Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2022, 14:56
Čas čítania 1:24
Jakub Paulík TASR

NATO chce na Slovensko poslať ďalších vojakov. Posilnenie východného krídla sa má týkať aj Maďarska, Rumunska a Bulharska

NEWS NATO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

O tejto záležitosti budú lídri štátov NATO rokovať vo štvrtok.

Vzhľadom na neutíchajúci vojenský konflikt na Ukrajine, ktorý rozpútal režim ruského prezidenta Vladimira Putina, NATO zvažuje posilnenie východného krídla svojich spojencov. Lídri Severoatlantickej aliancie budú na štvrtkovom samite rokovať o vyslaní bojovej skupiny, ktorá by mala zamieriť aj na Slovensko.

Okrem toho Aliancia zvažuje poslať bojové jednotky do Maďarska, Rumunska a Bulharska. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg tvrdí, že pôjde o štyri oddelené bojové skupiny. Vojna na Ukrajine podľa neho ukázala, že NATO „musí z dlhodobého hľadiska obnoviť svoju odstrašujúcu a obrannú pozíciu“.

Na štvrtkovom samite sa zúčastní aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Na diaľku sa pripojí aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Odporúčané
10 vojnových fotografií: „Druhý Adolf Hitler“, zamrznutí sovietski vojaci a poprava odseknutím hlavy 10 vojnových fotografií: „Druhý Adolf Hitler“, zamrznutí sovietski vojaci a poprava odseknutím hlavy 19. marca 2022, 9:30

„Očakávam, že lídri budú súhlasiť s posilnením postavenia NATO vo všetkých oblastiach, s výrazným posilnením prítomnosti vo východnej časti Aliancie na súši, vo vzduchu a na mori,“ vyhlásil Jens Stoltenberg. S doplnením štvorice bojových skupín by NATO malo vo východnom krídle osem mnohonárodných skupín. Zvyšné štyri sa nachádzajú v Poľsku a na Pobaltí.

Napätie medzi Ruskom a Slovenskom v poslednom období stupňuje okrem iného možné vyslanie obranného systému S-300, ktorý u nás nahradí Patriot. Ten nepredstavuje pre Rusko žiadne ohrozenie, pretože nemá ofenzívne funkcie, uviedol pre Refresher bezpečnostný analytik Vladimír Bednár.

„Patriot je vyslovene obranný systém, ktorý by sa dal v podstate použiť na ochranu jedného väčšieho mesta, ako je napríklad Bratislava, alebo na ochranu širšej oblasti, ako Sliač spolu s Banskou Bystricou a so Zvolenom. Je to iba obranná zbraň, nemá žiadnu ofenzívnu funkciu. Treba pritom povedať, že obranné systémy bývajú pri modernej vojne prvým cieľom. V tomto kontexte to treba chápať tak, že Nemci a Holanďania, ktorí prídu na Slovensko spravovať systém Patriot, by boli v prípade konfliktu prvým cieľom. A oni si to uvedomujú. Idú sem s tým, aby nás chránili,“ povedal.

Keďže Slovensko bude disponovať modernejším Patriotom, slovenská vláda zvažuje, že obranný systém S-300 vyšle na pomoc Ukrajine. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov Slovensko upozornil, aby sa tomuto kroku vyhlo.

Minister obrany Jaroslav Naď však dlhodobo opakuje, že Ukrajina má v zmysle Charty OSN právo na sebaobranu, kvôli čomu mu jeho spojenci zo západných krajín pomáhajú. Rokovania o vyslaní systému S-300 na Ukrajinu stále prebiehajú.

Odporúčané
Termobarické bomby sú ako malá atómovka. Rusi ostreľujú Mariupol raketami, ktoré dokážu roztrhať pľúca a zrovnať mestá so zemou Termobarické bomby sú ako malá atómovka. Rusi ostreľujú Mariupol raketami, ktoré dokážu roztrhať pľúca a zrovnať mestá so zemou 22. marca 2022, 12:30
Domov
Zdieľať
Diskusia