Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti ALEF Distribution SK.
13. júla 2021, 11:17
Čas čítania 2:03
Sponzorovaný obsah

Superrýchly internet prichádza. 4K film s ním stiahneš do 30 sekúnd

TECH
Uložiť Uložené

Spoločnosť Antik ti ponúka špičkovú rýchlosť internetu, vďaka ktorej ťa už rýchlosť nikdy nebude limitovať.

Budúcnosť internetu je už tu. Prináša ti ju spoločnosť Antik v spolupráci s výrobcom technológií Cisco a technologickým partnerom ALEF Distribution SK. Dosahuje rýchlosť takmer až 10 Gbit/s, čo aktuálne vo svete patrí k špičke a nie každá krajina má možnosť pripojiť sa na internet takouto rýchlosťou.

Aká rýchla je (teoretická) rýchlosť 10 Gbit/s?

Aby si pochopil, aký rýchly je prenos cez túto sieť, je potrebné dať si to do reči čísel. S 10 Gbit/s (1 250 MB/s) dokážeš stiahnuť 4K film pod 30 sekúnd alebo v štandardnom SD rozlíšení do jednej sekundy. Tento masívny dátový tok ti umožňuje tiež streamovať naraz až 1 700 videí či 3 500 skladieb cez Spotify alebo napríklad za jednu sekundu uploadnúť naraz 33 333 fotiek. To sú čísla, ktoré sa ťažko predstavujú v realite, no štatisticky ide o nárast v rýchlosti oproti priemernému internetovému pripojeniu o stovky až tisícky percent.

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. Zdroj: Pexels.com

Superrýchle pripojenie od Antiku

Spoločnosť Antik spúšťa ako prvá internet s rýchlosťou takmer 10 Gbit/s pre firmy i domácnosti vo viacerých mestách. Priemerná rýchlosť internetu pritom na Slovensku podľa poslednej správy Cisco Annual Internet Report dosahovala len 41,8 Mb/s. Rýchly internet umožní budovanie smart a multimediálnych domácností, firmám zase otvára veľké možnosti pri využívaní najnovších inovatívnych technológií.

antik
Zdroj: Antik

Ako v najvyspelejších krajinách

„Prinášame na Slovensko pre bežného používateľa internet, ktorý bol doteraz k dispozícii len v najvyspelejších krajinách sveta. Ľudia, ktorí chápu možnosti jeho využitia, tak získajú technológiu, ktorá naplní nielen ich súčasné potreby, ale umožní im experimentovať s možnosťami jej ďalšieho využitia,“ povedal riaditeľ spoločnosti Antik pre rozvoj Peter Blaas.

Podľa posledných údajov Cisco Annual Internet Report je pritom na Slovensku priemerná rýchlosť sťahovania pri pevnom pripojení 41,8 Mb/s a mediánová len 15,7 Mb/s. Spoločnosti Antik sa pri testovaní svojej linky podarilo namerať reálnu rýchlosť pri pevnom pripojení až 9,2 Gbit/s a pri bezdrôtovom pripojení až 1,6 Gbit/s s latenciou 8 ms. Pri využití zariadenia so 4 portmi, ktoré linku delí, máš stále k dispozícii až 1 Gbit/s.

tablet
Zdroj: Pexels.com

Internet pre budúcnosť

Rýchly internet Antik vybudoval v spolupráci s výrobcom technológií Cisco a technologickým partnerom ALEF Distribution SK. „Chrbtová infraštruktúra, ktorá rýchle pripojenie umožňuje, je postavená na báze smerovačov Cisco. Na pripojenie koncových používateľov sú využité 10G access prepínače Cisco, ktoré poskytujú konektivitu ‚last mile‘ v danej oblasti. Tieto prepínače agregujú koncové prístupy cez uplink pripojenia do distribučných prepínačov a tie následne zabezpečujú pripojenie do chrbticovej siete,“ vysvetľuje odborník spoločnosti ALEF Rastislav Fukas infraštruktúru v pozadí.

Takto vybavená sieť je plne pripravená na technológie budúcnosti. Môžeš ju využívať v oblastiach náročných na prenos dát a zároveň vyžadujúcich vysokú spoľahlivosť, ako je napríklad telemedicína. Pilotný projekt v tejto oblasti s využitím pripojenia od Antiku už plánuje jedna zo slovenských univerzít. Na svoje si však prídeš aj v prípade, že sa rozhodneš zaviesť si tento internet do svojej domácnosti, kde budeš s rýchlou linkou pripravený na nástup streamovania videí s rozlíšením 4K či 8K, aplikácie virtuálnej reality, streamovanie hier či využívanie smart zariadení.

iphone, telefon, appka
Zdroj: Pexels.com

Väčšie i menšie mestá

K 10-gigabitovému internetu sa ako prví dostanú používatelia v košickej mestskej časti Pereš, v Stropkove a v Čiernej nad Tisou. Už čoskoro by mali začať pribúdať aj ďalšie mestá. Cena je rovnaká ako pri pripojení 1 Gbit/s, čiže 17,92 eura mesačne vrátane TV balíka a pevnej linky. Na úplné využitie všetkých možností rýchleho pripojenia musíš mať zodpovedajúci hardvér.

Domov
Zdieľať
Diskusia