Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. augusta 2021, 11:30
Čas čítania 5:48
Richard Bonde

Omrzeli ťa všedné fotky z dovolenky? Je čas prejsť na novú úroveň fotenia

Omrzeli ťa všedné fotky z dovolenky? Je čas prejsť na novú úroveň fotenia
Zdroj: Refresher/Richard Bonde
TECH DOVOLENKA LETO 2021 REFRESHER LETO
Uložiť Uložené

V redakcii sme vyskúšali drony od výrobcu DJI. Aké fotky a videá sa nimi dajú spraviť?

Fotoaparáty už hodnú chvíľu nevážia dvadsať kíl a nevyžadujú päťsekundový expozičný čas, aby boli schopné vyhotoviť nerozmazanú fotku. Práve jednoduchosť, spratnosť a hlavne kvalita fotoaparátov na smartfónoch či jednoduchých kompaktoch je dôvodom, prečo si takmer všetci ich majitelia zaznamenávajú spomienky práve do virtuálnych fotogalérií.

Odporúčané
Nohy zaborené do bahna, premastený langoš či psia pláž. Zistili sme, v ktorých bratislavských jazerách sa najlepšie okúpeš Nohy zaborené do bahna, premastený langoš či psia pláž. Zistili sme, v ktorých bratislavských jazerách sa najlepšie okúpeš 24. júla 2021, 16:30

Ľudská rasa je však od prírody súťaživá a skoro každý človek má chuť byť lepší ako ostatní. Obyčajné selfíčko si dnes môže spraviť každý, no málokto si so sebou na dovolenku k moru či do hôr donesie lietajúcu kameru, ktorá spraví lepšie fotky a videá, než si dokážeš vôbec predstaviť.

Spoločnosť Beryko, distribútor výrobkov značky DJI, požičala Refresheru dva drony: malý, šikovný a cenovo dostupný DJI Mini 2 a aj väčší, sofistikovanejší a o niečo drahší DJI Air 2S. Prvý z nich využil produkčný tím Refresheru pri nakrúcaní videa zo série Refresher Leto v Chorvátsku, druhý, väčší, zostal na testovaní v rukách redakcie.

Dron DJI Mini 2 (vľavo) a DJI Air 2S (vpravo).
Dron DJI Mini 2 (vľavo) a DJI Air 2S (vpravo). Zdroj: DJI

Air 2S sme testovali niekoľko dní na rôznych miestach – na okraji mesta, na rozsiahlej lúke, ale aj priamo v officee. Čím nás dokázala lietajúca kamera nadchnúť? Je pravda, že kvalitné zábery z dronu vzniknú len vtedy, ak má ovládač v rukách profesionál? Toto a oveľa viac sa dozvieš v tomto článku.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké technické špecifikácie dron DJI Air 2S ponúka.
  • Čím všetkým zaujme na prvý pohľad.
  • Aké skvelé zábery ním zachytíš.
  • Ako sa pripája k ovládaču a ako sa ovláda.
  • Či je lietanie s ním naozaj také ťažké, ako si mnohí myslia.
  • Čo sa stane, ak sa ti vybije vo vzduchu.
  • Či je legálne lietať s ním na Slovensku a aké sú pravidlá v zahraničí.
  • Koľko stojí a prečo by si mal jeho kúpu zvážiť.
UPOZORNENIE:
Lietanie s dronom je na Slovensku a v ostatných krajinách Európskej únie povolené len pri dodržaní určitých podmienok. Viac informácií nájdeš v tomto článku.

Ohúril nás ešte skôr, než sme ho vybrali zo škatule

Dron DJI Air 2S je veľmi zaujímavý už na prvý pohľad. Svojím vzhľadom nás zaujal ešte predtým, než sme ho stihli zo zeme zdvihnúť do vzduchu. Váži menej ako veľké pivo, má niekoľko zelených a červených svetielok, a keď je poskladaný, zmestí sa skutočne do každého batoha či tašky. A pri vyťahaných teplákoch aj do vrecka.

Odporúčané
Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ 24. apríla 2024, 9:30

Poháňajú ho štyri motory umiestnené v sklopných ramenách a na každý z nich sú pripojené dva plastové listy rotorov, ktoré sú, súdiac podľa ich mikroskopickej hrúbky, náchylné na zlomenie, ale inteligentné systémy v drone podľa dokumentov od výrobcu zabránia v tom, aby sa počas letu zamotali napríklad do stromov, budov či iných prekážok.

Dron je napájaný centrálnou batériou, ktorá sa nabíja približne hodinu a trištvrte pomocou priloženej nabíjačky. Napriek tomu, že dron má USB-C port, nenabiješ ho ním – jediným riešením je originálna nabíjačka od DJI. Plne nabitý dron sa udrží vo vzduchu približne 31 minút, pri agresívnejšom štýle jazdy s častým stúpaním to môže byť o niečo menej.

Dron DJI Air 2S s vypnutými motormi a so zapnutými obrysovými svetlami.
Dron DJI Air 2S s vypnutými motormi a so zapnutými obrysovými svetlami. Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Air 2S však nie je len hlučnou lietajúcou hračkou, ktorá pri prvom vzlietnutí v kancelárii zlákala pohľady všetkých kolegov a na niekoľko metrov vzdialenom stole svojím vetrom rozhádzala papiere. V spodnej časti má zabudovanú kvalitnú kameru, ktorá má 1,0-palcový CMOS senzor na mechanicky stabilizovanom objektíve – a k nemu sa dokonca dajú dokúpiť aj ND filtre na dlhé expozície.

Ak ním chceš robiť primárne fotky, dron ťa poteší. Výsledné súbory budú mať až 20 megapixelov a vďaka farebnému profilu Dlog-M „v surovom stave“ až miliardu farieb. Skvelé fotky zvládne vyhotoviť za akéhokoľvek svetla – dôkazom je galéria portálu DPreview, v ktorej nájdeš naozaj fenomenálne fotografie.

Ukážka kvality fotiek z dronu Air 2S. Takúto fotografiu sme však nemohli vyhotoviť my – európska legislatíva lietanie s dronom v tmavej noci nepovoľuje. Viac informácií ďalej v článku.
Ukážka kvality fotiek z dronu Air 2S. Takúto fotografiu sme však nemohli vyhotoviť my – európska legislatíva lietanie s dronom v tmavej noci nepovoľuje. Viac informácií ďalej v článku. Zdroj: DPreview

Ak si skôr v tíme fanúšikov kamerovania a nakrúcania videí, poteší ťa nahrávanie v rozlíšení až 5,4K pri 25/30 fps alebo 4K pri 50/60 fps – stále sa však uplatňuje vysoký dynamický rozsah. A čo je najlepšie, kamera na drone má stabilizáciu, vďaka ktorej vyzerá video aj vo vetre ako z amerického filmu.

Nepotrebuješ „dronoškolu“, stačí ti ovládač

Drony Air 2S aj Mini 2 majú v balení minimalistický a jednoduchý diaľkový ovládač. Má 2 joysticky, 4 tlačidlá, 2 otočné potenciometre a stredový prepínač, ktorý rozhoduje o tom, ako sa bude dron správať. V režime Cine pôjde pomalšie a opatrnejšie, v režime Sport zase obratnejšie a živšie. Zlatou strednou cestou je režim Normal.

dron, dji
Zdroj: Refresher/Richard Bonde

K ovládaču sme pomocou priloženého kábla pripojili mobil, stiahli sme si apku DJI Fly, ktorá je bezplatne dostupná v App Store aj v Google Play a spustili sme ju. Bez pripájania na wi-fi siete alebo Bluetooth sa nám priamo na displeji mobilu zobrazil pohľad z dronovej kamery, niekoľko ukazovateľov, viaceré ovládacie prvky a varovanie o blízkosti bratislavského Letiska Milana Rastislava Štefánika.

Prostredie apky DJI Fly.
Prostredie apky DJI Fly. Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Dron sa ovláda veľmi jednoducho. Na vzlietnutie zo zeme slúži tlačidlo Take Off na displeji pripojeného mobilu, ktoré stačí sekundu podržať a dron sa vznesie do výšky 120 centimetrov, kde bude staticky levitovať. Príjemne nás prekvapilo, že levitácia (v terminológii DJI tzv. hovering) je veľmi presná. Dron sa napriek prúdiacemu vzduchu takmer vôbec nehýbe a na záberoch zo stabilizovanej kamery nie je vidieť ani mikrometrové odchýlky.

Odporúčané
Pripravte sa včas: Zmeny, ktoré by vám mohli dovolenku v Chorvátsku znepríjemniť Pripravte sa včas: Zmeny, ktoré by vám mohli dovolenku v Chorvátsku znepríjemniť 1. marca 2024, 16:21

Pristátie je tiež plne automatické. Stačí podržať ľavý joystick v polohe dole, a keď dron príde na to, že zem je blízko pod ním, svojpomocne na ňu dosadne. A podobne jednoduché je aj ovládanie pohybu vo vzduchu. V Refresheri sme sa zhodli, že napriek tomu, že s dronmi máme odlietaných len niekoľko desiatok minút, bolo lietanie s Mini 2 aj s Air 2S ľahké ako facka. Nasledujúca tabuľka vysvetľuje princíp používania oboch manévrovacích joystickov.

Domov
Zdieľať
Diskusia