Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2023, 12:30
Čas čítania 3:27
Peter Vnuk

Elon Musk je prvý človek v histórii, ktorý za rok stratil 200 miliárd dolárov. Ako prišiel o titul najbohatšieho muža sveta?

Elon Musk je prvý človek v histórii, ktorý za rok stratil 200 miliárd dolárov. Ako prišiel o titul najbohatšieho muža sveta?
Zdroj: Twitter/Elon Musk
TECH AUTOMOBILOVÝ PRIEMYSEL ELEKTROMOBILY ELON MUSK ROBOTIKA SPACE X TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV) VESMÍR
Uložiť Uložené

Pozreli sme sa na to, v akej situácii sa nachádza Elon Musk.

Vizionár, génius či technologický guru. Také sú prívlastky často zdobiace juhoafrického rodáka, ktorý našiel šťastie a úspech v USA. Rok 2022 však Elonovi Muskovi zrejme nevyšiel presne tak, ako si to zaumienil vo svojom majstrovskom pláne.

Tesla sa pred časom stala automobilkou s vysokou hodnotou a mnohí ju vtedy nazývali nadhodnotenou bublinou. Teraz sú jej akcie lacnejšie takmer o 70 percent v porovnaní s minulým rokom, starí investori si nervózne obhrýzajú nechty a noví zvažujú, či je teraz správna chvíľa na ich relatívne lacný nákup, alebo to budú neskôr ľutovať.

musk
Zdroj: TASR/AP

Šéf Tesly svoje záujmy výrazne presunul na pôdu sociálnej siete Twitter, ktorú kúpil za 44 miliárd, a sám poznamenal, že si je vedomý nadhodnotenia tohto obchodu. V ostatnom čase bojuje za to, aby svetu dokázal, že to bol dobrý obchod a Twitter prosperuje.

No možno práve preto, že dostatočne nehovorí o plánoch svojich ďalších firiem ako SpaceX či Tesla, sa zdá, že jeho čarovná palička v podobe šarmu a marketingu plného nádejí stráca svoje kúzlo.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Tento efekt sa ešte znásobuje, keďže sa čoraz viac politicky angažuje a netají sa náklonom k pravicovým a konzervatívnejším názorom. Tým stráca podporu u progresívnejšie orientovaných fanúšikov. Len nedávno zverejnil obrázok, ktorým jedným ťahom urazil množstvo komunít a veľkú časť svetovej populácie.

Rok medveďa priniesol veľké straty

Aby sme boli féroví – tento rok sa nedarilo miliardárom všeobecne, no Musk je z nich najvýraznejší, keďže sa mu darilo relatívne dlho udržiavať pozíciu najbohatšieho človeka sveta podľa rebríčka Forbes. Celosvetovo v roku 2022 stratili miliardári masívne dva bilióny dolárov, z toho len miliardári zo Spojených štátov amerických prišli dokopy o 660 miliárd dolárov.

Samotný Musk pritom podľa miliardárskeho indexu agentúry Bloomberg stratil vyše 200 miliárd dolárov zo svojho súkromného majetku. Pochopiteľne, že nejde o hotovosť, ale hodnotu v akciách. Tak či onak, ide o stratu a pritom ešte v novembri 2021 mal ako najbohatší človek sveta okolo 340 miliárd dolárov. Aktuálne mu titul najbohatšieho človeka sveta vyfúkol Francúz Bernard Arnault stojaci napríklad za luxusnou značkou Louis Vuitton či koňakom Hennessy.

Okrem toho, že sa Elon venuje hlavne Twitteru, sa na jeho stratách podieľajú aj celosvetové problémy ako spomalený dodávateľský reťazec, nedostatok čipov, vysoká inflácia či prepad hodnoty kryptomien a technologických akcií.

Tesla sa vďaka tomu uchýlila k poskytovaniu pomerne objemných zliav na čínskom a americkom trhu. Aj keď kvôli Muskovmu výroku, že Tesla nikdy nebude poskytovať zľavy, sa v tomto prípade nazývajú „úprava ceny“.

Odporúčané
Tesla zdvojnásobuje v USA zľavy na 7-tisíc eur, predaje jej totiž klesajú Tesla zdvojnásobuje v USA zľavy na 7-tisíc eur, predaje jej totiž klesajú 22. decembra 2022, 17:50

Pritiahne opäť šťastenu v roku 2023?

Je možné, že sa vizionár opäť vráti do starých koľají. Nedávno totiž na Twitteri vyhlásil anketu o tom, či má zotrvať v pozícii najvyššieho šéfa Twitteru, a účastníci rozhodli, že by mal odstúpiť. Po skončení ankety urobil kompromis.

Elon Musk odstúpi z pozície šéfa Twitteru, ak za seba nájde vhodnú náhradu. Týmto sľubom otvoril dvere možnosti zostať vo funkcii, ako dlho sa mu zachce, a tvrdiť, že zatiaľ nenašiel vhodného kandidáta.

Ešte pred kúpou Twitteru mal miliardár veľké plány a mnohí fanúšikovia dúfajú, že sa k nim vráti. Týkajú sa hlavne automobilky Tesla, no paradoxne nie primárne automobilov. Najvýznamnejší plán sa totiž týka uvedenia humanoidného robota na trh.

Odporúčané
E. Musk predviedol humanoidného robota. Čo všetko dokáže Optimus od Tesly? E. Musk predviedol humanoidného robota. Čo všetko dokáže Optimus od Tesly? 4. októbra 2022, 10:30

Pod pracovným názvom Tesla bot sa ukrýval robot Optimus, ktorého prototyp už Musk predstavil verejnosti. V roku 2023 by malo dôjsť k hromadnejšej výrobe prvých kusov, ktoré budú pracovať priamo v automobilke. Tým sa otestuje, či je robot životaschopný a či naplní predstavu miliardára, v ktorej Optima prezentuje ako náhradu za nedostatok pracovnej sily v rôznych nielen priemyselných odvetviach.

Plány, ktoré čakajú na Muskovu ruku

Na svoje uvedenie čaká tiež dlho sľubovaný nákladiak Tesla Cybertruck a Muskova vesmírna spoločnosť SpaceX by mala intenzívne spolupracovať s NASA na dlhodobom projekte Artemis. Ten sa zameriava na obnovenie prítomnosti ľudí na Mesiaci.

Všetky tieto plány sa môžu uskutočniť aj bez Muskovej intenzívnej mediálnej podpory, no na druhej strane minulosť ukázala, že to oveľa lepšie pôjde, ak okolo toho miliardár bude robiť „svoju šou“. Ľudí naplní radostným očakávaním, investorov naplní nádejami na veľké zisky a kontá svojich spoločností naplní peniazmi.

Napokon nás má v novom roku očakávať pokrok aj od Muskovej firmy Neuralink. Len nedávno verejne prezentoval pokrok v oblasti mozgových implantátov. Videli sme, že sú inštalované v mozgoch prasiat či v mozgoch opíc, ktoré myšlienkou ovládajú kurzor na monitore, a v roku 2023 by sa mal Neuralink uplatniť v ľudských mozgoch.

Odporúčané
VIDEO: Musk chce implantovať Neuralink do ľudských mozgov do pol roka. Na prezentácii opica písala myšlienkami slová VIDEO: Musk chce implantovať Neuralink do ľudských mozgov do pol roka. Na prezentácii opica písala myšlienkami slová 2. decembra 2022, 15:21

Najskôr pôjde o pacientov, ktorí majú vážne problémy s pohybom. Implantát by mal pomôcť paralyzovaným ľuďom s pohybom.

Konečným cieľom, ktorý nám v tejto chvíli Elon strategicky nepripomína, je však prepojenie ľudskej mysle s počítačmi a internetom na zvýšenie IQ. Ide o to, že sa miliardár obáva umelej inteligencie. Podľa neho je nebezpečná a ľudstvo by sa malo vopred poistiť, že nás nepredbehne.

V roku 2023 nás teda zo strany vizionára čakajú mozgové implantáty, humanoidní roboti a možno aj ďalšie prekvapenia. Na to, aby to všetko uskutočnil, však zrejme bude musieť nájsť svoju náhradu v kresle šéfa Twitteru, prezentovať svoje politické postoje neutrálnejšie a začať sa viac venovať biznisu v takej forme ako donedávna. Až potom sa mu možno začnú opäť všetky kontá plniť peniazmi. 

Domov
Zdieľať
Diskusia