Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. marca 2022, 12:30
Čas čítania 5:45
Ema Stanovská

Videli sme ruské správy: Putin blahoželá k MDŽ, turizmus na Kryme prekvitá, bombardovanie Ukrajiny neexistuje

Videli sme ruské správy: Putin blahoželá k MDŽ, turizmus na Kryme prekvitá, bombardovanie Ukrajiny neexistuje
Zdroj: TASR/AP
ZAUJÍMAVOSTI RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Jedna z televízií odvysielala reportáž o mladíkoch v Doneckej oblasti, ktorých Ukrajinci „bijú po holých zadkoch“. Mladíci v reportáži plačú, hovoria, že ich Ukrajinci terorizujú, a sťažujú sa, že nemajú vodu a elektrinu.

Kým nezávislé médiá po celom svete každodenne informujú o násilnej ruskej invázii na Ukrajine, ruské televízne spravodajstvo divákom zobrazuje úplne iný príbeh. V krajine, kde fungujú už len štátne médiá ovládané Kremľom, dominuje propaganda a dezinformácie.

Televízie informujú o „nacistických a extrémistických Ukrajincoch“, ktorí „trýznia civilistov“ a vyvíjajú biologické a jadrové zbrane. Na druhej strane hovoria o hrdinských činoch ruských vojakov, ale aj o vojnových úspechoch v rámci „špeciálnej vojenskej operácie“.

Aby sme zistili, o čom vlastne informujú ruské televízie, pozreli sme si večerné spravodajstvo dvoch ruských staníc – najsledovanejší (štátny) ruský kanál Rossija 1 a televíziu NTV, ktorú vlastní ruský mediálny magnát Vladimir Gusinskij. Spolu s prekladateľkou sme si pozreli večerné spravodajské relácie zo 7. a 8. marca 2022.

V ruských správach je agresorom zakaždým Ukrajina a Západ, hoci to boli Putinove vojská, kto na nášho suseda zaútočil. O masívnom bombardovaní civilných objektov ani o katastrofálnej humanitárnej situácii sa nič nehovorí a to, že pred ruskými „osloboditeľmi“ utekajú milióny ľudí, sa tiež bežní Rusi nedozvedia.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

V Refresheri ti prinášame aktuálne a nezávislé informácie o ruskej invázii na Ukrajine. Situáciu monitorujeme naživo a všetky články nájdeš pod témou vojna na Ukrajine. Podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+, čím získaš prístup ku všetkým exkluzívnym článkom.

Vojna vs. MDŽ

Kým celý svet 8. marca informoval o pokračujúcom bombardovaní ukrajinských miest ruskou armádou, úvodná reportáž ruskej Stanice 1 sa týkala Medzinárodného dňa žien.

Prezident Putin v príhovore zagratuloval všetkým ženám všetko najlepšie k sviatku a ubezpečil ich, že urobí všetko pre to, aby podporil rodiny prídavkami na deti. „Je to pre nás tá najväčšia priorita,“ hovorí Putin, stojac pred ruskou vlajkou. Reportáž zobrazuje aj šťastné ženy, ktoré na rôznych miestach dostávajú kytice tulipánov, a úspešné Rusky, ktoré sú podľa slov spravodajcu „úžasné vo všetkých oblastiach“.

putin tv
Zdroj: ontvtime.ru
rusko tv
Zdroj: ontvtime.ru

Ďalšia reportáž poukazovala na hrdinstvo ruských vojakov, ktorí oslobodzujú svojich obyvateľov spod „ukrajinského teroru“. V správach vysvetľujú, že sa konečne otvoril humanitárny koridor z mesta Sumy do Poltavy, „čo dovtedy nebolo možné vinou Ukrajincov“. Ruskí hrdinovia zachraňujú Rusov a stavajú mosty, ktoré Ukrajinci zničili.

rusko tv
Zdroj: ontvtime.ru

Oslobodili ďalšiu dedinu a žiadny civilista nezomrel. Sú to veľkí profesionáli, pracujú aj v noci. V Mariupole to vraj ide pomalšie, pretože si musia dávať pozor, aby neohrozili tamojších civilistov. V ďalšej reportáži vidíme ruského vojaka pri Mariupole, ktorý hovorí, že „pomaličky postupujú, chcú vyhnať tých nespratníkov“ a „čakajú na víťazstvo“. Na kameru hovoria aj civilisti, ktorí vysvetľujú, že na nich Ukrajinci útočia a vyhrážajú sa im.

TASR v tento deň informovala, že 8. marca v skorých ranných hodinách zahynulo pri ruských leteckých útokoch na mesto Sumy najmenej desať ľudí vrátane detí, neskôr počet obetí narástol na vyše 20. Hoci bolo na utorok 8. marca sľúbené prímerie, Ukrajina obvinila Rusko z jeho porušenia a z ostreľovania humanitárneho koridoru. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) počas daného dňa uviedla, že počet útokov na nemocnice, sanitky a iné zdravotnícke zariadenia na Ukrajine sa v uplynulých dňoch rapídne zvýšil, a väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj opäť vyzval Rusov, aby protestovali proti invázii na Ukrajinu, ktorú nariadil šéf Kremľa Vladimir Putin. Nič z týchto správ sa však bežní ruskí diváci nedozvedeli. 

Televízia NTV tento deň tiež začala reportážou o Medzinárodnom dni žien, rozdávaní kvetov a gratuláciou Vladimira Putina.

ntv putin
Zdroj: ntv.ru

V druhej reportáži správy priniesli informáciu o Rusoch, ktorí dovolenkujú na Kryme a nemôžu sa dostať domov lietadlom. Musia ísť preto vlakom alebo autom, čo môže trvať dlhšie. Spravodajca hovorí, že na Kryme dovolenkuje viac ľudí ako minulý rok a v máji čakajú ďalší prílev turistov. Nasleduje správa o tom, ako sa Rusom podarilo evakuovať štvorčlennú rodinu do Bieloruska.

rusko ntv
Zdroj: ntv.ru

Televízia NTV tento deň priniesla aj dve kuriózne správy. Jedna bola o mladých chlapcoch v Doneckej oblasti, ktorých Ukrajinci „bijú po holých zadkoch“. Mladíci v reportáži plačú, hovoria, že ich Ukrajinci terorizujú, a sťažujú sa, že nemajú vodu a elektrinu.

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

V ďalšej, vyše štvorminútovej reportáži Rusi hovoria, že západné krajiny zrušili účasť Ruska na viacerých svetových výstavách – konkrétne rozoberajú výstavu mačiek a psov. Spravodajca komentuje, že „svet môže ľutovať“, pretože „ruské mačky a psy sú najlepšie“.

ntv macka
Zdroj: ntv.ru

Ďalšie úspechy Rusov

7. marca televízia Rossija 1 informovala o otvorení humanitárnych koridorov z Mariupola do Ruska a Bieloruska. V tejto súvislosti hovorili o tom, že Ukrajinci vraj nedovolia civilistom odísť a využívajú ich ako živé štíty. Správy na NTV túto tému zobrazili veľmi podobne a zdôraznili, že „Ukrajina robí všetko pre to, aby zabránila evakuácii civilistov“. 

Portál BBC 7. marca informoval, že Rusko umožní otvorenie humanitárnych koridorov vo viacerých ukrajinských mestách, avšak nemali by viesť na západ, len do Bieloruska a Ruska. Ukrajina tento návrh označila za nemorálny, pretože ukrajinským občanom by malo byť umožnené opustiť svoje domovy cez ukrajinské územie. Kremeľ podľa viacerých nezávislých médií znemožnil evakuáciu civilistov a počas dohodnutého prímeria spustil paľbu, pri ktorej zahynuli desiatky ľudí vrátane detí.
ntv rusko
Zdroj: ntv.ru

Reportér NTV hovorí, že sa podarilo evakuovať len málo civilistov, pretože „Ukrajina nesplnila ani jednu podmienku a nezabezpečila prímerie“. Tí, ktorým sa podarilo ujsť, hovoria v reportáži o „terore ukrajinských radikálov“. Spravodajca hovorí, že ukrajinskí vojaci využili vyše 150 ruských civilistov ako štít, a keď sa stretli s ruskou milíciou, spustili za ich chrbtami paľbu. Štyria civilisti vraj zomreli a piati boli zranení. 

ntv rusko
Zdroj: ntv.ru

Obe stanice v tento deň priniesli aj informáciu o tom, že ruské vojská zničili americké laboratóriá na Ukrajine, v ktorých vraj vyvíjali komponenty biologických zbraní. Rossija 1 cituje ministerstvo zahraničných vecí, podľa ktorého išlo o 30 laboratórií, ktoré vytvoril bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko spolu s USA v blízkosti ruských hraníc. 

tv rusko
Zdroj: ontvtime.ru

Reportáž na NTV vysvetľuje, že Rusi získali dokumenty, v ktorých ukrajinské ministerstvo zahraničia prikazuje zničiť tieto nebezpečné látky. „Je to svedectvo o tom, že Ukrajinci chceli porušiť dohovor o zákaze biologických zbraní a utajiť, že sa o to pokúšali,“ hovorí televízny spravodajca. Ďalej sa dozvedáme, že Čína vyzýva Spojené štáty, aby to riadne preverili. Spravodajca na záver dodáva, že Rusko teraz tieto dokumenty skúma v rámci „špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine“.

Ako sme ťa informovali v článku o hoaxoch o rusko-ukrajinskej vojne, americké biologické laboratóriá na Ukrajine vraj boli podľa niektorých konšpiračných zdrojov jedným z dôvodov ruskej invázie. Tomuto hoaxu sa venovala aj slovenská polícia, podľa ktorej Rusi skresľujú zmluvu medzi Spojenými štátmi a Ukrajinou, ktorej cieľom je predchádzať biologickým hrozbám. 

V tento deň Rossija 1 informovala aj o tom, že Ukrajinci zamínovali reaktor na experimentálnom jadrovom zariadení v charkovskom Fyzikálno-technickom inštitúte.

rusko tv
Zdroj: ontvtime.ru

V reportáži sa dozvedáme, že ukrajinskí vojaci plánujú nechať vybuchnúť jadrový reaktor a obviniť ruské ozbrojené sily z raketového útoku na jadrové zariadenie. Priviesť mali aj zahraničných novinárov, ktorí by o tom napísali. V reportáži hovoria aj experti na jadrovú energetiku. „Nejde o plnohodnotný reaktor, no môže tam byť radiácia. V sklade tohto inštitútu majú aj jadrové palivo,“ hovorí jeden z nich. Ďalší tvrdí, že „radiácia tam nie je a oveľa nebezpečnejší je jadrový reaktor v Kyjeve“.

rusko tv
Zdroj: ontvtime.ru

V reportáži načrtli aj históriu tohto Fyzikálno-technického inštitútu – s výskumami tu začínali ešte v 20. storočí, keď okrem Leningradu potrebovali aj ďalšie výskumné centrum. Spomínajú aj úspechy sovietskych vedcov. V 90. rokoch pripadlo jadrové zariadenie do rúk Rusom a vraj už vtedy boli blízko k výrobe jadrovej zbrane. Tento inštitút mal údajne zohrať kľúčovú úlohu pri výrobe ukrajinskej jadrovej bomby. Spravodajca v reportáži hovorí, že ak by mali Ukrajinci jadrovú zbraň, Rusov by vydierali a „držali v šachu“.

V článku agentúry RIA vlastnenej Kremľom sa uvádzalo, že „Kyjev je doslova krok od vytvorenia taktickej jadrovej zbrane“, čo vraj bol jeden z dôvodov na inváziu na Ukrajinu. Agentúra RIA však nepriniesla žiadne dôkazy o tom, že by jadrová zbraň na Ukrajine v skutočnosti existovala. Neexistujú ani žiadne zdroje, ktoré by hmatateľne dokazovali prípravu zbrane. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba propagandu Kremľa obviňujúcu Ukrajinu z prípravy zhodenia špinavej bomby na ruské územie označil za „chorý výmysel“. V skutočnosti sa Ukrajina po rozpade Sovietskeho zväzu vzdala všetkých jadrových zbraní výmenou za to, že Rusko sa zaviazalo rešpektovať jej územnú integritu. 

Obe televízie priniesli v tento deň aj reportáž z Černobyľa, v ktorej hovoria, že pracujú na tom, aby bolo toto miesto bezpečné, aby sa pracovníkom nič nestalo a aby mali všetko, čo potrebujú. Jeden z ruských vojakov v reportáži hovorí, že sa môžu presúvať len v obrnených vozidlách a musia byť opatrní, pretože sú tam „diverzanti, rôzne skupiny a nebezpečenstvo mín“. Konštatuje, že radiácia je v norme.

Pracovníci černobyľskej jadrovej elektrárne sú už dva týždne uviaznutí v uzavretej zóne, ktorú 24. februára obsadili ruské vojská. Správca ukrajinskej elektrickej siete Ukrenergo v stredu informoval, že Černobyľ je bez dodávok elektrickej energie.
rusko tv
Zdroj: ontvtime.ru
rusko tv
Zdroj: ontvtime.ru

Televízie Ukrajincov (aj prezidenta Zelenského) v reportážach vykresľujú ako „nacistov“ a „extrémistov“. Dôkazom sú aj dve krátke správy zo 7. marca, ktoré hlásia, že Zelenskyj pustil z väzenia jedného z najobávanejších vrahov a že v obchodnom dome v Kyjeve bola vyvesená zástava so svastikou.

ntv
Zdroj: ontvtime.ru
Domov
Zdieľať
Diskusia