Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2022, 12:30
Čas čítania 11:20
Tímea Krauszová

K prvému útoku často dochádza práve vtedy, keď je žena tehotná, alebo po pôrode. Nie je jednoduché od násilníka odísť (Rozhovor)

K prvému útoku často dochádza práve vtedy, keď je žena tehotná, alebo po pôrode. Nie je jednoduché od násilníka odísť (Rozhovor)
Zdroj: Pexels/Mart Production/volně k užití
REFRESHER DOMÁCE NÁSILIE RODOVO PODMIENENÉ NÁSILIE
Uložiť Uložené

Programová riaditeľka OZ Fenestra Dušana Karlovská v rozhovore pre Refresher hovorí o tom, prečo nie je ľahké odísť zo vzťahu, v ktorom žena zažíva násilie.

Dušana Karlovská je programová riaditeľka organizácie Fenestra. Dlhé roky pracuje so ženami, ktoré zažili násilie zo strany partnera. V rozhovore pre Refresher hovorí aj o bežných predstavách ľudí, ktorí pri správach o domácom násilí bedákajú, prečo z takej domácnosti žena neušla skôr. „Ženy nám často opisujú, že si veľmi dlho neuvedomovali, že sa niečo deje, pretože sa to na začiatku deje skryto a postupne,“ vysvetlila nám. 

Psychologička, ktorá sa venuje pomoci ženám zažívajúcim násilie, vraví, že odchod nie je jednoduchý a ani zďaleka neznamená koniec cyklu násilia. Práve naopak, môže sa ešte viac vystupňovať.

V rozhovore si prečítaš, ako rozlíšiť domáce násilie od bežnej partnerskej hádky, aké nesprávne predstavy majú Slováci o tom, kto je typická obeť a typický násilník, a ako najlepšie pomôžeš žene vo svojom okolí, ktorá zažíva násilie zo strany partnera.

Dušana Karlovská, programová riaditeľka organizácie Fenestra.
Dušana Karlovská, programová riaditeľka organizácie Fenestra. Zdroj: se svolením Dušany Karlovské

Počas nášho rozhovoru sa budeme zameriavať na ženy. Zažívajú násilie častejšie ako muži alebo len o mužoch obetiach nevieme?

Keď hovoríme o partnerských vzťahoch, pravdou je, že väčšinovo násilie zažívajú ženy a väčšinou sú páchatelia muži partneri – či už súčasní, alebo bývalí. Samozrejme, násilie v domácnosti zažívajú aj muži, máme o tom na Slovensku aj reprezentatívny prieskum. Kým ženy zažívajú násilné správanie predovšetkým od svojich partnerov, muži násilné správanie zažívajú prevažne od iných členov rodiny.

No keďže sme poradenské centrum, ktoré pracuje so ženami, viem priniesť len skúsenosť z pohľadu žien.

Vnímajú násilie v domácnosti aj deti v prípade, že im nikto fyzicky neublížil?

Samozrejme. Keď hovoríme o násilí na ženách, často sa zabudne na deti. Približne 70 % žien, ktoré majú skúsenosť s násilím, žije v domácnosti s jedným alebo s dvomi deťmi. 

Odporúčané
Jedna mala 17, druhá len 12 rokov. Slovenky otvorene hovoria o následkoch sexuálneho násilia Jedna mala 17, druhá len 12 rokov. Slovenky otvorene hovoria o následkoch sexuálneho násilia 25. novembra 2023, 14:30

Skúsenosť detí býva rôzna. Niekedy sú svedkami násilia, niekedy sa dokonca snažia vstúpiť do tej situácie, prerušiť ju, zastaviť násilie, snažia sa chrániť mamu a zavolať pomoc. Iné deti sa skôr stiahnu z tej situácie a schovajú do izby. Niekedy zas nie sú svedkami fyzického násilia. Ale domáce násilie nie je jednorazový skutok, ide o kombináciu rôznych stratégií a násilného správania, ktoré sa dejú opakovane a dlhodobo.

Jednou z najbežnejších otázok pri debatách o násilí v domácnosti je, prečo si žena jednoducho nezbalí kufre a neodíde.

Je to bežný pohľad verejnosti. Ľudia si myslia, že keď žena odíde, násilie sa skončí. Faktom je, že to takto jednoducho nefunguje. V čase odchodu, práve naopak, často dochádza k vystupňovaniu násilia. Veľakrát je odchod začiatok dlhej cesty za riešením. Násilie pokračuje aj po rozvode, aj po odchode.

Viete to konkretizovať? Ako presne prebieha násilie, keď už spolu nežijú? Nebodaj si tú ženu niekde počká?

Áno, napríklad. Treba si uvedomiť, že celá skúsenosť s násilím je dlhodobý proces. Aj spätne nám ženy opisujú, že málokedy dokázali v partnerskom vzťahu hneď zistiť, že niečo nie je v poriadku. Je to postupná stratégia, ktorú využíva muž, ktorý sa správa násilne, aby získal nad ženou kontrolu. A snaží sa ju udržať aj po odchode alebo rozchode.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108596 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako rozoznáš bežný konflikt od partnerského násilia.
  • Prečo je pre ženu náročné odísť z domácnosti, aj keď jej partner ubližuje.
  • Či je pravdivý stereotyp, že domáce násilie páchajú najmä členovia marginalizovaných skupín (napr. Rómovia) a ľudia s nižším vzdelaním.
  • Čo by pomohlo Slovensku znížiť počet prípadov domáceho násilia.
  • Ako môžeš pomôcť, ak tvoja známa zažíva násilie a zdôverí sa ti.
Domov
Zdieľať
Diskusia