiel bytosť, ktorá sa neskôr stala Mind Flayerom, pričom netvory Demogorgoni a Demodogs zrejme existovali už pred príchodom Henryho, no mnoho iných vecí stále nevieme.

Odporúčané
Stvorila Upside Down práve Eleven a čo všetko sme sa dozvedeli zo 4. série? Plus časová os celého seriálu Stvorila Upside Down práve Eleven a čo všetko sme sa dozvedeli zo 4. série? Plus časová os celého seriálu 23. júna 2022, 16:30

Nad niektorými sme špekulovali už v predošlých článkoch tu a tu, no a dnes sa pozrieme na všetko ostatné. 

Ak sa ti páčia naše články o Stranger Things a iných seriáloch, v ktorých rozoberáme nejasné udalosti a vysvetľujeme, čo sa v nich stalo, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+. 

1. Odkiaľ získal schopnosti Henry/001/Vecna

Vieme, že Eleven a všetky deti pod dozorom doktora Brennera získali svoje schopnosti vďaka DNA Henryho/001. Brenner mu odobral DNA a zakomponoval ju rôznym deťom do tela, vďaka čomu sa v nich prejavili nadľudské schopnosti podobné tým Henryho. Nie sú však identické a nie každé dieťa získalo rovnako silné schopnosti. 

Eleven však dokázala Henryho poraziť už ako malé dieťa, takže je možné, že má ešte väčší potenciál ako sám Henry. To je trochu zvláštne, a preto by bolo vhodné, aby sme o týchto schopnostiach a ich zrode mali viac informácií. Prečo sa prebudili práve v Henrym, ako vznikli a čo ovplyvňuje ich intenzitu?

Sanitár Henry (Jamie Campbell Bower).
Sanitár Henry (Jamie Campbell Bower). Zdroj: Netflix

2. Čo robil Vecna celé tie roky, než sa znova objavil?

Vecna sa objavil až vo štvrtej sérii. Stále nevieme, čo robil dovtedy. Henry bol vo svete Upside Down sedem rokov, a to od roku 1979 do skončenia štvrtej série v roku 1986. Eleven pritom otvorila bránu do Upside Down v roku 1983.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Kde bol teda Henry posledné tri roky, keď už mal možnosť preniknúť späť do skutočného sveta? Ide o dieru v scenári, keď tvorcovia vymysleli jeho postavu a pôvod až dodatočne, a už nemohli zmeniť dej v predošlých sériách, alebo nám poskytnú nejaké logické vysvetlenie? 

Stranger Things
Zdroj: Netflix

3. Uvidíme ešte Kali a iné deti so superschopnosťami?

V druhej sérii sa tvorcovia celkom nečakane venovali novej dejovej línii, v ktorej predstavili postavu Kali alias číslo 008. Kedysi sa spolu hrávali s Eleven v laboratóriu v Hawkinse, kde na nich experimentoval doktor Brenner. Kali odtiaľ však dokázala uniknúť.

Následne prisahala, že sa pomstí ľuďom, ktorí ju uniesli a ublížili jej. V prípade doktora Brennera to však nestihla, keďže toho zabili vojaci pri pokuse nájsť a zabiť Eleven. Stále však žijú ďalší ľudia, ktorým sa môže pomstiť, nehovoriac o tom, že Eleven vníma ako svoju sestru. Epizódy s Kali diváci nehodnotili veľmi pozitívne, ale stále by mala byť súčasťou deja.

V opačnom prípade bude celá jej dejová línia úplne zbytočná. Eleven bude v boji proti Vecnovi/Henrymu potrebovať pomoc, a tak by bolo zvláštne, keby neoslovila ďalšieho človeka so superschopnosťami, ktorému dôveruje. 

Stranger Things
Zdroj: Netflix

4. Prečo je mesto Hawkins v Upside Down zaseknuté v roku 1983?

Nancy v priebehu štvrtej série zistila, že svet Upside Down sa neposúva v čase rovnako ako ten náš. Zasekol sa v roku 1983, konkrétne v rovnaký deň, v ktorý zmizol Will Byers. Ide o deň, keď sa Eleven spojila s Demogorgonom a otvorila tým nechtiac bránu do Upside Down.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme 6. apríla 2024, 10:00

Stále nevieme, či Upside Down skopíroval vzhľad mesta Hawkins automaticky, alebo to spôsobil Vecna, či niečo úplne iné. Očividne však nejde o zrkadlovú dimenziu, ale skôr o jednorazové skopírovanie mesta. Skutočná pravda môže byť iná, no je na tvorcoch, aby nám to v piatej sérii vysvetlili. 

Stranger Things
Zdroj: Netflix

5. Kde všade sú otvorené brány do Upside Down a čo všetko vedia v Rusku?

Vieme, že brány do Upside Down neotvárajú len Američania, ale aj Rusi. Môžeme to vnímať ako ďalšie preteky v technologickom pokroku. Každá krajina chce využiť svet Upside Down k špionáži a lepšiemu vyzbrojeniu.

V tretej sérii sme videli, že Rusi otvorili bránu do Upside Down na území USA, pretože brány otvorené v Rusku nie sú dostatočne silné a stabilné. V štvrtej sérii však vidíme, že nejaké prepojenie dokážu vytvoriť aj v Rusku, nehovoriac o tom, že v prísne stráženej väznici skladujú Demogorgonov a inú háveď z Upside Down vrátane niečoho, čo volajú Shadow.

Ide o bytosť z plynného či iného skupenstva, z ktorej Henry nejakým spôsobom vytvoril aj tvora známeho ako Mind Flayer. Rusi teda očividne o Upside Down vedia viac ako v tretej sérii. V deji môžu ešte zohrať dôležitú úlohu, keďže doktor Brenner, vedúci výskumu Upside Down z USA, už zomrel. Tvorcovia však určite budú chcieť divákom vysvetliť udalosti seriálu aj z pohľadu vedy, takže budú potrebovať postavy z vedeckého prostredia. 

Stranger Things
Zdroj: Netflix
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117596 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia