Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. mája 2021, 14:44
Čas čítania 6:23
Adam Novosad

PREHĽAD: Slováci vo veľkom nakupujú lacné letenky do tejto krajiny. Ako bude fungovať cestovateľský semafor?

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE LETO 2021
Uložiť Uložené

Zrušenie zákazu rekreácie v zahraničí prinieslo zvýšený dopyt po dovolenkách. Kam sa chystajú obyvatelia Slovenska oddýchnuť si po najhoršom období pandémie a aké budú pravidlá pri vycestovaní a návrate?

Obyvatelia Slovenska zostali do polovice mája uzamknutí vo vlastnej krajine, pretože vláda počas núdzového stavu cestovanie do zahraničia za rekreáciou zakázala s cieľom zamedziť šíreniu koronavírusu.

V praxi sa tak na viac ako dva mesiace pozastavili dovolenky. Aktuálne sa už cestovať dá, platia však prísne pravidlá týkajúce sa karantény. Pozreli sme sa na to, kam sa v najbližších týždňoch a mesiacoch bude dať cestovať a čo ťa čaká po návrate domov. 

Odporúčané
Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) 16. februára 2021, 14:36

V cestovnej agentúre sme zisťovali aj to, či sa po zrušení zákazu zahraničnej rekreácie záujem Slovákov o dovolenky astronomicky zvýšil alebo ľudia zostávajú opatrní. Možnosť dať si vystaviť dvojjazyčné potvrdenie o očkovaní môže ľudí inšpirovať k tomu, že počas nastávajúceho leta nemusia dovolenkovať doma. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako funguje cestovateľský semafor.
  • Kam si v posledných dňoch Slováci najviac kupujú letenky. 
  • Či ľudia nakupujú lacné letenky za pár eur alebo drahý luxus.
  • Ktorá krajina tvorí až 30 percent predaja pobytov cestovnej agentúry Pelikán.
  • Prečo Slováci naďalej dlhodobo preferujú letisko vo Viedni oproti Bratislave.
  • Za akých podmienok dnes môžeš vstúpiť do Rakúska, Česka či Talianska.
  • Kde ti nateraz stačí jedna dávka vakcíny a kde vyžadujú plné očkovanie.
MZ SR
Zdroj: MZ SR

Cestovateľský semafor

Aj keď Slovensko od zákazu dovoleniek v zahraničí ustúpilo, vycestovať na pár dní do susedného štátu alebo lietadlom na víkend v obľúbenom európskom meste nie je momentálne najmä po logistickej stránke jednoduché.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

V súčasnosti stále platí vyhláška úradu verejného zdravotníctva, podľa ktorej musíš po príchode z ktorejkoľvek krajiny na územie Slovenskej republike absolvovať 14-dňovú karanténu. Výnimky majú napríklad pendleri, ale ako pendler na dovolenku nevycestuješ. 

Konzílium odborníkov vytvorilo cestovateľský semafor, ktorý už schválila vláda a platiť bude od 31. mája. Farby jednotlivých krajín budú odborníci prehodnocovať každé dva týždne. „A to najmä z hľadiska výskytu nebezpečných variantov koronavírusu v Európe a vo svete,“ vysvetľuje štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. 

Odporúčané
Odborník na nehnuteľnosti Boháč: Skoro každý, kto kúpil pred rokmi nehnuteľnosť, urobil dobre. Ceny budú naďalej rásť (Rozhovor) Odborník na nehnuteľnosti Boháč: Skoro každý, kto kúpil pred rokmi nehnuteľnosť, urobil dobre. Ceny budú naďalej rásť (Rozhovor) 23. mája 2021, 9:36

„V takomto duchu budeme všetky závery a nové pravidlá tlmočiť aj našim partnerom v Európe a vo svete, aby vedeli, s čím môžu počítať, a takisto aby nás podľa možnosti recipročne preradili k tzv. menej rizikovým krajinám,“ hovorí Klus.

Kedy pri návrate netreba test ani karanténu?

Na základe momentálne dostupnej mapy semaforu sú krajiny Európskej únie a schengenu v zelenej fáze, vďaka čomu by si po návrate na Slovensko nemusel podstupovať karanténu, ak si plne zaočkovaný alebo si prekonal koronavírus. Ak podmienky nespĺňaš, môžeš ísť okamžite po návrate na test. Vyžaduje sa však PCR.

Zo zelených krajín sa môžeš vrátiť bez karantény a testu, ak si plne zaočkovaný Pfizerom alebo Modernou a od druhej dávky prešlo 14 dní, Astrazenecou alebo vakcínou Johnson & Johnson, ak od prvej dávky prešli 4 týždne, ak prešlo 14 dní od prvej dávky vakcíny a od prekonania koronavírusu neprešlo viac ako 180 dní, ale aj v prípade, ak si covid-19 prekonal pred menej ako 180 dňami. Karanténu ani test nevyžaduje Slovensko ani vtedy, ak máš menej ako 18 rokov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 98770 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako funguje cestovateľský semafor.
  • Kam si v posledných dňoch Slováci najviac kupujú letenky.
  • Ktorá krajina tvorí až 30 percent predaja pobytov cestovnej agentúry Pelikán.
  • Prečo Slováci naďalej dlhodobo preferujú letisko vo Viedni oproti Bratislave.
  • Za akých podmienok dnes môžeš vstúpiť do Rakúska, Česka či Talianska.
  • Kde ti nateraz stačí jedna dávka vakcíny a kde vyžadujú plné očkovanie.
Domov
Zdieľať
Diskusia