Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2022, 14:30
Čas čítania 8:21
Ivan Koribanič

Petra Vlhová chce pretekať na kvalitnom snehu – čo pre to musia urobiť organizátori?

Petra Vlhová chce pretekať na kvalitnom snehu – čo pre to musia urobiť organizátori?
Zdroj: Archív/ Jasná
ŠPORT LYŽOVANIE PETRA VLHOVÁ SVETOVÝ POHÁR V ALPSKOM LYŽOVANÍ ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

O pozadí organizácie pretekov Svetového pohára v alpskom lyžovaní nám porozprávali v Jasnej, ktorá toto podujatie hostila už dvakrát.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní je v plnom prúde. Petra Vlhová má našliapnuté na zisk veľkého krištáľového glóbusu. Malý glóbus za slalom sa jej podarilo získať dokonca predčasne už začiatkom januára. Jej cesta za titulom však nebola vždy jednoduchá. Nielen Petra Vlhová, ale aj ďalšie lyžiarky sa v aktuálnej sezóne sťažujú na zlú kvalitu snehu, zjazdoviek a nedostatočné protipandemické opatrenia.


O tom, ako vyzerá príprava svahu a čo všetko zahŕňa organizácia pretekov v rámci svetového pohára, sme sa porozprávali so šéfom organizačného výboru v Jasnej Matejom Hulejom, so šéfom zjazdoviek Martinom Kupčom a s Michalom Mrázikom, hlavným traťovým dozorcom a koordinátorom sťahovačov.


Tento obsah vzniká najmä vďaka našim predplatiteľom. Ak sa ti článok páči, pridaj sa do klubu REFRESHER+. Podporíš tak tvorbu väčšieho množstva kvalitného obsahu.


Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) zastrešuje Svetový pohár v alpskom lyžovaní. Na ňom sa pravidelne zúčastňuje aj slovenská lyžiarka Petra Vlhová. V rámci svetového pohára lyžiarky pretekajú vo viacerých disciplínach. Tie rozdeľujeme na technické a rýchlostné. Medzi technické patrí slalom, obrovský slalom a paralelný slalom. Rýchlostné súťaže sú zjazd a superobrovský slalom.

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Petra Vlhová a Jasná sú vo svete pojmy

Slovensko vo svete lyžovania reprezentuje okrem Petry Vlhovej aj lyžiarske stredisko Jasná. To za uplynulých šesť rokov dvakrát hostilo preteky v rámci svetového pohára. Bolo to v rokoch 2016 a 2021. Dejiská týchto pretekov delíme na dve skupiny. Do prvej patria strediská, ktoré hostia svetový pohár každoročne a majú tak svoju tradíciu. Medzi tieto miesta patrí napríklad švédske Aare, fínske Levi či chorvátsky Záhreb. 


Do druhej skupiny patria strediská, ktoré hostia svetový pohár buď pravidelne, no nie každoročne, alebo nepravidelne. Medzi také miesta patrí aj Jasná. Tá podobné podujatie organizovala v ére samostatnosti dvakrát, predtým to bolo pred vyše 30 rokmi.


Aby sa napríklad Jasná mohla uchádzať o organizovanie pretekov, musí najprv hostiť preteky nižšej úrovne, ako Európsky pohár či majstrovstvá sveta juniorov. „Vtedy sa na nás príde pozrieť kontrola z FIS, aby posúdila, či sme organizáciu zvládli. Ak áno, môžeme sa uchádzať o svetový pohár,“ hovorí Matej Hulej.

Príprava trate v Jasnej.
Príprava trate v Jasnej. Zdroj: Jasná


Stredisko môže následne v kooperácii s lyžiarskym zväzom podať prihlášku. Nie je to však z roka na rok. Medzinárodná lyžiarska federácia má vytvorený zoznam hostiteľských miest na štyri roky dopredu. „Po úspešnom roku 2016 sme dúfali, že sa k nám svetový pohár vráti trochu skôr než po piatich rokoch. Sme však radi aj za túto možnosť.“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 109138 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké špeciálne požiadavky mala v Jasnej Mikaela Shiffrinová.
  • Koľko stojí organizovanie pretekov svetového pohára.
  • Ako má vyzerať kvalitná zjazdovka.
  • Prečo je globálne otepľovanie problém, ktorý sa riešiť nebude.
  • Prečo je zjazdovka pre profesionálov nepoužiteľná pre amatérov.
Domov
Zdieľať
Diskusia