Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
11. júla 2021, 14:30
Čas čítania 5:27
Ema Stanovská

Otestovali sme 10 drinkov v plechovke: ktorý chutí ako mydlová voda a ktorý by sme si objednali aj v bare?

Otestovali sme 10 drinkov v plechovke: ktorý chutí ako mydlová voda a ktorý by sme si objednali aj v bare?
Zdroj: REFRESHER
GASTRO ALKOHOL GASTROPRIEMYSEL GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Sú malé, praktické a dostanú ťa okamžite do nálady. Obľúbené „to-go“ kokteily kedysi popíjali bohaté znudené paničky, dnes sú výsadou mladých, zaneprázdnených ľudí. My sme za teba ochutnali desať najzaujímavejších.

„Myslím si, že je to ten najlepší vynález pre single ľudí. Najväčší rozdiel medzi popíjaním vína z plechovky a fľaše je, že pri plechovke nemusím ľutovať, že nemám nikoho, kto by mi ju pomohol vypiť,“ hovorí 24-ročná Miška.


To je asi aj jedna z obľúbených vlastností „vína v plechovke“ – nemusíš sa oň deliť, ale zároveň ho nemusíš ani vylievať, ak kúpiš viac, ako zvládneš. Jednoducho si ho otvoríš – kdekoľvek a kedykoľvek naň dostaneš chuť. A navyše si oveľa ľahšie ustrážiš množstvo, ktoré vypiješ.

Miliónový biznis

V Austrálii má v súčasnosti trh s „plechovkovým vínom“ hodnotu približne 8,5 milióna dolárov. Niet sa čomu čudovať – až 25 % austrálskych domácností obývajú single ľudia. Nezadaní však nie sú jedinou cieľovou skupinou. 


Plechovky sú v Austrálii bežnou súčasťou rôznych outdoorových spoločenských akcií, ako je grilovačka či piknik na pláži, kde sa nikomu nechce riešiť korok zaseknutý v hrdle fľaše. V USA to platí dvojnásobne – predaj plechovkového vína sa tam v roku 2019 zvýšil o 80 %.

Staré vyše sto rokov

Kým plechovkové vína sú skôr fenoménom súčasnej doby, prvé „to-go“ miešané drinky existovali už na konci devätnásteho storočia. Hostia istého amerického hotela si chceli vziať na piknik svoj obľúbený manhattan a martini, a tak poprosili barmana, aby im kokteily namiešal vopred a prelial do fliaš.


Piknik sa však zrušil a fľaše s kokteilmi ostali na ocot. Po niekoľkých týždňoch sa barman rozhodol vyliať ich, no neodolal a nápoje ochutnal. Zistil, že čas na ich chuti vôbec neubral, a spolu s majiteľom hotela napokon na drinkoch „so sebou“ poriadne zarobili.

James, prines mi clubtail!

V dvadsiatom storočí prišli na svet plechovky a s nimi aj praktickejší spôsob prenášania obľúbených drinkov. Kokteil, ktorý si ľudia mohli nosiť so sebou, získal aj vlastný názov – „clubtail“ (údajne odvodený z názvu dopravného prostriedku). 


V tom čase bolo stále pomerne nezvyčajné miešať si nápoje doma. Pre ľudí boli kokteily záhadou a ich výrobu nechávali na skúsených barmanov. Z roku 1900 sa zachovala reklama na plechovkové martini, ktorá cielila na ženské zákazníčky. Istá dáma sa v nej prihovára svojmu lokajovi: „James, skôr ako sa pustíš do práce, dones mi clubtail! Som hrozne unavená z nakupovania.“

Pandémia ich návrat urýchlila

Plechovkový trend prevládal ešte v šesťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia a potom sa začal postupne vytrácať. Súčasná doba, ktorá sa nesie v znamení rýchlosti a pohodlia, však plechovkám opäť praje.


Podľa analýzy spoločnosti ISFW sa segment s miešanými nápojmi „ready-to-drink“ zvýšil v roku 2020 o vyše 50 percent. Čiastočne tomu nahrala aj pandémia, ktorá zatvorila bary a „prinútila“ ľudí piť už len vo vlastnej obývačke. 

plechovky
Zdroj: REFRESHER


Dnes nájdeme aj v bežne dostupných predajniach s potravinami plné regály s dizajnovými plechovkami, ktoré sľubujú autentický chuťový zážitok. A povedzme si úprimne – keď dostaneš chuť na gin s tonikom, nechce sa ti ísť do obchodu a utrácať na fľašiach, keď máš poruke cenovo dostupný hotový produkt.


Avšak nie všetko, čo šumí, je kvalitné prosecco, a preto sme si posvietili na 10 plechoviek z troch obchodných reťazcov a ohodnotili ich podľa zloženia, chuti a ceny. 


Upozorňujeme, že nejde o rebríček – produkty nie sú zoradené od najlepšieho po najhorší. Výsledné hodnotenie predstavuje subjektívny názor šiestich testujúcich spolu so zohľadnením porovnateľných vlastností nápojov.

Secco Rosato

Objem: 200 ml
Obsah alkoholu: 10 %
Cena: 0,79 €
Zloženie: nie je uvedené
Obchod: Lidl
Secco Rosato z Lidla.
Secco Rosato z Lidla. Zdroj: REFRESHER

Ružové perlivé víno z Lidla, za ktoré zaplatíš doslova len pár centov, patrí určite medzi obľúbené plechovkové alkoholy Slovákov. Someliéri a vinárski „fajnšmekri“ nám azda odpustia, keď povieme, že toto sýtené víno nás príjemne prekvapilo. Je ľahké, jemné a príjemne sladké. Určite si ho však prelej do pohára a dobre vychlaď, ináč ťa prekvapí „nemilá“ pachuť lacnej plechovky.

Celkové hodnotenie: 7/10

Bacardi & Cola

Objem: 250 ml
Obsah alkoholu: 5 %
Cena: 2,09 €
Zloženie: Bacardi rum (13,1 %) a nealkoholický nápoj s kolovou príchuťou (86,9 %)
Obchod: Tesco, Yeme
Bacardi Cola.
Bacardi Cola. Zdroj: REFRESHER

Túto plechovku sme našli až v dvoch supermarketoch – v Tescu aj Yeme. Kombinácia bieleho rumu Bacardi a Coca-Coly je milovaná klasika a táto plechovková verzia sa k nej nápadne priblížila – chuťovo aj vzhľadom. V porovnaní s „oficiálnou“ verziou sme však usúdili, že jej chuť bola príliš sladká a pripomínala lacnejšiu náhradu koly. Niektorí mali pocit, že tam rum ani necítiť. Ak si však začiatočník a na chuť tvrdého alkoholu nie si ešte úplne zvyknutý, myslíme si, že budeš spokojný.

Celkové hodnotenie: 5/10

Captain Morgan & Cola

Objem: 250 ml
Obsah alkoholu: 5 %
Cena: 2,99 €
Zloženie: sýtená voda, liehovina 14,3% (rum, cukor, arómy, farbivo E150d), cukor, arómy (obsahujú farbivo E150d, kyselinu E338 a kofeín), regulátor kyslosti E331, konzervačná látka E202
Obchod: Yeme, Tesco
Captain Morgan & Cola.
Captain Morgan & Cola. Zdroj: REFRESHER

O niečo korenistejšia verzia kokteilu cuba libre, zložená prevažne zo sýtenej vody, z rumu Captain Morgan Spiced, cukru a konzervačných látok. V porovnaní s predošlou plechovkou bola chuť alkoholu o niečo výraznejšia. Korenistá verzia rumu Captain Morgan sa príjemne dopĺňala so sladkastou chuťou koly. Vzhľadom na prítomnosť aróm a farbív to nie je niečo, čo by sme chceli piť každý piatok, no myslíme si, že ide o jednu z vydarenejších plechovkových verzií drinku cuba libre.

Celkové hodnotenie: 5,5/10

Jack Daniels & Cola

Objem: 330 ml
Obsah alkoholu: 5 %
Cena: 3,49 €
Zloženie: neuvedené
Obchod: Yeme
Jack Daniels Cola.
Jack Daniels Cola. Zdroj: REFRESHER


Táto plechovka dostala bezkonkurenčne najviac prívlastkov zo všetkých. Niektorí účastníci testovania pri jej ochutnávaní použili výrazy ako „mydlová voda“, „plesnivý syr“ či „unicorn“ (význam toho posledného nechávame na tvojej fantázii). Chuť sa nám zdala asi najviac umelá zo všetkých kolových plechoviek. Avšak dvaja milovníci Jacka Danielsa sa vôbec nesťažovali – plechovka podľa nich v pohode nahradí aj ikonický mix.

Celkové hodnotenie: 3/10

Rhubarb Crush

Objem: 250 ml
Obsah alkoholu: 6,5 %
Cena: 2,99 €
Zloženie: vodka, rebarbora, citrón, limetka
Obchod: Yeme
Rhubarb Crush.
Rhubarb Crush. Zdroj: REFRESHER


Na jedinej plechovke, ktorá bola na báze vodky, nás zaujal štýlový dizajn a označenie „bio“ a „organic“. Pri ochutnávke sme si však spomenuli na kyslasté detské sirupy proti kašľu (v tom lepšom prípade) či nevoľnosť po prvej opici (v horšom). Niektorí z nás vzorku ani nedopili. Drinku sme však dali dva body, a to za prírodné zloženie a absenciu konzervačných látok.

Celkové hodnotenie: 2/10

La Tita Sangría

Objem: 330 ml
Obsah alkoholu: 7 %
Cena: 1,99 €
Zloženie: neuvedené
Obchod: Yeme
Sangria.
Sangria. Zdroj: REFRESHER


Sangria je kokteil, ktorý môže byť pripravený buď veľmi zle, alebo, naopak, veľmi dobre. Nápoj z červeného vína a ovocia v krásnej plechovke sme zaradili skôr do druhej kategórie. Výrobcom je Španielsko, odkiaľ nápoj aj pôvodne pochádza. Cena je vzhľadom na objem veľmi príjemná. Niektorým degustátorom sa však nepozdávala prílišná sladkosť.

Celkové hodnotenie: 7,5/10

Hugo Frizzante

Objem: 200 ml
Obsah alkoholu: 6,9 %
Cena: 0,69 €
Zloženie: neuvedené
Obchod: Lidl
Hugo Frizzante.
Hugo Frizzante. Zdroj: REFRESHER


Hugo špric je kokteil, ktorý štandardne pozostáva z prosecca, zo sódy, z bazového sirupu a mäty. Opis na obale plechovky hovorí, že ide o „aromatizovaný kokteil z vínnych výrobkov s príchuťou bazového kvetu a limetky“. Skutočné prosecco alebo sirup v ňom teda nehľadaj – tomu odpovedá aj cena. S chuťou sme boli pomerne spokojní, nápoj však treba poriadne vychladiť. 

Celkové hodnotenie: 5/10

Schwarzwald Distilled Dry Gin & Tonic

Objem: 330 ml
Obsah alkoholu: 10 %
Cena: 1,99 €
Zloženie: neuvedené
Obchod: Lidl
Gin Tonic.
Gin Tonic. Zdroj: REFRESHER


Na plechovke je napísané, že tento nápoj je „majestátnou kombináciou korenistých tónov, jemnej sladkosti a ostrej kyslosti“. Zhodli sme sa, že vzhľadom na to, že výrobca použil veľmi suchý gin, je nápoj dosť horký. Ak však piješ gin s tonikom už nejaký ten piatok a neprekážajú ti horkejšie chute, túto verziu určite oceníš. 

Celkové hodnotenie: 7,5/10

Lemon verbena Gin & Tonic

Objem: 250 ml
Obsah alkoholu: 6,5 %
Cena: 2,99 €
Zloženie: suchý gin, alojzia citrónová, tonik, chinín
Obchod: Yeme
Lemon Verbena Gin Tonic.
Lemon Verbena Gin Tonic. Zdroj: REFRESHER


Ochutená, kyslejšia verzia ginu s tonikom od toho istého výrobcu ako Rhubarb Crush nám nesadla svojou grepovo-limetkovou „príchuťou“, ktorá takmer úplne potlačila chuť ginu. Niektorí z nás však uznali, že ide o zaujímavú verziu ochuteného ginu s tonikom. Vyhovovať by mohla najmä ľuďom, ktorým kyslejšie, odvážnejšie chute neprekážajú. Plusové body dávame aj za prírodné, organické zloženie.

Celkové hodnotenie: 5/10

Beefeather London Gin & Tonic

Objem: 250 ml
Obsah alkoholu: 4,9 %
Cena: 2,49 €
Zloženie: voda, cukor, neutrálny alkohol (destilát z obilia), gin (destilát z rastlinných látok a obilný alkohol), prírodná aróma, prírodná aróma chinín, kyselina citrónová, konzervačné látky (sorban draselný, benzoan sodný), obsahuje oxid siričitý
Obchod: Tesco
Beefeater Gin Tonic.
Beefeater Gin Tonic. Zdroj: REFRESHER


Tento gin s tonikom mal najvyváženejšiu a „najklasickejšiu“ chuť zo všetkých. Zhodli sme sa, že by chutil začiatočníkom aj milovníkom tohto drinku. Zloženie nás však nepríjemne prekvapilo. Hoci sa na obale píše, že ide o „prémiový gin s tonikom“, väčšinu nápoja tvorí „destilát z obilia“ a voda s cukrom. Nehovoriac o množstve konzervačných látok.

Celkové hodnotenie: 6/10

Domov
Zdieľať
Diskusia