Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. februára 2022, 9:30
Čas čítania 4:51
Daniel Mikolášik

Ruska Yana: Sme šokovaní z toho, že Putin zaútočil. Naše médiá aj tak stále tlačia ruskú propagandu (Rozhovor)

Ruska Yana: Sme šokovaní z toho, že Putin zaútočil. Naše médiá aj tak stále tlačia ruskú propagandu (Rozhovor)
Zdroj: se svolením Yany Ratkevich
REFRESHER RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

V Moskve zatvorili hlavné námestie, aby sme nemohli protestovať. Mnohí Rusi na Putina zmenili názor, prezrádza v rozhovore mladá lektorka z Ruska.

„Ruské médiá sa veľmi líšia od tých európskych alebo slovenských. Najprv tvrdili, že Rusko neplánuje žiadny útok, a teraz to prezentujú tak, že Ukrajina sa pripravovala zaútočiť na Krym a Rusko preto urobilo defenzívny prvý krok, pretože nemalo zmysel čakať,“ opisuje situáciu z ruského Volgogradu Yana Ratkevich, ktorá Slovákov učí po rusky.

Nielen západné krajiny a obyvatelia Ukrajiny, ktorých postihol ruský vojenský útok, ale rovnako aj mnohí Rusi odsudzujú „špeciálnu vojenskú operáciu“ Vladimira Putina, ku ktorej došlo vo štvrtok 24. februára.

Yana Ratkevich
Zdroj: se svolením Yany Ratkevich

Ruská lektorka Yana pre Refresher prezrádza, že je zhrozená z aktuálnej situácie, keď Kyjev, ale aj mnohé iné mestá a obce na Ukrajine čelia útokom zo strany Ruskej federácie.

Pred takmer piatimi rokmi prišla na Slovensko žiť a študovať, ale z brigády popri škole sa rýchlo stal podnikateľský projekt, ktorý prerástol do vlastnej jazykovej školy Super Ruština. Ratkevich vyučuje online, takže môže pracovať odkiaľkoľvek. Aktuálne žije už viac ako rok v Moskve.

Yana Ratkevic
Zdroj: archív Yany Ratkevich

Ak ťa zaujíma dnešné dianie na Ukrajine, sleduj ho v našom článku naživo. Pokiaľ si chceš prečítať viac prémiových článkov na túto tému, klikni na sekciu zahraničná politika. Ak chceš prístup ku kvalitnému obsahu, pridaj sa do klubu Refresher+ k našim predplatiteľom.

Odporúčané
Mladá Ukrajinka z Charkova: Dnes v noci ma zobudil zvuk bômb. Je to hrôzostrašné, v Charkove bombardujú už aj centrum Mladá Ukrajinka z Charkova: Dnes v noci ma zobudil zvuk bômb. Je to hrôzostrašné, v Charkove bombardujú už aj centrum 24. februára 2022, 12:30

Kde sa aktuálne nachádzaš?

Momentálne som vo svojom rodnom meste, vo Volgograde. Prišla som sem navštíviť svoju rodinu a blízkych. Ale už viac ako rok žijem v Moskve.  

Na Instagrame si písala, že zajtra si mala letieť do Moskvy, ale volgogradské letisko uzatvorili. Prečo?

Oficiálne stanovisko je, že ho uzatvorili v rámci opatrení vzdušnej obrany. Okrem neho zatvorili aj mnohé ďalšie letiská, hlavne na juhu Ruska a blízko hraníc Ukrajiny.

Z tej situácie sme zhrození a fakt sme to nečakali, pretože naše médiá niekoľko týždňov hovorili, že Rusko neplánuje žiadny útok a nemá o to záujem. Takže sme si ani nemysleli, že by takáto situácia mohla nastať. Ráno, keď sme zistili, čo sa deje, sme boli šokovaní.

Ako sa teraz plánuješ presunúť z Volgogradu do Moskvy?

Je možnosť, že sa ešte najbližšie dni bude dať odletieť, ale nie je to isté. Ráno povedali, že letisko je zavreté a zrušili asi dvesto letov, ale pred chvíľou mi prišiel mail, že moja registrácia platí a že niektoré lety z Volgogradu do Moskvy sa nakoniec budú dať uskutočniť.

A ak by k tomu nedošlo?

Dá sa vlakom, tie nerušili, ani žiadnu pozemnú dopravu. Týka sa to čisto len vzdušnej dopravy.

Yana Ratkevich
Zdroj: archív Yany Ratkevich

Čo si ako obyvateľka Ruska myslíš o aktuálnej situácii?

Z tej situácie sme zhrození a fakt sme to nečakali, pretože naše médiá niekoľko týždňov hovorili, že Rusko neplánuje žiadny útok a nemá o to záujem. Takže sme si ani nemysleli, že by takáto situácia mohla nastať. Ráno, keď sme zistili, čo sa deje, sme boli šokovaní. Nikto z mojich známych ani z rodiny takéto agresívne kroky nepodporuje.

Spočiatku som nevedela, kde je pravda. Čítala som aj západné, ale aj východné médiá. Ale po tom, čo sa dnes stalo, to vnímam ako propagandu a považujem to za veľmi zlý krok z ruskej strany.

Hovoríš, že vaše médiá dlhý čas hovorili, že Rusko inváziu neplánuje. Ako o celej situácii informujú teraz?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 110887 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako o ruskom útoku na Ukrajinu informujú ruské médiá.
  • Či Rusi vnímajú putinovskú propagandu a ako sa prejavuje.
  • Ako sa v Rusku dostávajú k objektívnym informáciám.
  • Aká mienka o Vladimirovi Putinovi panuje medzi obyvateľmi Ruska po tom, čo začal útok na Ukrajinu.
  • Prečo dnes v Moskve uzatvorili Červené námestie.
Domov
Zdieľať
Diskusia