Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2022 o 15:21
Čas čítania 1:12
Peter Vnuk

VIDEO: Musk chce implantovať Neuralink do ľudských mozgov do pol roka. Na prezentácii opica písala myšlienkami slová

VIDEO: Musk chce implantovať Neuralink do ľudských mozgov do pol roka. Na prezentácii opica písala myšlienkami slová
Zdroj: neuralink.com
TECH ELON MUSK SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Na to, aby sa Neuralink mohol začať využívať na prepojenie ľudskej mysle a stroja, sa musí najskôr uplatniť v medicíne

Elon Musk vyhlásil, že prvý implantát Neuralinku do ľudských mozgov chcú začať montovať do pol roka. Vraj si tento prístroj chce dať implantovať aj do vlastnej hlavy, no formuloval to opatrne. Vraj to má byť niekedy v budúcnosti.

Americký regulačný úrad FDA, ktorý kontroluje najmä trh s medicínskym vybavením, liečivami a potravinami, už od Muskovej firmy dostal všetky podklady potrebné na povolenie testovania na ľuďoch. Skúšky na opiciach sa začali už v roku 2019, v roku 2020 sa začalo s testovaním na prasatách a minulý rok zverejnili video, ako opica hrá pomocou Neuralinku hru Pong.

Pokusy s opicami sa zjavne neskončili, keďže aj tento rok sme na prezentácii videli opicu, ktorá svojou mysľou napísala frázu „welcome to show and tell“. Aj keď nie celkom samostatne, ale sústredením sa na zvýraznené slová a písmená, čím sa pohyboval kurzor na obrazovke. Neskôr bolo vidno, ako sa opice, ktorých je celkovo šesť, naučili nabíjať si implantát bezdrôtovo sedením pod nabíjačkou.

neuralink
Zdroj: YouTube/Neuralink

Musk prirovnal implantáciu k tomu, „ako keby ste si dali odstrániť kus lebky a namiesto neho dali vložiť smart hodinky“. Približne taký veľký je prvý model implantátu označený N1. Počet vláken, ktorými je N1 prepojený s mozgom, môže byť až tisíc. Na prezentácii predvádzali implantovanie čipu na figuríne, dokážu pripojiť približne 64 vláken za 15 minút.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

Výskumníci Neuralinku sa snažia v prvom rade pomôcť ľuďom, ktorí prišli o zrak alebo majú problém ovládať svoje telo. Elon ich situáciu prirovnal k situácii, v ktorej žil známy vedec Stephen Hawking. Pri vývoji sa berie do úvahy aj to, že implantát bude musieť byť jednoducho „aktualizovaný“ pri novej verzii.

„Som si celkom istý, že by ste nechceli mať v hlave iPhone 1, keď by už bol na trhu iPhone 14,“ podotkol Musk.

Celý záznam prezentácie si môžeš pozrieť vo videu. To, ako opica ovláda klávesnicu myšlienkami, nájdeš po 28. minúte:

Domov
Zdieľať
Diskusia