Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. marca 2022, 9:30
Čas čítania 6:27
Jakub Paulík

10 faktov o Sergejovi Lavrovovi. Toto je ruský minister zahraničia, ako ho (ne)poznáme

10 faktov o Sergejovi Lavrovovi. Toto je ruský minister zahraničia, ako ho (ne)poznáme
Zdroj: TASR/AP/Mevlüt Čavušoglu
ZAUJÍMAVOSTI RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SERGEJ LAVROV VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Dlhoročný diplomat býva na novinárov aj štátnikov poriadne hrubý.

Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Viktorovič Lavrov je po boku prezidenta Vladimira Putina hlavnou tvárou vojenskej agresie na Ukrajine. Tvrdý prístup Lavrova prezývaného „pán Nie“ sme mohli vidieť už viackrát v minulosti, keď vynadal novinárom a údajne vulgárne urazil ministra zahraničných vecí Británie. V súkromí je milovník poézie, vášnivý fajčiar a z hudby preferuje Franka Sinatru či Beatles.

Na verejnosti sa prezentuje ako rodinný muž, no jeho status verného manžela narazil na zistenia ruských investigatívcov. Tí tvrdia, že si vydržiava milenku a za štátne peniaze ju vozí na zahraničné cesty a do luxusných hotelov. K Putinovi je veľmi lojálny, no Lavrovov bývalý šéf tvrdí, že keby ho mal v súčasnosti za svojím chrbtom, dával by si pozor.

Od začiatku vojny na Ukrajine sledujeme situáciu u nášho východného suseda každý deň minútu po minúte. Overili sme, ako vyzerajú v súčasnosti ruské správy, a s odborníkmi sme sa pozreli na pluk Azov, z ktorého robí ruská propaganda strašiaka. Našu prácu môžeš podporiť členstvom v klube Refresher+.

Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov. Zdroj: TASR/Martin Baumann

S Putinom ho spája šport, rozdeľuje fajčenie

Sergej Lavrov je od roku 2004 ruským ministrom zahraničných vecí. Predtým však dlhé roky pracoval ako veľvyslanec pri OSN. Keď generálny tajomník OSN Kofi Annan chcel v roku 2003 zaviesť v hlavnom sídle organizácie zákaz fajčenia, Lavrov ako vášnivý fajčiar proti nemu údajne ostro vystúpil.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

„Budovu OSN vlastnia všetky členské štáty, zatiaľ čo generálny tajomník je len najatým manažérom,“ cituje jeho slová z roku 2003 BBC. V tomto bode sa odlišuje od prezidenta Vladimira Putina, ktorý je odporcom cigariet.

Dvojicu však spája pozitívny prístup k športu. Vladimir Putin od mladosti trénoval džudo a v dospelosti získal čierny pás. Neskôr sa venoval aj bojovému umeniu z Ruska s názvom sambu. Šéf zahraničného rezortu Lavrov preferuje futbal a rafting, píše The Independent. Jeho obľúbený tím je FK Spartak Moskva.

Nadávky štátnikom a novinárom

Lavrov by mal ako profesionálny diplomat vedieť udržať emócie na uzde, no z minulosti je známych viacero prípadov, keď sa neovládol. Pri telefonickom rozhovore z roku 2008 s vtedajším šéfom rezortu zahraničia v Británii Davidom Milibandom vraj použil vulgarizmy, pretože ho Miliband karhal za útok Ruska na Gruzínsko. 

„Kto si, k**va, myslíš, že si, aby si ma poučoval?“ povedal Milibandovi podľa zdrojov redakcie Telegraph. Anglický vulgarizmus „f**k“ vraj v rozhovore použil viackrát. Informácie redakcii posunul nemenovaný úradník z rezortu zahraničných vecí. Lavrov vulgarizmy voči svojmu britskému kolegovi poprel.

V roku 2015, podobne ako mnohí iní politici, zabudol na to, že má pred sebou zapnutý mikrofón. Počas tlačovej konferencie v Saudskej Arábii zašepkal „z**raní blbci“, uvádza CNBC. Jeho vulgárna hláška sa uchytila ako meme, ktorú v súčasnosti nájdeš aj ako potlač na oblečení. O rok nato novinárov, ktorí ho nakrúcali, nazval „d**ilmi“, informujú The Moscow Times.

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

V októbri 2016 sa v interview pre CNN vyjadril k prezidentskej kampani v USA. V jej okolí sa podľa názoru Lavrova nachádza množstvo „pussies“ (slovo možno v tomto kontexte preložiť ako vulgarizmus, ale aj ako zbabelci – pozn. red.). Upozornil však, že angličtina nie je jeho rodným jazykom, a tak nevie, či sa vyjadrí presne. Ako dlhoročný diplomat pracujúci v sídle OSN v New Yorku si však musel uvedomiť, že tým môže ľahko veľmi uraziť.

 

Prezývka „pán Nie“

Andrej Andrejevič Gromyko bol medzi rokmi 1957 až 1985 ministrom zahraničných vecí Sovietskeho zväzu. V Bezpečnostnej rade OSN za Sovietsky zväz neustále využíval právo veta, za čo si od západných kolegov vyslúžil prezývku Mr. Nyet – pán Nie.

V jeho šľapajach pri odmietavých postojoch voči Západu pokračuje Sergej Lavrov, ktorý po Gromykovi zdedil jeho prezývku, píšu ABC News. Odmietavo sa v súčasnosti stavia aj voči návrhom zo strany Ukrajiny. Šéf ukrajinského rezortu napríklad po nedávnom stretnutí s Lavrovom povedal, že ruský minister zahraničia sa odmietol zaviazať k vytvoreniu humanitárneho koridoru a nesúhlasil s prímerím.

Prezývku Mr. Nyet dobre vystihuje aj vyjadrenie Lavrova, ktoré v roku 2018 smeroval na Britániu po vyhostení ruských diplomatov pre prípad otravy bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa. Z nej Británia obvinila Rusko. „Nikdy neustúpime v ultimátach, s Ruskou federáciou nemôžete hovoriť takýmto jazykom,“ vyhlásil podľa Radio France internationale.

Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov. Zdroj: TASR/Michal Svítok

Z Ukrajiny navrhoval spraviť federatívny štát

Sergej Lavrov v roku 2014 po anexii Krymu navrhoval, aby sa Ukrajina stala neutrálnou federáciou s autonómnymi oblasťami. V danom období sa okolo Ukrajiny nachádzali ruské vojská, pričom šéf rezortu zahraničia tvrdil, že nebudú „prekračovať hranice“ s Ukrajinou. Aj vtedy tak vytvárali na Ukrajinu tlak. USA sa však vyjadrili, že s Ukrajinou v podobe federatívneho štátu by v prvom rade museli súhlasiť jej občania. 

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Ukrajinský rezort zahraničia túto možnosť odmietol a nepáčilo sa im, že im Rusko ako suverénnej krajine dáva ultimáta, uvádza France24. Suverenitu Ukrajiny pritom Rusko uznalo ešte v decembri roku 1994, keď podpísali Budapeštianske memorandum. Ním sa USA, Británia a Rusko zaviazali, že ak Ukrajina odovzdá svoj jadrový arzenál, menované veľmoci budú rešpektovať územnú suverenitu Ukrajiny.

Ukrajinaobyvateliapochod za jednotu
Zdroj: TASR/AP

Básnik a milovník Beatles

Sergej Lavrov v súčasnosti pôsobí ako tvrdý muž, ktorý za každú cenu bráni záujmy Kremľa, odvráva novinárom a úsmev na jeho tvári by sme hľadali len ťažko. V období, keď pôsobil ako veľvyslanec pri OSN, bol však podľa Los Angeles Times odlišný. 

S novinármi vraj viedol neformálne rozhovory a s cigaretou v ruke si na chodbách budovy OSN vymieňali vtipy. V súkromí údajne rád hráva na gitare a z hudby má rád jazz, Franka Sinatru a Beatles, píšu The Moscow Times s odkazom na ruské vydanie magazínu Esquire. V minulosti dokonca ako milovník poézie napísal niekoľko básní, ktoré vznikli koncom 80. rokov a v priebehu 90. rokov minulého storočia, uvádza Slobodná Európa.

V roku 2015 tri jeho básne publikoval ruský web Russky Pioner. V súkromí je vraj podľa jeho dcéry Jekateriny rodinne založeným mužom, ktorý počas života v New Yorku nikdy nezmeškal v škole žiadne rodičovské stretnutie. Svoju dcéru takisto naučil šoférovať auto a ako prvý čítal jej dizertačnú prácu.

Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov. Zdroj: TASR/AP/Mevlüt Čavušoglu

Milenka na drahých pracovných cestách?

Sergej Lavrov je dlhé roky ženatý, no podľa zistení tímu opozičného lídra Alexeja Navaľného udržiava pomer s milenkou Svetlanou Polyakovou, uvádza Daily Mail. Tieto správy sú tak v jasnom rozpore so statusom „rodinne založeného muža“.

Odporúčané
Slovákov sme sa pýtali, kto môže za vojnu na Ukrajine. Odpovede prekvapili (Anketa v Trenčíne) Slovákov sme sa pýtali, kto môže za vojnu na Ukrajine. Odpovede prekvapili (Anketa v Trenčíne) 13. júna 2023, 11:20

Podľa zistení ruských investigatívcov si niektorí vládni úradníci dokonca mysleli, že Svetlana je manželkou šéfa rezortu zahraničia. Pri uvádzaní kontaktných informácií jej meno často písali ako Svetlana Lavrovová.

Údajná milenka pracuje na ministerstve od roku 2014 a medzičasom bola vraj s Lavrovom na množstve drahých zahraničných ciest, v prepychových hoteloch a užívali si aj na jachte oligarchu Olega Deripasku. Toho USA vyšetrujú pre pranie špinavých peňazí či vydieranie.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu a Sergej Lavrov.
Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu a Sergej Lavrov. Zdroj: Russian Foreign Ministry Press/TASR/AP

Trumpa a Kim Čong-una prirovnal ku škôlkarom

Prezident USA Donald Trump a vodca KĽDR Kim Čong-un si v roku 2017 verejne vymieňali pomerne tvrdé odkazy. Hádku medzi nimi tak ruský šéf rezortu zahraničia využil, aby si do dvojice trochu „rypol“. 

USA a mnohí svetoví lídri vtedy kritizovali KĽDR za ďalšie raketové testy, pričom Trump povedal, že Kim Čong-un je „rakeťákom na samovražednej misii“. Donald Trump sa ďalej vyhrážal zničením KĽDR, na čo mu vodca Severnej Kórey odkázal, že je „duševne vyšinutý“.

Lavrov dvojici odkázal, že by bolo vhodné schladiť ich „horúce hlavy“, pretože sa správajú ako „deti v škôlke“„Spolu s Čínou sa budeme aj naďalej snažiť o rozumný prístup a nie emocionálny, ako keď sa deti v škôlke začnú biť a nikto ich nemôže zastaviť,“ cituje slová Lavrova BBC

Kim Čong-un.
Kim Čong-un. Zdroj: TASR/AP

Lojálny Putinov „hovorca“

Sergej Lavrov patrí medzi najvernejších ľudí prezidenta Vladimira Putina. The Independent uvádza, že Lavrov sa nikdy nestaval do pozície Putinovho konkurenta, za čo sa ho prezident nikdy nepokúšal nahradiť.

Odporúčané
PRIESKUM: Podpora NATO u Slovákov výrazne klesla. Dodávky zbraní Ukrajine považuje veľká väčšina za provokáciu Ruska PRIESKUM: Podpora NATO u Slovákov výrazne klesla. Dodávky zbraní Ukrajine považuje veľká väčšina za provokáciu Ruska 26. mája 2023, 11:15

V súčasnej situácii ho kriticky označujú aj ako Putinovho „hovorcu“, pretože pri kontakte so západnými krajinami tlmočí požiadavky svojho prezidenta a zdá sa, ako keby nemal na tému vlastný názor. Podľa BBC nemá v rámci smerovania Ruska príliš veľké slovo.

Verne tak tlmočí ruské dezinformácie o „denacifikácii“ Ukrajiny, čo svedčí o jeho neochvejnej lojalite. Nedávno podľa Euronews dokonca tvrdil, že Rusko na Ukrajinu ani nezaútočilo, ale ide o „špeciálnu operáciu“. Ak sa aj v súčasnosti s Putinom v niektorých bodoch rozchádza, zrejme si vie veľmi dobre zahryznúť do jazyka.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin. Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Môže byť nebezpečný, naznačuje jeho bývalý šéf

Sergej Lavrov symbolicky stojí za prezidentom Vladimirom Putinom podobne, ako kedysi stál za bývalým ministrom zahraničných vecí Andrejom Kozyrevom ako jeho zástupca. Ten nedávno podporil sankcie Západu voči Putinovi a Lavrovovi, pričom naznačil, že Lavrov môže ešte prekvapiť.

„Lavrov, dnes právoplatne sankcionovaný USA a EÚ, bol v 90. rokoch mojím zástupcom. Kedysi mi kryl chrbát. Dnes by som si dával pozor, keby bol za mnou,“ napísal Kozyrev na Twitteri deň po začiatku invázie na Ukrajinu.

Po invázii na Ukrajinu stratil vo svete rešpekt

Niet pochýb, že Sergej Lavrov je skúseným diplomatom, ktorý pre svoje postavenie dlhodobo požíval značnú úctu. Útok na Ukrajinu však väčšinu štátov sveta a lídrov postavil do opozície voči režimu Vladimira Putina, ktorého tvárou je aj šéf zahraničného rezortu Lavrov.

Odporúčané
Kradnú Ukrajinci robotu Slovákom? Dáta ukázali, ako to je Kradnú Ukrajinci robotu Slovákom? Dáta ukázali, ako to je 12. apríla 2023, 15:30

Jeho vyjadrenia plné vojnovej propagandy v súčasnosti berie vážne len málokto, o čom svedčí aj reakcia delegátov pri zasadaní Rady OSN pre ľudské práva z marca 2022. Lavrov sa na nahratom videu, ktoré prehrávali v Ženeve, snažil obhajovať ruskú agresiu tvrdením, že by sa na Ukrajine mohli objaviť jadrové zbrane, informujú The Moscow Times.

Paradox je, že pred pár dňami Bielorusko zrušilo v krajine nenukleárny status, čím povolilo umiestnenie jadrových zbraní na svojom území. Delegáti nemali o prejav Lavrova záujem, a tak na protest hromadne odišli zo sály, v ktorej zostalo len minimum veľvyslancov.

Domov
Zdieľať
Diskusia