Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Billa.
2. augusta 2021, 11:10
Čas čítania 2:27
Sponzorovaný obsah

Nevieš, čo navariť? Inšpiruj sa týmito netradičnými receptmi s tradičnými surovinami

GASTRO GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Bryndza nemusí ísť len do halušiek a karfiol sa dá pripraviť aj inak, ako len vyprážaný.

Zatiaľ čo tvoja babka by ťa najradšej napchávala stále mäsom, ty si možno mäso z jedálnička vylúčil. Ona vidí v zelenine prílohu, ty základ svojho obľúbeného kari. Inšpiruj sa jej kuchyňou, ktorú môžeš ozvláštniť surovinami, ktoré do nej kedysi nepatrili, a ukáž babke, že tieto suroviny sa dajú využiť aj inak. Prekvap rodičov či starých rodičov, keď im pripravíš namiesto vyprážaného karfiolu kari s karfiolom a bryndzu nedáš do halušiek, ale do chutného slaného koláča. V spolupráci s BILLOU ti ukážeme, ako na to. 

chlebík, raňajky, chlieb, pečivo, avokádo, brunch, jedlo, zdravá strava
Zdroj: Pexels/Daria Shevtsová

Bryndza nemusí byť len v haluškách

Ukáž rodičom či starým rodičom, že bryndza nemusí ísť len do halušiek a halušky nemusia byť len s bryndzou. Skús pripraviť bryndzové halušky vo vegánskej verzii. Stačí ti na to biele tofu, kyslá rastlinná smotana, lahôdkové droždie, soľ a šťava z citróna. Všetko stačí jednoducho zmixovať podľa vlastnej chuti. Niektorí zvyknú na vegánsku bryndzu využiť aj sójový krém a pridávajú aj cibuľku. Halušky už stačí pripraviť tak, ako by to robila aj tvoja babka. 

bryndzový koláč, slaný koláč
Zdroj: Billa Kulinarium/Katarína Medveďová

Bryndza je skvelá surovina, ktorá sa hodí nielen na chlebík, ale aj k zelenine a dokonca aj do koláča. Tvoji rodičia sú možno viac zvyknutí na sladké koláče, no je čas ukázať im nové chute. Nedáte si ho síce ku kávičke, no rozhodne poteší hladné bruchá. Vyskúšaj pripraviť bryndzový koláč s karamelizovanou cibuľkou, ktorý máš hotový za pár minút a nemusíš ani zašpiniť veľa riadu. Stačí ti naň bryndza, lístkové cesto, kyslá smotana, vajce, červená cibuľa, pór, čierne korenie a trstinový cukor. Ako na jeho prípravu? Pozri si recept v časti Billa Kulinarium.

Parené buchty po vegánsky, ale aj na slano

Môže sa niečo viac spájať s obedom u babky, ak nie práve nadýchané buchty pripravené na pare a plnené domácim džemom? Tieto sladké pampúšiky z kysnutého cesta si môžeš pripraviť aj v prípade, že si vegán. Stačí, že mlieko nahradíš rastlinným a vajíčko vynecháš. 

parené buchty
Zdroj: Billa Kulinarium/Ela Kaslu

Vyskúšaj parené buchty aj inak, ako len s džemom či ovocím. Keď už budeš vedieť, ako sa robí vegánska bryndza, môžeš si ju dať aj s parenými buchtami. Mäsožravci by sa taktiež nemali báť nových kombinácií. Daj si na parenú buchtu mleté mäso alebo aj bryndzu so slaninkou. Inšpiruj sa bao žemličkami, ktoré majú pôvod v Ázii. 

Vymeň vyprážaný karfiol za chutné zeleninové kari   

Karfiol si asi každý pamätá hlavne vyprážaný, so zemiakmi a s tatárskou omáčkou. Mladšia generácia však veľmi dobre vie, že si ho môžeš vychutnať aj v iných receptoch. Napríklad v kari s cuketou, tekvicou a ryžou. Tento recept si môžeš pripraviť v ktoromkoľvek ročnom období a zeleninu v ňom obmeniť podľa aktuálnej sezóny. Je rýchly, jednoduchý na prípravu a navyše zdravý.          

karfiol, karí
Zdroj: Billa Kulinarium/Svetlana Mravcová

Guláš nepoznáme iba segedínsky 

Základom guláša je u našich babiek jednoznačne mäso. Guláš si však môžeš pripraviť aj z hlivy. Veríme, že keď ho pripravíš podľa tohto receptu a naservíruješ ho svojim najbližším, nezistia, že v ňom nie je žiadne mäso. Už stačí len chrumkavý čerstvý chlebík a nik si ani nevšimne, že toto jedlo je vlastne vegánske. 

Guláš, vegánsky guláš, hliva
Zdroj: Billa Kulinarium/Ela Kaslu

Nechaj sa inšpirovať každým nákupom 

Stojíš v rade pri pokladni a v nákupnom košíku máš rovnaké suroviny ako babička, ktorá ide variť pre svoje vnúčatá. Neznamená to však, že ty navaríš to isté. Inšpiráciu na nové recepty môžeš čerpať na Billa Kulinarium, ale aj pri svojich nákupoch. V Bille jej na regáloch číha dostatok – od čerstvého ovocia a zeleniny až po rôzne lokálne potraviny. Medzi nimi nájdeš aj rastlinné mlieka, jogurty a dokonca aj hotové jedlá či náhrady mäsa. Či už si aktívny kuchár a milovník jedla, alebo pohodlný gastrolovec, nájdeš tu uspokojenie pre svoje chuťové poháriky a hladné brucho. 

Vyskúšaj prekvapiť svojich rodičov či starých rodičov netradičnými kombináciami jedál, na ktoré možno nie sú zvyknutí. Ukáž im, že na nedeľný obed nemusia byť len rezne, ale aj jarné rolky či vegánsky guláš.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa BILLA Slovensko (@billa_sk)

Domov
Zdieľať
Diskusia