Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2016, 21:18
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Samsung Galaxy S7 a S7 edge: Čo všetko môžeme očakávať od ambiciózneho zabijaka iPhone?

TECH DIZAJN SAMSUNG
Uložiť Uložené

Každoročné predstavenie vlajkových lodí spoločnosti Samsung sa už nezadržateľne blíži. Aký hardvér, konštrukčné spracovanie či iné špecialitky očakávaný kráľ Android smartfónov tentokrát prinesie?

Celý svet už netrpezlivo čaká na dátum 21. februára 2016. V tento výnimočný deň nám spoločnosť Samsung prostredníctvom veľkého mediálneho podujatia ukáže niečo, na čom behom posledných mesiacoch jej hardvéroví a softvéroví inžinieri pilne pracovali. Nie, nepôjde o pračku a ani chladničku, ale o novú generáciu vlajkovej lode Galaxy S7, ktorá príde buď s jednou alebo viacerými odlišnými verziami. Samsung to však bude mať tento rok trošku ťažšie, pretože v rovnaký deň uvidíme ešte jedno veľmi zaujímavé zariadenie s rovnakým operačným systémom, za ktorým stojí nevypočítavé LG. Takéto rozhodnutie asi nikto neočakával. Vlajkové lode z hi-end modelového radu G, ako napríklad G4 či G3, sa nám totiž ukázali vždy až v apríli. Predstavenie LG G5 ale tentokrát posunuli o zhruba dva mesiace skôr. A keďže ide o úhlavného konkurenta pre nadchádzajúci Galaxy S7, nastáva tu otázka, čím ho hodlá novinka so značkou Samsung poraziť. Možností, čo sa týka výbavy, je tu samozrejme oveľa viac, ako si podaktorí možno myslíte, a preto si teraz poďme zhrnúť všetky potenciálne inovácie, aké môže očakávaný kráľ z Južnej Kórey na súčasný trh s mobilnými zariadeniami hypoteticky priniesť. V rozbore zameriame pozornosť na štyri základné oblasti - konštrukčné spracovanie vrátane vizuálneho vzhľaduzobrazovací panel, zdroj energie a výkon.

Konštrukcia a dizajn

Revolučnú zmenu vzhľadu a ani tela smartfónu očakávať vôbec nemusíme. Trošku staršie informácie z odborných kuloárov a teraz už aj uniknuté fotografie reálneho produktu celkom jasne hovoria, že Samsung zachová minuloročné charakteristiky, ktorými vybavil konštrukciu Galaxy S6 a úspešného S6 edge. Odôvodniť sa to dá úspechom, ktorý prémiové telo minuloročnej generácie ihneď po predstavení zožalo. S drobnými zmenami, alebo skôr vylepšeniami ale aj napriek tomu počítame. A zo včerajších únikov živých záberov je možné pomerne jednoducho vydedukovať, že tie nastanú v oblasti momentálne trčiaceho fotoaparátu a ochranných skiel (predné a zadné), ktoré budú na krajoch mierne zahnuté. Takzvaný 2.5D tvar ale nepredstavuje žiadnu veľkú novinku. Nájdeme ho vo viacerých top smartfónoch a poslednú dobu ním disponujú už aj lacnejšie mid-range modely z Číny. Zmeny ale môžeme očakávať i vo farebnom prevedení. Pokiaľ by sme vychádzali zo spracovania nedávno predstavených modelov Galaxy A5 a Galaxy A3, existuje veľká šanca, že hliníkový rámik Galaxy S7 dostane sfarbenie podľa farby pod zadným ochranným sklom. A to by v konečnom dôsledku opäť trošku zlepšilo jeho elegantný výzor.

Samsung Galaxy S7 a S7 edge: Čo všetko môžeme očakávať od ambiciózneho zabijaka iPhone?

Displej

Aj keď Super AMOLED technológiu Samsung tak skoro nenahradí, hneď to nemusí znamenať, že zobrazovací panel Galaxy S7 neponúkne nič nové. Okrem toho sa kvalita zobrazovania AMOLED displejov zlepšuje asi takým istým tempom, ako aj iné časti hardvérovej výbavy, hoci si to takmer nikto nikdy nevšíma. Väčšinou nás zaujíma iba rozlíšenie alebo veľkosť uhlopriečky a na podrobnejšie parametre, ako je napríklad maximálny a minimálny jas či kontrastný pomer, nevynakladáme pri sledovaní technických špecifikácií dostatok pozornosti. Nový panel má podľa posledných špekulácií dokonca ponúknuť jednu pomerne netradičnú funkciu - zobrazovanie rôznych informácií i bez toho, aby sme ho museli akýmkoľvek tlačidlom alebo gestom zapínať. Aktuálny čas, dátum, počasie či iné notifikácie tak budú používateľovi neustále k dispozícii. Displej hi-tech smartfónu sa zrejme v takom prípade prepne do špeciálneho šetriaceho režimu, čo výrazne zredukuje celkovú spotrebu drahocennej energie. AMOLED technológia navyše ťaží z čiernej farby, čím je jej viac, tým ešte viac klesá spotreba. Rozlíšenie tento rok Samsung zrejme zachová, tešiť sa preto s najväčšou pravdepodobnosťou môžeme na jemné Quad HD. Pri 5,1-palcovej uhlopriečke to používateľovi poskytne až takmer 600 pixelov na jeden palec, čo je určite viac ako perfektné.

Samsung Galaxy S7 a S7 edge: Čo všetko môžeme očakávať od ambiciózneho zabijaka iPhone?

Batéria

Táto oblasť má byť jednou z tých, ktoré sa stanu súčasťou top inovácií očakávaného smartfónu. 3600 mAh kapacita by mala dokázať Galaxy S7 edge udržať pri živote na jedno nabitie zhruba dva celé dni, a to pri mierne zvýšenej záťaži. K tomu jej samozrejme pomôžu aj iné súčiastky a ich energeticky efektívnejšie vlastnosti. Napríklad taký Snapdragon 820 od spoločnosti Qualcomm má vyrábať Samsung prostredníctvom vlastného 14 nanometrového procesu druhej generácie. A práve ten prináša až o 15% menšiu spotrebu ako výrobný proces prvej generácie, ktorým bol vyrobený minuloročný Exynos 7420. Kombinácia veľkej batérie a energeticky efektívneho hardvéru by preto mohla dvojdňovú výdrž používateľovi nového smartfónu celkom reálne zabezpečiť. Kapacitu o veľkosti až 3600 mAh pred pár dňami odhalil screenshot z dokumentov určených pre zodpovedný certifikačný úrad, takže máme k dispozícii aj pomerne dôveryhodný materiál. Nebojíme sa teda tvrdiť, že ak sa toto všetko už za niekoľko dní ukáže predsa len ako skutočnosť, gigant si bude najbližší rok užívať obrovskú popularitu a poriadne veľký obchodný úspech.

Samsung Galaxy S7 a S7 edge: Čo všetko môžeme očakávať od ambiciózneho zabijaka iPhone?

Systém a čipset

Samsung Galaxy S7 a Galaxy S7 edge poženú dva čipsety - Snapdragon 820 a nový Exynos 8890. Na pulty obchodov tak dorazia dve rozdielne verzie, pričom európski zákazníci dostanú kremík od Samsungu a USA s Čínou zase počin s ambicióznymi Kryo jadrami od amerického Qualcommu. A ktorý z nich bude mať navrch v oblasti výkonu, nemusíte už snáď ani tipovať, je to totiž viac ako jasné. Snapdragon 820 podľa posledných testov dokonca prehral aj s minuloročným iPhone 6s, ktorý v sebe ukrýva hi-tech čipset A9 od Apple. Ohľadne systému je to tiež viac-menej jasné, dočkáme sa mierne vizuálne vynovenej a hádam aj konečne optimalizovanej nadstavby TouchWiz založenej na operačnom systéme Android 6.0 Marshmallow, takže môžeme i očakávať asi všetky softvérové vylepšenia od Google. Tie zahŕňajú funkciu umožňujúcu premenu vloženej microSD karty na nové interné úložisko, šetriaci režim Doze či viacero ďalších drobností.

Samsung Galaxy S7 a S7 edge: Čo všetko môžeme očakávať od ambiciózneho zabijaka iPhone?

Zabudlo sa ešte na niečo zaujímavé? Teraz nám ešte napadá jeden drobný detail, ktorý už dlhšie hovorí až o troch možných verziách Galaxy S7. Prvá má byť klasická (5,5"), druhá bude edge s malou (5,2") a tretia tiež edge, ale s veľkou (5,5") uhlopriečkou displeja, teda Galaxy S7 edge plus. Súčasnú generáciu pritom Samsung predstavil popri Note5 v auguste, je však určená pre európsky trh, zakiaľ čo Galaxy Note5 čisto pre americký. Ak teda S7 edge plus vo februári uzrie svetlo sveta, výrobca ho podľa logického uvažovania uvedie iba čisto pre americký trh. Konštrukcia oboch noviniek by dokonca mala ponúknuť nesmierne žiadaný slot pre populárne microSD karty, vďaka ktorej si používatelia vedia v hlavnom internom úložisku ušetriť nejaké to giga navyše. Za zmienku stoja aj špekulácie o možnej vodeodolnosti či 12 MPx hlavnom fotoaparáte, ktorý vraj vybavia technológiou BRITECELL (väčšie pixely, viac svetla) na lepšiu kvalitu záberov v zlých svetelných podmienkach. Čo z tohto všetkého bude ale nakoniec realitou, je stále vo hviezdach. Zatiaľ máme aspoň ako-takú predstavu, aké chrumkavé zmeny nám Samsung 21. februára v Španielsku pravdepodobne naservíruje. Očakávania sú teda obrovské, zostaneme sklamaní alebo prekvapení?

Pravdepodobné technické špecifikácie

  • 5,2 a 5,5-palcové Quad HD displeje
  • Snapdragon 820 alebo Exynos 8890
  • 4 GB RAM (LPDDR4)
  • 32, 64 alebo 128 GB interné úložiska
  • slot pre microSD
  • 12 MPx hlavný fotoaparát s BRITECELL technológiou
  • 3000 a 3600 mAh batérie
  • rýchle nabíjanie ďalšej generácie
  • bezdrôtové nabíjanie
  • zvýšená odolnosť (certifikácia IP68?)
  • Android 6.0 Marshmallow
Anketa:
Bude Galaxy S7 a S7 edge špičkou mobilnej technológie?
Samozrejme, Samsung je top
Rozhodnú recenzie
Nie, na iPhone mať nikdy nebude
Samozrejme, Samsung je top
40 %
557 Hlasov
Rozhodnú recenzie
27 %
372 Hlasov
Nie, na iPhone mať nikdy nebude
34 %
474 Hlasov
Späť
Zdieľať
Diskusia