Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2022, 10:26
Čas čítania 1:14
Adam Novosad TASR

Boris Johnson sa vzdá postu britského premiéra

NEWS BORIS JOHNSON VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Boris Johnson po tvrdej kritike podá demisiu, keď Konzervatívna strana zvolí nového lídra.

Britský premiér Boris Johnson rezignuje na post predsedu vlády. O svojom rozhodnutí informoval verejnosť dnes doobeda, informuje BBC.

Johnson však neplánuje podať demisiu okamžite, ale chce zostať na premiérskej stoličke do najbližšej jesene.

Súčasný premiér rezignuje na post lídra Konzervatívnej strany a chce, aby strana počas leta našla nového lídra na svojej celonárodnej konferencii, kde sa o vedúcu pozíciu bude môcť pobiť viacero kandidátov. Dovtedy plánuje pokračovať ako premiér. 

Britský premiér Boris Johnson následne kompletne doplnil svoj kabinet po tom, čo z neho počas uplynulých dní odišli desiatky členov.


Podľa zdrojov agentúry DPA z prostredia britskej vlády má byť vymenovanie kompletného kabinetu signálom, že chce pokračovať ako jeho dočasný šéf – a to napriek výzvam mnohých spolustraníkov na jeho okamžitý odchod.


Britský vládny kabinet ostal fakticky paralyzovaný po rezignácii niekoľkých ministrov a desiatok štátnych tajomníkov a ďalších predstaviteľov.

Boris Johnson | Veľká Británia
Zdroj: TASR/AP

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová v nedeľu večer oznámila, že sa bude uchádzať o post lídra Konzervatívnej strany, z ktorého tento týždeň odstúpil premiér Boris Johnson. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News.


Krátko po Trussovej kandidatúru ohlásil aj poslanec Rehman Chishti, ktorý je od tohto týždňa štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí. Celkovo tak kandidatúru na lídra britských konzervatívcov, ktorý sa stane aj novým predsedom vlády, oficiálne oznámilo už 11 politikov.


Trussová sa už dlho spomína ako možná nástupkyňa Johnsona a podľa prieskumov sa teší popularite medzi členmi Konzervatívnej strany. Pre denník Daily Telegraph povedala, že v prípade prevzatia úradu premiéra by „od prvého dňa začala znižovať dane“.


Konečný zoznam kandidátov by mal byť známy na budúci týždeň. Všetci 11 známi uchádzači sú poslancami Konzervatívnej strany v Dolnej snemovni britského parlamentu, hoci patria do rôznych názorových frakcií.

Odporúčané
Kto je Central Cee? Raper, ktorého hit Doja si už stokrát počul aj ty, aj keď jeho zrejme nepoznáš Kto je Central Cee? Raper, ktorého hit Doja si už stokrát počul aj ty, aj keď jeho zrejme nepoznáš 22. novembra 2022, 16:30

Do súboja oficiálne vstúpili napríklad bývalý minister financií Rishi Sunak a jeho nástupca Nadhim Zahawi, niekdajší šéf rezortu diplomacie Jeremy Hunt, minister dopravy Grant Shapps, exminister zdravotníctva Sajid Javid či generálna prokurátorka Suella Bravermanová.

Domov
Zdieľať
Diskusia