Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2022, 20:07
Čas čítania 0:46
Viktor Kniš

Lavrov opäť vyzval Slovákov, aby nedávali systém S-300 Ukrajine. Rozhodneme sa sami, odkázalo mu ministerstvo obrany

NEWS KONFLIKT NA UKRAJINE VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov varoval krajiny, ktoré vlastnia systém S-300, že ho nemôžu len tak podarovať Ukrajine. Slovenské ministerstvo obrany má preňho jasnú odpoveď.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pre televíziu RT povedal, že Slovensko a ďalšie členské krajiny nemôžu len tak na základe vlastného uváženia darovať Ukrajine protiraketový, resp. protilietadlový systém S-300. 

„Chcem pripomenúť všetkým krajinám, ktoré zvažujú túto myšlienku, že sovietske systémy a systémy vyrobené v Rusku sa v nich nachádzajú v súlade s medzivládnymi dohodami a zmluvami a majú aj užívateľský certifikát. A tento certifikát im neumožňuje posielať ich do tretích krajín,“ povedal podľa Denníka N Lavrov. Jeho tvrdenie portál overil so záverom, že takéto dohody a certifikáty skutočne existujú. 

Slovensko v reakcii na slová ruského ministra reaguje, že sa nebude rozhodovať na základe výziev cudzích krajín. „Slovenská republika sama najlepšie zváži, ako naloží s vlastným vojenským majetkom, a to spôsobom, ktorý bude najlepšie vyhovovať záujmom obrany Slovenskej republiky,“ napísal rezort Denníku N.

Ministerstvo obrany Jaroslava Naďa taktiež pripomenulo, že Ukrajina má základné právo na sebaobranu v zmysle Charty OSN. NATO, resp. EÚ práve v zmysle tohto základného práva bude naďalej Ukrajine pomáhať. Rusko už pohrozilo, že ak sa systém S-300 dostane na územie Ukrajiny, zničia ho. 

Slovensko zatiaľ neschválilo poskytnutie protiraketového, resp. protilietadlového systému S-300. Rokovania by sa mali ukončiť ešte tento týždeň.  

Domov
Zdieľať
Diskusia