Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2021, 14:30
Čas čítania 8:03
Jakub Paulík

Dobrovoľne hendikepovaní: túžia prísť o zdravú končatinu či ochrnúť. Pravdu často neodhalia ani vlastnej rodine

Dobrovoľne hendikepovaní: túžia prísť o zdravú končatinu či ochrnúť. Pravdu často neodhalia ani vlastnej rodine
Zdroj: Neon
ZDRAVIE DOBROVOĽNE HENDIKEPOVANÍ ĽUDSKÉ TELO TRANSABLED
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Ako im vedia odborníci pomôcť?

Predstava, že im amputujú nohu či ruku, ich napĺňa radosťou. Cítia totiž, že časť ich tela k nim jednoducho nepatrí. Iní si napríklad prajú, aby od pása nižšie ochrnuli alebo aby stratili zrak či sluch.

So svojimi pocitmi sa pritom rodine a blízkym priateľom zverujú len veľmi zriedka, pretože vedia, že pre väčšinu ľudí môžu pôsobiť naozaj bizarne a iracionálne. Ktorý človek by sa predsa chcel dobrovoľne stať hendikepovaným? Čo na túto duševnú poruchu vravia odborníci a dá sa vôbec liečiť?

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo BIID osoby považujú svoje zdravé končatiny za nedostatok.
  • Ako sa muž trpiaci BIID pripravil o vlastnú ruku.
  • Či môže amputácia skutočne pomáhať.
  • Kedy začnú BIID ľudia túžiť po takomto hendikepe.
  • Čo hovorí psychologička na amputácie zdravých končatín v zdravotníctve, ktoré nie sú momentálne povolené.

Amputáciu vlastnej ruky si vopred natrénoval

Jednoruký Jason, ako sám seba volá, si vlastnoručne amputoval jednu z rúk a z vlastnej vôle sa tak stal invalidom. Jeho okolie si však myslí, že o ruku prišiel pri nehode, a tak ho ľutovali a snažili sa mu poskytnúť pomoc. Nechcel im povedať pravdu, pretože sa bál, že by nevedeli prijať skutočnosť, že to spravil dobrovoľne. Z rovnakého dôvodu viedol v anonymite aj interview pre bme.com.

Odporúčané
Zaujímavosti o ľudskom tele: Ktorý orgán necíti bolesť a prečo má bábätko viac kostí ako dospelý človek? Zaujímavosti o ľudskom tele: Ktorý orgán necíti bolesť a prečo má bábätko viac kostí ako dospelý človek? 30. marca 2023, 10:55

V rozhovore prezradil, ako sa k tomuto veľmi riskantnému kroku odhodlal. Amputácia ho lákala od detstva, neustále na ňu myslel, trápil sa a nedokázal plnohodnotne žiť. „Bol som natoľko pohltený nutkaním prísť o ruku, že som sotva mohol fungovať,“ uviedol. Až v dospelosti si povedal, že takto to už ďalej nejde, a začal si o svojej poruche s názvom Body Integrity Identity Disorder (BIID) zisťovať viac.

Autori štúdie, v ktorej spovedali 54 BIID ľudí, definujú tento stav takto: „BIID je zriedkavá, nepríliš často študovaná a výrazne utajovaná porucha, pri ktorej existuje nesúlad medzi obrazom mentálneho tela a fyzickým telom. Subjekty trpiace BIID majú intenzívnu túžbu amputovať si hlavnú končatinu alebo si vážne poškodiť miechu, aby ochrnuli.“

„Disponovanie dvojicou rúk som odjakživa považoval za nedostatok – niečo, čo nebolo správne. Nemyslím si, že som mal na výber. Moja pravá ruka jednoducho nepatrila k môjmu telu,“ objasnil Jason dôvody, prečo si ju amputoval.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Wikimedia/A. Kalantar-Hormozi et al.

Jeho život sa výrazne zlepšil

Jason ovládal zásady poskytovania prvej pomoci a spočiatku amputáciu trénoval na častiach zvierat, ktoré kúpil od mäsiara, aby sa mu amputácia vlastnej ruky vydarila. Pri nesprávnom postupe by totiž mohol začať veľmi krvácať, odpadnúť a zomrieť, prípadne by sa iba zmrzačil a ruka by mu zostala.

Odporúčané
KVÍZ: Vieš, ktoré pohlavie má lepší čuch? Uhádni zaujímavé rozdiely medzi mužmi a ženami KVÍZ: Vieš, ktoré pohlavie má lepší čuch? Uhádni zaujímavé rozdiely medzi mužmi a ženami 8. marca 2023, 13:00

Nakoniec si vybral nešpecifikovaný veľmi ostrý nástroj a pripravil sa o ruku od zápästia vyššie. „Spočiatku bolo pre mňa veľkým prekvapením, o čo ľahšie je moje predlaktie,“ opisoval prvotné pocity. Svoje rozhodnutie podľa vlastných slov nikdy neoľutoval a po amputácii sa konečne cítil „vo svojej koži“.

Aj keď si uvedomoval, že amputovanie zdravej končatiny nedávalo na prvé počutie zmysel a vo viacerých smeroch skomplikuje človeku život, jeho vnútorná potreba bola silnejšia. Až po tom, ako prišiel o ruku, sa vraj všetko v jeho živote pohlo k lepšiemu.

Jason si myslí, že by sa amputácie pre BIID osoby mali stať súčasťou zdravotníctva podobne ako zmena pohlavia. V súčasnosti sú totiž BIID ľudia odkázaní na to, aby si poškodili končatiny a lekári nemali inú možnosť, než im ich amputovať. Druhou možnosťou je, že amputáciu vykonajú sami na sebe, čo je však extrémne nebezpečné.

„Ak nie je k dispozícii iná účinná liečba a ak je človek schopný o sebe racionálne rozhodnúť, domnievam sa, že by malo byť umožnené takýto zákrok podstúpiť. Súčasne by som však dodala, že takémuto rozhodnutiu by malo predchádzať zváženie možných prínosov i rizík vrátane toho, že samotná amputácia v niektorých prípadoch nemusí priniesť vytúžený pozitívny efekt,“ povedala pre Refresher psychologička Zdeňka Pospíšilová, ktorá sa vo svojej praxi venuje primárne BDSM subkultúre a iným tabuizovaným témam týkajúcim sa ľudskej psychiky.

Odporúčané
Najdlhšia štikútka trvala 68 rokov. Čo sa deje v tvojom tele, keď čkáš, a aký to má pre teba význam? Najdlhšia štikútka trvala 68 rokov. Čo sa deje v tvojom tele, keď čkáš, a aký to má pre teba význam? 17. februára 2023, 14:30

Mohli by sa však nájsť aj ľudia, ktorí by chceli amputáciou docieliť získanie finančnej podpory od štátu, a tak by BIID osobu musel najprv preskúmať odborník. Ani pri procese tranzície u transrodovej osoby sa nemôže stať, že by sa uskutočnila bez lekárskeho vyšetrenia. „Na rozlíšenie osôb s BIID od podvodníkov, ktorí zvažujú amputáciu iba zo zištných dôvodov, by mala slúžiť diferenciálna diagnostika,“ hovorí Zdeňka Pospíšilová.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 100719 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako môžu zdravotníci pomôcť BIID osobám.
  • Prečo BIID osoby niekedy predstierajú hendikep.
  • Ako sa žena trpiaca BIID dobrovoľne pripravila o zrak.
  • Či psychologička považuje amputáciu za vhodné riešenie.
  • Čo má spoločné BIID so sexuálnou motiváciou.
Domov
Zdieľať
Diskusia