Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júna 2022, 16:30
Čas čítania 11:34
Jakub Paulík

Richard Dírer o coming oute na TA3: Stálo to za to. Napriek tomu, že svoju sexuálnu orientáciu vnímam ako súkromnú vec (Rozhovor)

Richard Dírer o coming oute na TA3: Stálo to za to. Napriek tomu, že svoju sexuálnu orientáciu vnímam ako súkromnú vec (Rozhovor)
Zdroj: archív Richarda Dírera
REFRESHER LGBT+ RICHARD DÍRER
Uložiť Uložené

S moderátorom TA3 Richardom Dírerom sme sa rozprávali o jeho coming oute v politickej relácii a ďalších témach týkajúcich sa LGBT komunity na Slovensku.

Moderátor TA3 Richard Dírer sa v relácii V politike ako člen LGBT komunity zastal práv menšiny, ktoré sú na Slovensku oproti západným krajinám stále príliš okresané. Poslanca Györgya Gyimesiho (OĽaNO) sa spýtal, čo má proti homosexuálom, pričom otázku vztiahol aj priamo na seba. V slovenskom verejnom priestore tak vyvolal značnú diskusiu.

S moderátorom a dlhoročným novinárom sme sa rozprávali o tom, ako sa k tomu kroku odhodlával, čo ním podľa neho vyvolal a aké reakcie mu prichádzali od ľudí. Dostali sme sa aj k téme vešania dúhových vlajok, nedostatočných práv (nielen) LGBT komunity či k dúhovým pochodom. V rozhovore sa dočítaš aj o tom, ako Richard Dírer nazerá na svoj návrat do médií a v čom sa podľa neho za posledných 11 rokov zmenil vzťah medzi novinármi a politikmi.

Na Refresheri sa ako člen klubu Refresher+ dostaneš k množstvu rozhovorov a reportáží, ktoré sa týkajú aktuálnych tém. Nedávno sme ti priniesli interview so šéfom Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR, ale aj článok o stretnutí s mužom, ktorý sa priznal k vražde ukrajinskej študentky.

Richard Dírer
Zdroj: archív Richarda Dírera

Ako ste sa pred vysielaním epizódy relácie V politike dohodli s vedením, že budete konfrontovať poslanca Györgya Gyimesiho?

Bol som na večernom posedení s generálnym riaditeľom TA3, riaditeľkou spravodajstva a ďalšími kolegami, kde sme sa bavili o ďalšom rozvoji televízie a nastavovaní spravodajstva a publicistiky. Vtedy mi to napadlo. Spýtal som sa ich, čo by na to povedali, keby som si obliekol svoje gay tričko. Chvíľu sme sa o tom bavili a zo strany vedenia televízie som takmer okamžite dostal súhlasné stanovisko.

Odporúčané
Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť 24. októbra 2023, 15:00

Považovali to za dobrý nápad a chceli, aby sme skúsili aj možno niečo trochu neštandardné. Až do nedeľného rána som však premýšľal, či to naozaj urobiť. Nechcel som totiž, aby to bolo prvoplánové. V sobotu som sa na tom na jednej grilovačke bavil aj so svojimi veľmi blízkymi priateľmi. Až v nedeľu ráno pred natáčaním som si nakoniec povedal, že idem do toho, a otázku som pozmenil tak, aby som ju vztiahol priamo na seba.

Prečo ste sa tak rozhodli, respektíve čo ste chceli dosiahnuť?

Chcel som dosiahnuť to, aby sme sa prestali rozprávať o akýchsi fiktívnych problémoch alebo fiktívnych skupinách ľudí. Pretože takto to väčšinou býva v debatách. Keď sa rieši nejaká problematika, neraz to vyznieva odcudzene, lebo sa rozprávame o niečom nekonkrétnom. Povedal som si teda, prečo nevyužiť to, že aj ja patrím do gay komunity, a prečo sa priamo poslanca Gyimesiho nespýtať, aký má problém aj so mnou.

Stálo to určite za to. Napriek tomu, že svoju sexuálnu orientáciu považujem za výhradne súkromnú vec.

Myslíte si, že ste ho tým vztiahnutím otázky aj na svoju osobu zaskočili?

Myslím si, že zostal trochu prekvapený. Tým však netvrdím, že nedokázal odpovedať. Práve naopak. Pán Gyimesi zareagoval pomerne pohotovo. Asi na sekundu tam však bolo všeobecné prekvapenie u všetkých prítomných hostí v štúdiu.

Dostali ste od poslanca takú odpoveď, akú ste čakali?

Áno, odpovedal tak, ako som predpokladal. Keď sa verejne spýtate niekoho, kto presadzuje niečo proti homosexuálom, že čo proti vám má, tak vám do očí povie, že s vami nemá žiaden problém. To je taká celoslovenská skúsenosť. No keď s nami homosexuálmi nemá Gyimesi žiaden problém, prečo presadzuje takéto návrhy?

Odporúčané
Prešiel rok od vraždy Matúša a Juraja pred Teplárňou. Prípad nie je uzavretý, LGBT+ ľudia stále nemajú rovnaké práva Prešiel rok od vraždy Matúša a Juraja pred Teplárňou. Prípad nie je uzavretý, LGBT+ ľudia stále nemajú rovnaké práva 12. októbra 2023, 13:09

Rovnaké reakcie si všímam aj na sociálnych sieťach. Ľudia píšu: „Ja proti nim nič nemám, ale... len nech to neukazujú, len nech o tom nehovoria, len nech si to nechajú medzi sebou, len nech to realizujú iba vo svojej spálni, len nech to neukazujú našim deťom.“ Príde tam výpočet celého zoznamu bodov a mne to príde stupídne. Tak keď majú s homosexuálmi problém, nech nehovoria, že ho nemajú. Lebo vidno, že to tak nie je.

Hneď po tejto epizóde V politike ste odcestovali do USA. Sledovali ste odtiaľ odozvu ľudí na vašu konfrontáciu poslanca alebo ste úplne vypli od sveta?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 116900 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • S akými reakciami sa po konfrontácii poslanca Gyimesiho stretol.
  • Čo vraví na vešanie dúhových vlajok aj na štátnych budovách.
  • Akú pomoc od poslancov by očakával na zlepšenie podmienok života LGBT komunity.
  • Čo vraví na extravagantné obliekanie niektorých ľudí na dúhových pochodoch.
  • Akým spôsobom by mali médiá podľa Richarda Dírera prezentovať LGBT komunitu.
Domov
Zdieľať
Diskusia