Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. novembra 2022, 16:30
Čas čítania 4:57
Daniel Mikolášik

Kto je Central Cee? Raper, ktorého hit Doja si už stokrát počul aj ty, aj keď jeho zrejme nepoznáš

Kto je Central Cee? Raper, ktorého hit Doja si už stokrát počul aj ty, aj keď jeho zrejme nepoznáš
Zdroj: Getty Images/Aldara Zarraoa/Redferns
HUDBA CENTRAL CEE PROFILY RAPEROV RAP RAPOVÁ SCÉNA VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Spoznaj príbeh rapera, ktorý megahitom Doja rozbil internety a ako jediný Brit sa dostal pod krídla Travisa Scotta.

„How can I be homophobic? My bi**h is gay.“ Ak túto frázu počuješ prvýkrát, pravdepodobne si posledný polrok nemal prístup na Instagram alebo Tiktok. Jej autorom je mladá hviezda priamo z Londýna, ktorá si svojím jedinečným prejavom v drillových melódiách podmaňuje okrem britského rapu postupne aj celosvetovú scénu.

Central Cee má 24 rokov a vo svojich skladbách je často drzý, no zároveň vyniká svojimi vtipnými a jedinečnými hláškami v rape s ráznou kadenciou. Spoznaj príbeh rapera, vďaka ktorému UK drill posledné roky zažíva doslova svoj zlatý vek.

central cee
Zdroj: Getty Images/Dave J Hogan
V Refresheri ti pravidelne prinášame rôzne hudobné tipy, recenzie albumov, novinky, rebríčky či profily interpretov. Viac podobných článkov nájdeš pod témou profily raperov. Ak ťa zaujímajú články venované hudbe a chceš podporiť naše úsilie neustále skvalitňovať obsah, pridaj sa do klubu Refresher+, čím získaš neobmedzený prístup ku všetkým článkom.

Pred rapom pracoval v obchode s obuvou a jeho pradedko bol domorodec

Central Cee, civilným menom Oakley Neil H T Caesar-Su, sa narodil 4. júna 1998 v západnej londýnskej štvrti Shepherd’s Bush, kde aj vyrastal. Jeho matka je Írka a otec pochádza z juhoamerickej Guyany, no má ekvádorský pôvod. Ceeho pradedko bol dokonca členom Arawakov – juhoamerickej domorodej komunity.

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

Práve otcov pôvod ovplyvnil aj Ceeho hudobný vkus. Ako povedal v rozhovore pre Complex, otec mu už od detstva púšťal viaceré žánre ako rap, reggae, dancehall či house. „Často sme sa nestretávali, takže vždy, keď som s ním bol, snažil som sa od neho nasať čokoľvek vrátane hudby, ktorú mi púšťal,“ spomína raper.

Pravý britský grime, ktorý je špecifický pre tamojšiu rapovú scénu, mu však ukázali až jeho kamaráti. Okamžite si ho podľa vlastných slov zamiloval. Prvé skladby začal písať, keď mal 14 rokov. Pred hudobnou kariérou mal podľa svojich slov len jedno legitímne zamestnanie, a to v obchode s obuvou.

Central Cee
Zdroj: Getty Images/David M. Benett/Dave Benett

„Vydržal som tam asi tri týždne, dokým som si neuvedomil, aký je vlastne môj reálny plat,“ smeje sa Central Cee v rozhovore pre Vice. Jeho oficiálny debut prišiel v roku 2015 na skladbe Ain’t On Nuttin Remix ešte pod pseudonymom Central C. Išlo však len o featuring a svoje vlastné sólo skladby začal vydávať až časom, tiež len veľmi sporadicky.

Jeho debutový projekt niesol názov 17 a išlo o EP, ktoré vydal v roku 2017. Stále však bol skôr lokálnym umelcom, ktorý čakal na svoj čas. Ten mal totiž ešte len prísť. Dovtedy si zdokonaľoval svoj prejav a experimentoval so zvukmi od trapu cez jazz až po jeho neskôr charakteristický drill.

Nechce byť škatuľkovaný len ako drillový raper

O tom, že drill aktuálne zásadne dominuje rapovej scéne, sa nemusíme ani baviť. Nie je preto žiadnym prekvapením, že kombinácia talentovaného Central Ceeho a tohto populárneho trapového žánru založeného na tučných 808, priamočiarych textoch a temnote sa rýchlo uchytila v mainstreame.

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho   REFRESHNI svoj playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho 5. apríla 2024, 13:30

Drill vznikol v chicagskom South Side v začiatkoch druhej dekády 21. storočia. V tom čase ho spopularizovali najmä mená ako Chief Keef, Young Chop či Lil Durk. Neskôr sa však tento žáner presťahoval z Chicaga na územie Britských ostrovov, predovšetkým do okolia Brixtonu v južnom Londýne. 

Central Cee pri natáčaní klipu Doja v Londýne.
Central Cee pri natáčaní klipu Doja v Londýne. Zdroj: Central Cee (Instagram)

Britský drill sa tak v priebehu rokov stal etablovanou záležitosťou. Má korene v pôvodom chicagskom drille z roku 2010, londýnskom road rape a britskom grime. Je tiež špecifický v tom, že k tomuto na prvý pohľad temnému zvuku pridáva trošku zábavy a bláznovstva. Vznikol približne v roku 2015 a jeho prvými predstaviteľmi boli brixtonský Grizzy, M Dargg či Digga D, ktorý, mimochodom, chodil do rovnakej školy ako Cee.

Práve drill sa napokon počas kariéry Central Ceeho stal jeho doménou, hoci v rozhovore pre Complex prezradil, že nechce byť zaškatuľkovaný ako drillový raper. „Chcem robiť svoju unikátnu tvorbu. Nie je to zámerné, ale rozhodne nemám rád nálepky alebo očakávania ľudí. Moja tvorba odráža rôznorodé vplyvy, ktoré podávam vlastným spôsobom,“ povedal.

Niektoré jeho skladby sú plné jazzu, iné sú zas ovplyvnené reggae alebo priamočiarym trapom. „Viem, kto som. Mám v sebe samom istotu. Nie som tvrdohlavý, ale veľmi si dávam pozor na to, aby som nenasledoval dav. Ak musím niečo urobiť, urobím to podľa seba,“ uzavrel.

Central Cee v nedávnej kampani pre módnu značku Jacquemus.
Central Cee v nedávnej kampani pre módnu značku Jacquemus. Zdroj: Jacquemus

Prelomové roky pandémie

Jeho kariéra začala naberať na obrátkach až počas pandémie. Kľúčovými singlami boli Day in the Life a Loading, ktoré doteraz patria v rámci jeho repertoára medzi najúspešnejšie. Dokopy majú ich videoklipy na Youtube takmer 200 miliónov pozretí. Konečne sa tak jeho hudba začala dostávať do povedomia celého sveta. 

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP REFRESHNI svoj playlist: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP 29. marca 2024, 11:00

Skladby Loading a Commitment Issues sa dostali aj do zoznamu 20 najlepších singlov na území Veľkej Británie v rámci prestížneho rebríčka UK Singles Chart. V marci 2021 prišiel ďalší významný míľnik, keď Cee vydal svoj debutový mixtape Wild West. Ten sa umiestnil dokonca na druhom mieste v rebríčku UK Albums Chart a na prvom mieste v rebríčku UK R&B Albums Chart.

Mixtape bol podľa recenzie Guardianu dôkazom, že Central Cee má veľký dar. Wild West je britský drill par excellence: kĺzavé 808 basové linky a kaskádové flowy s priamočiarym storytellingom z ulice. Postupne sa raper začal objavovať aj na featoch iných svetových mien ako Ed Sheeran či Luciano.

V septembri 2021 vydal ďalšiu úspešnú skladbu Obsessed With You, ktorá dosiahla 4. miesto v UK Singles Chart a stala sa tiež hlavným singlom druhého mixtapu 23, ktorý debutoval na prvej priečke rebríčka UK Albums Chart. Portál The Line of Best Fit ho veľmi trefne okomentoval ako album zložený z rýchlej hudby pre generáciu Tiktoku a streamingu.

 

Megahit Doja rozbil internety

Najväčší hit Central Ceeho prišiel až tento rok, konkrétne 21. júla. Po niekoľkých ukážkach a teasingoch na jeho sociálnych sieťach či koncertoch, čoho sme boli dokonca sami svedkami na najväčšom rapovom festivale Rolling Loud, kde sme si Ceeho užili naživo, uzrel svetlo sveta megahit s názvom Doja.

Odporúčané
Lil Baby: Za 3 roky kariéry dobehol Princea a Paula McCartneyho. Boli sme na koncerte aktuálne najhorúcejšieho rapera na svete Lil Baby: Za 3 roky kariéry dobehol Princea a Paula McCartneyho. Boli sme na koncerte aktuálne najhorúcejšieho rapera na svete 31. júla 2022, 9:30

Ten doslova rozbil internety a pravdepodobne existuje na svete len veľmi málo používateľov Instagramu či Tiktoku, ktorí by v posledných mesiacoch nepočuli ani raz jeho ikonický verš How can I be homophobic? My bi**h is gay počas browsovania videí, storiek alebo reelsov.

Skladba, ktorá sa stala jeho najúspešnejšou počas celej kariéry, pozostáva zo samplu ikonickej piesne Let Me Blow Ya Mind od Eve a Gwen Stefani z roku 2001. Názov Ceeho singla odkazuje na americkú raperku Doju Cat.

Skladba sa stala azda najväčším virálom na Tiktoku za posledný polrok. Klip ku skladbe režíroval dokonca samotný „boh“ rapových videoklipov Cole Bennett so svojou produkčnou spoločnosťou Lyrical Lemonade.

 

Ako jediného Brita si ho vraj pod svoje krídla zobral Travis Scott

V septembri sa dokonca začalo špekulovať o tom, že si ho pod svoje krídla zobral Travis Scott a Central tak podpísal zmluvu s jeho americkým vydavateľstvom Cactus Jack, pod ktorým sú okrem Travisa podpísaní aj interpreti ako Don Toliver, Sheck Wes, SoFaygo či Chase B.

Spôsobil to Travisov príspevok na Instagrame s otitulkovaným videom, v ktorom Central hovorí, že pochádza z miesta, kde pôsobia Jack Boys (členovia vydavateľstva Cactus Jack). Travis Scott k tomu pridal emotikon kaktusu, ktorý je charakteristický pre jeho vydavateľstvo.

Odvtedy síce neprišlo žiadne oficiálne stanovisko, v ktorom by zainteresovaní túto informáciu potvrdili alebo vyvrátili, no ak by to bola pravda, Cee by sa tak stal prvým a doposiaľ jediným Britom v prestížnom labeli Cactus Jack.

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Cardi B stelesňuje ženský rap, Nik Tendo predstavil EP a Future s Metrom Boominom vydali album REFRESHNI svoj playlist: Cardi B stelesňuje ženský rap, Nik Tendo predstavil EP a Future s Metrom Boominom vydali album 22. marca 2024, 9:20

Toto všetko s kombináciou popularity skladby Doja dokazuje obrovský vplyv Central Ceeho, ako aj fakt, že aktuálne patrí medzi najviac hot „nováčikov“ na svetovej scéne a tiež najvýraznejšiu tvár súčasného britského rapu. Podarilo sa mu priniesť špecifický zvuk západného Londýna nielen v rámci britského súostrovia, ale podmaňuje si ním rapových fanúšikov na celom svete.

Central Cee v kampani pre módnu značku Jacquemus.
Central Cee v kampani pre módnu značku Jacquemus. Zdroj: Jacquemus
Domov
Zdieľať
Diskusia