Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. mája 2022, 9:30
Čas čítania 11:26
Adam Novosad

Bagrista Peter: Viem zarobiť aj 500 eur za deň, ale nikto nevidí, že treba platiť naftu aj servis (Rozhovor)

REFRESHER NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

Bagrista Peter Mikulášek sa svojmu povolaniu venuje od roku 1996. Mladí ľudia sa podľa neho čoraz viac objavujú v kabíne bagrov, lebo ide o dobre platenú, aj keď náročnú prácu a doba nie je najľahšia.

„Poviem príklad, prídeš na stavbu, nechtiac roztrhneš pneumatiku a nová dnes stojí 700 eur. Keď chceš ísť na druhý deň do roboty, tých 700 eur musíš mať odložených,“ hovorí vyučený strojník Peter Mikulášek, ktorý sa už viac ako 20 rokov živí ako bagrista. Keby mal možnosť vrátiť sa v čase a znovu sa rozhodnúť, či by sa stal bagristom, podľa vlastných slov by urobil rovnaké rozhodnutie ako vtedy. K bagrovaniu treba mať vzťah, hovorí. 

„Mám firmy, pre ktoré chodím robiť už 15 či 20 rokov a vždy ma zavolajú, ak niečo potrebujú spraviť. Ak máš takéto silné firmy aspoň tri alebo štyri, tak sa vďaka nim dokážeš uživiť, keď ťa každá z nich zavolá párkrát za každý štvrťrok,“ odpovedá na otázku, či občas čelí nedostatku zákaziek. 

V rozhovore nám povedal aj to, že k bagrovaniu sa dostáva čoraz viac mladých ľudí. Jeden mladík, s ktorým kedysi pracoval, sa dokonca bagristom stal vďaka počítačovým hrám, v ktorých si trénoval narábanie s joystickom. „Keďže bol vycvičený z videohier, do pol roka z neho bol profesionálny bagrista, odchodil si školenia a robí to dodnes,“ smeje sa.

bagrista
Zdroj: archív/Peter Mikulášek

Chceli ste sa od strednej školy špecificky stať bagristom? Na strednú školu som chodil v čase, keď sme stále žili v totalitnom režime, takže škola fungovala trochu inak ako dnes. Na stavebnej škole som si vybral odbor strojník pre stavebné a traťové stroje, čomu sa venujem doteraz.

Ak mladý chlapec študoval tento odbor, šiel naň s cieľom stať sa bagristom, alebo zahŕňal prakticky všetko okolo strojov?

Zahŕňa to všetko. Človek k tejto robote musí mať v prvom rade vzťah, musí sa jej odovzdať, pretože ak pracuje len pre peniaze, tak to nebude ono. Väčšinou sa stretávam s dvoma druhmi ľudí – jedna skupina pracuje, aby zarábala peniaze, ale druhá pracuje, pretože ich to napĺňa a baví. Sú to srdciari.

Odporúčané
Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl 24. marca 2024, 14:30

To sme väčšinou my živnostníci, keď pracujeme piatky, soboty aj nedele. Keď treba, tak aj cez sviatky. Mne sa už stalo, že som šiel do roboty aj 23. a 24. decembra, lebo ak treba a nepočká to, dokážem sa obetovať. Takto by som to v našom podnikaní zhodnotil.

Nastupovali ste do školy s tým, že ste mali k strojom ako bager vybudovaný vrúcny vzťah?

Môj vzťah sa vyvíjal postupne. Vtedajšia situácia pred revolúciou mladému človeku umožňovala, aby si vo firme vyskúšal viacero rôznych strojov a potom sa rozhodol, ktorý sa mu najviac zapáčil a prirástol mu k srdcu. Tak to bolo aj v prípade mňa a mojich spolužiakov.

Ja som si vybral bager, ale mám kamarátov, ktorí robia na žeriavoch, valcoch alebo buldozéroch. V tejto mojej stavebnej sfére sa každý našiel v niečom inom. Škola bola dobrá v tom, že si človek mohol poskúšať stroje predtým, ako sa rozhodol, čo chce robiť, a tak potom nemusel ľutovať.

V praxi však musíš byť nielen strojník, ale aj údržbár. Musíš svoj stroj vedieť obhospodarovať tak, aby fungoval, a venovať dosť času tomu, aby si ho pripravil na ďalšiu prácu.

To je ľahká matematika. Keď každý deň odrobíš 10 hodín, najskôr si musíš spočítať, akú má bager spotrebu. Iba 80 až 100 eur si prichystaj na naftu.

Vráťme sa do minulosti. Zrejme ste po škole najskôr začínali vo firme.

Bolo to tak. V tých časoch to fungovalo tak, že ako mladý chlapec si nastúpil do firmy, ktorá ti zaplatila školu. Následne si vo firme musel odrobiť určité roky, aby si im odplatil to, že ti zaplatili školu, no keď si tie roky odrobil, mohol si zostať na voľnej nohe. Mohol si sa rozhodnúť, či chceš zostať v práci pre firmu, alebo skúsiť podnikať sám.

Čítal som rozhovor s mladým bagristom, ktorý tvrdil, že v dobrý deň si dokáže zarobiť 300 eur. Naozaj dokážete zarobiť toľko peňazí za deň?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 114316 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či je pravda, že bagrista dokáže zarobiť 500 eur denne.
  • Čo si Slováci neuvedomujú, keď vidia, koľko bagristi vedia zarobiť v hrubom.
  • Ako vyzerá pracovný deň bagristu, ktorý sa venuje strojníctvu od roku 1996.
  • Ako je možné, že Peter nikdy nemal žiadnu reklamu na svoje služby.
  • Prečo si ľudia neuvedomujú, že výkop v zemi nie je jediné, čo bagristi robia.
  • Ako sa Petrov kolega naučil bagrovať vďaka joysticku vo videohrách. 
  • Koľko stojí priemerný bager, na ktorom sa dá zarábať výkopom.
Domov
Zdieľať
Diskusia