Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. apríla 2022, 9:40
Čas čítania 3:40
Adam Novosad

Predstavenstvo Twitteru vytiahlo „jedovatú pilulku“. Firma sa bráni agresívnej snahe Elona Muska prebrať kontrolu nad platformou

NEWS ELON MUSK TWITTER
Uložiť Uložené

Najbohatší muž sveta sa nevzdáva svojho plánu prevziať kontrolu nad Twitterom.

Najbohatší muž sveta Elon Musk sa snaží získať kontrolu nad sociálnou sieťou Twitter. Už na začiatku apríla vyšlo najavo, že Musk postupne odkúpil 9 percent všetkých akcií sociálnej siete, lenže svoj plán na premenu Twitteru z kontrolovanej platformy na platformu s neobmedzenou slobodou prejavu nechce ukončiť len vlastníctvom minoritného podielu, píše The Verge.

Musk vzápätí ukázal akcionárom Twitteru ponuku vo výške 43 miliárd dolárov, prostredníctvom ktorej by rád odkúpil všetky akcie sociálnej siete, stal sa jej výlučným vlastníkom a vrátil by ju do súkromného vlastníctva, takže Twitter by viac svoje akcie neponúkal na burze cenných papierov. Sprivatizovaný Twitter by chcel premeniť na modlu slobody prejavu.

Členovia predstavenstva Twitteru sa však rozhodli zabojovať proti pokusu miliardára prevziať kontrolu nad platformou. Aj keď šéf Twitteru Parag Agrawal minulý týždeň uviedol, že spoločnosť sa ponukou na odkúpenie celej firmy zaoberá, predstavenstvo Twitteru teraz oznámilo zavedenie nového plánu, známeho ako „stratégia jedovatej pilulky“.

Odporúčané
Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu 13. apríla 2023, 16:30

Stratégia jedovatej pilulky v praxi znamená, že ak sa Musk pokúsi získať viac ako 15 percent akcií Twitteru, akcionári sociálnej siete automaticky dostanú príležitosť nakúpiť od spoločnosti nové akciové podiely.

Vďaka tomu sa na trhu objaví oveľa viac akcií Twitteru ako doteraz, čo by znamenalo, že Musk síce v prvej chvíli môže vlastniť viac ako 15 percent akcií, ale s ich pribúdajúcim množstvom mu bude podiel v spoločnosti klesať. Predstavenstvo Twitteru sa nateraz zhodlo, že plán zostane v platnosti minimálne najbližší rok.

Sociálna sieť uviedla, že plán zaviedla v reakcii na „nevyžiadanú“ ponuku odkúpiť Twitter. Ak by chcel Musk po zavedení plánu pokračovať v snahe získať Twitter pod svoju kontrolu, musel by sa dohodnúť s vedením firmy spoločne s akcionármi o odkupe podielov, keďže akákoľvek snaha získať podstatnú časť akcií by prostredníctvom plánu znamenala zbytočne vyhodené peniaze a stratu hodnoty podielu.

Musk pritom začiatkom apríla akceptoval ponuku stať sa členom predstavenstva Twitteru, lenže keď zistil, že ako člen predstavenstva nemôže vlastniť viac ako 15 percent akcií firmy, ponuku rýchlo odmietol.

„Moja intuícia mi hovorí, že mať verejnú platformu, ktorá je maximálne dôveryhodná a široko inkluzívna, je extrémne dôležité,“ uviedol Musk, ktorý by chcel na Twitteri zrušiť množstvo obmedzení a zaviesť čo najrozsiahlejšiu formu slobody prejavu a vyjadrovania.



V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii news.
Domov
Zdieľať
Diskusia