Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júna 2022, 16:30
Čas čítania 10:12
Jakub Paulík

Medveď hnedý je z 90 % vegetarián. Človek nie je jeho korisťou, hovorí šéf zásahového tímu (Rozhovor)

Medveď hnedý je z 90 % vegetarián. Človek nie je jeho korisťou, hovorí šéf zásahového tímu (Rozhovor)
Zdroj: Pixnio/Hupp Lisa, USFWS
REFRESHER MEDVEDE NA SLOVENSKU PRÍRODA ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Situácia s medveďom hnedým na Slovensku nie je aktuálne podľa šéfa zásahového tímu ničím výnimočná. Panuje vraj okolo nej iba zbytočný ošiaľ.

Mohlo by sa zdať, že sa situácia týkajúca sa medveďa hnedého na Slovensku zhoršuje. V poslednom období sa táto téma dostáva do popredia nielen medzi bežnými obyvateľmi, ale aj medzi politikmi. Vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR Michal Haring však tvrdí, že oproti minulým rokom neevidujú výrazný štatistický nárast konfliktných situácií.

So šéfom zásahového tímu sme sa rozprávali o aktuálnom prípade z Donovál, keď medvedica naháňala záchranára, o priebehu jednotlivých zásahov, ale aj o výroku ministra životného prostredia Jána Budaja o „medveďoch vegetariánoch“, ktorý bol vytrhnutý z kontextu. V rozhovore sa dozvieš aj to, prečo je medveď hnedý z 90 percent vegetarián a vegán, ako prebieha jeho defenzívny útok a či ti pri medveďovi viac pomôže sprej, pištoľ alebo hra na „mŕtveho“.

V redakci Refresheru pravidelne pokrývame aktuálne témy zo Slovenska, ktoré hýbu našou krajinou. S ministrom obrany Jaroslavom Naďom sme sa rozprávali o prelomení veta prezidentky, komunikovali sme s údajným vrahom ukrajinskej študentky Marie a priniesli sme ti reportáž aj z dlho očakávaného prvého ročníka festivalu Lovestream. Našu prácu môžeš podporiť ako člen klubu Refresher+.

Michal Haring
Zdroj: archív Michala Haringa

Na Donovaloch nedávno medvedica naháňala záchranára, ktorý kráčal po turistickej ceste. Stihli ste už tento prípad prešetriť?

Áno, tento prípad som riešil so svojím tímom a priamo od pána, ktorého naháňala medvedica, sa mi podarilo zistiť, že medializované zranenia mu nespôsobil medveď. Bola to nepríjemná situácia, ale podľa všetkého ho medvedica od svojich mladých iba tlačila preč a zranenia teda utrpel po páde, nie po kontakte s medveďom.

V prvom rade sa ideme pozrieť na miesto útoku. Prizeráme predovšetkým na to, prečo sa vôbec medveď či medvedica na mieste nachádzali a či tam boli nájdené lákadlá. Jednoducho veci, pre ktoré sa tam mohol medveď zdržiavať a svoju potravu si brániť.

Mali by ste teda k prípadu iný prístup, keby zranenia záchranárovi spôsobil medveď?

Áno. V tomto prípade ide o jasnú zmenu definície. V prípade útoku medveďa na človeka by muselo ísť o priamy fyzický kontakt a zranenia, ktoré spôsobil medveď. Útok sa stal v prirodzenom biotope medveďa, v lesnom prostredí.

Odporúčané
Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) 16. marca 2024, 12:30

Či chceme, alebo nie, musíme povedať, že toto je prirodzené správanie medvedice. Vždy si bude chrániť svoje mladé. Určite sa Donovalom budeme po tomto incidente venovať viac, ale sú aj iné miesta, kde musíme byť. Ak by tam však prišlo k útoku, oblasť treba dôkladne zmonitorovať a zistiť, či sa medveď alebo medvedica nachádza v blízkosti ľudí a či nebude mať tendenciu schádzať do dediny. To by bol potom problém a museli by sme zasiahnuť.

Vzhľadom na ochranu mláďat sú teda pre človeka nebezpečnejšie medvedice než medvede. Chápem to správne?

Áno, určite sú oveľa viac nebezpečné. Prirodzene si svoje mláďatá bránia.

Je bežné, že sa medvede ako v tomto prípade vydajú aj na turistické chodníky, po ktorých sa pohybujú ľudia?

Nie je to úplne bežné, no máme zaznamenané aj takéto konfliktné situácie. Oveľa viac je ich však vo voľnej krajine či v húštinách.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 116531 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako dlho trvá útok medveďa a na čo si dávať pozor.
  • Aká je na Slovensku skutočná situácia s medveďom hnedým podľa šéfa zásahového tímu.
  • Podľa čoho sa rozhoduje, či medveďa treba odstreliť.
  • Ako prebiehajú zásahy voči problematickým medveďom.
  • Čo si šéf zásahového tímu myslí o virálnom výroku ministra životného prostredia Jána Budaja.
Domov
Zdieľať
Diskusia