Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2022, 9:27
Čas čítania 1:03
Martin Adam Pavlík

Chceš si dať spraviť kérku? Od budúceho roka budeš mať obmedzené možnosti. Únia zakáže populárne tetovacie farby

Chceš si dať spraviť kérku? Od budúceho roka budeš mať obmedzené možnosti. Únia zakáže populárne tetovacie farby
Zdroj: Pixabay/Eric Mayorga/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI EURÓPSKA ÚNIA TETOVANIE
Uložiť Uložené

Podľa Európskej chemickej agentúry sú zelené a modré tetovacie pigmenty nebezpečné a môžu spôsobovať podráždenie pokožky či dokonca rakovinu alebo problémy s plodnosťou.

Európska chemická agentúra zhodnotila, že zelené a modré tetovacie pigmenty škodia zdraviu. Od roku 2023 sa preto nebudú môcť používať, informuje Euractiv. Tatéri však upozorňujú, že alternatívy k niektorým zakázaným pigmentom neexistujú alebo je ich nedostatok a ľudia tak budú vyhľadávať umelcov, ktorí pravidlá jednoducho nebudú dodržiavať.

Európska únia v decembri 2020 schválila nariadenie, ktoré obmedzuje používanie niektorých chemikálií v zmesiach na farby na tetovanie a permanentný mejkap. Podľa Európskej chemickej agentúry sú totiž nebezpečné a môžu spôsobovať  podráždenie pokožky či dokonca rakovinu alebo problémy s plodnosťou.

Podľa tatérov však tento zákon ubližuje odvetviu, ktoré má po opakovaných lockdownoch už aj tak dosť problémov. Napríklad tatér Tin-Tin, ktorý vedie francúzsku odborovú organizáciu tetovacieho priemyslu SNAT, pre agentúru Reuters povedal, že nové pravidlá by nahnali ľudí do salónov, ktoré nerešpektujú legislatívu.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Archív Ivany Belákovej

„Je to absurdné. Je to ako vziať múku pekárom z pekárne, čistá hlúposť. S čím máme pracovať, ak nebudeme mať farby?“ povedal rozhorčene Tin-Tin. Európska komisia uviedla, že výrobcovia a umelci majú ešte rok na prípravu a nájdenie náhrad. Pokiaľ ide o modrý pigment Blue 15:3 a zelený Green 7, zákaz pre ne bude platiť až od roka 2023. Tieto pigmenty sú už zakázané aj vo farbách na vlasy.

Podľa Gwenaelle Reaume, sekretárky asociácie Tattoo Belgium, súčasná pandémia ochorenia covid-19 výskum aj výrobu brzdí. Úniu preto žiada o viac času. Euractiv ďalej píše, že aspoň 12 percent zo 450 miliónov občanov EÚ, teda najmenej 54 miliónov ľudí, má nejaké tetovanie. Obmedzenie zeleného a modrého pigmentu by neohrozilo iba tetovania v týchto farbách. Tatéri varujú, že spomínané pigmenty sú potrebné aj na namiešanie veľkej škály iných farieb.

Domov
Zdieľať
Diskusia