Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2022, 21:29
Čas čítania 0:55
Tímea Krauszová

Magický dátum 22. 2. 2022 zlákal snúbencov po celom Slovensku. Matriky nestíhali zapisovať mladomanželov

NEWS SVADBA
Uložiť Uložené

Mladomanželia veria, že samé dvojky v dátume sú magické.

Dnešný palindrómový dátum 22. 2. 2022 zlákal množstvo zaľúbených dvojíc. Sobášne matriky sa dnes podľa Markízy nezastavili. Napríklad len v bratislavskej Petržalke si svoje áno povedalo 22 párov.

Podľa etnologičky Kataríny Nádaskej považujú ľudia viaceré dvojky v dátume za silné a šťastné číslo, ktoré by mali zaistiť dobré manželstvo.

Je to magický dátum a začiatok niečoho nového, povedali ľudia redaktorom. V Nitre mali za jeden deň deväť párov – nezvyčajne vysoké číslo na utorok. Jeden z párov si dokonca sobáš naplánoval aj na druhú hodinu poobede, aby mal v dátume naozaj samé dvojky. „Vybrali sme si tento dátum, lebo nám naozaj pripadá magický,“ povedal ženích. 

Nádaská hovorí, že dvojka je aj ohnivé a párové číslo. „Práve viacero dvojok im akoby potvrdzoval úspešný štart do manželského života.“ Podľa nej dúfajú, že takto bude manželstvo jedinečné a vydrží celý život.

Hoci to už nie je také časté, mladí ľudia sa stále berú z lásky a venujú sa manželským povinnostiam. Podľa údajov štatistického úradu však boli páry, ktoré sa zosobášili v roku 2020, v priemere o 7,5 roka staršie ako páry, ktoré sa sobášili v roku 1993. Dáta ukazujú nielen posun veku, ale aj postupný pokles počtu sobášov.

Pribúdajú páry, ktoré spolu žijú dlhodobo (aj desiatky rokov) bez sobáša. Vlastnia spoločný majetok, majú spolu niekedy aj deti a žijú si svoj partnerský život. Naši čitatelia nám vysvetlili, prečo sa rozhodli (ne)zosobášiť: prečítaj si ich odpovede v tomto článku.

Odporúčané
A žijú šťastne až dodnes? Naši čitatelia vysvetľujú, prečo sa rozhodli (ne)zosobášiť A žijú šťastne až dodnes? Naši čitatelia vysvetľujú, prečo sa rozhodli (ne)zosobášiť 10. októbra 2021, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia