Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2021, 19:28
Čas čítania 0:47
Daniel Mikolášik

Zo Slovenska budeš môcť cez víkend pozorovať polárnu žiaru. V ktorých častiach uvidíš unikátny jav najlepšie?

ZAUJÍMAVOSTI ASTRONOMICKÉ ÚKAZY
Uložiť Uložené

Úkaz bude najlepšie viditeľný na severe Slovenska a na horách v oblasti Malej a Veľkej Fatry a Vysokých či Nízkych Tatier.

Na Slovensku sme zvyknutí na rôzne astronomické úkazy, no tento víkend nás čaká jeden z najvzácnejších. V našich končinách totiž bude možné v noci zo soboty na nedeľu pozorovať unikátnu polárnu žiaru, informuje ČT24.

„V noci zo soboty na nedeľu sa podľa Národného úradu pre oceán a atmosféru naskytnú vysoké šance na pozorovanie polárnych žiar i zo stredných zemepisných šírok, teda aj z Česka a zo Slovenska,“ prezradil astronóm a astrofotograf Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave. 

„Ak bude geomagnetická búrka taká silná, ako astronómovia predpovedajú, žiary budú pozorovateľné z našich končín nízko nad severným obzorom s najväčšou pravdepodobnosťou už po zotmení. Pozorovať sa však oplatia v priebehu celej noci,“ dodal Horálek. Priebežne sledovať výskyt polárnej žiary ti pomôžu online aurorálne monitory ako SolarHam.

polárna žiara
Zdroj: solarham.net

Ako informuje iMeteo.sk, výskyt polárnej žiary v našich končinách je dôsledkom slnečnej erupcie veľkosti X1 (pomerne silná erupcia), ku ktorej došlo ešte vo štvrtok vo večerných hodinách. Následkom toho zasiahne Zem geomagnetická búrka už nasledujúci víkend. Počet erupcií sa má zvyšovať až do roku 2025.

Domov
Zdieľať
Diskusia