Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Kooperativa.
22. júla 2022, 8:30
Čas čítania 4:06
Sponzorovaný obsah

Neplať za to, za čo nemusíš. Ako nájsť lacné letenky a ušetriť na dovolenke?

Neplať za to, za čo nemusíš. Ako nájsť lacné letenky a ušetriť na dovolenke?
Zdroj: Unsplash/Charlotte Noelle
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE KAM NA DOVOLENKU
Uložiť Uložené

Máš už všetko vybavené alebo zatiaľ len plánuješ?

Zaplatíš priveľa za letenku, potom ti ju aj zrušili, tak si kúpiš ďalšiu, a aby toho nebolo málo, šmykneš sa na schodoch a tvoja vysnívaná dovolenka sa premenila na nočnú moru, ktorú chceš mať rýchlo za sebou. Riešil si v minulosti nepríjemné nešťastia počas cesty v zahraničí?

V spolupráci s poisťovňou Kooperativa sme pripravili prehľad tipov, ktoré ti pomôžu uloviť lacnejšie letenky a vyhnúť sa zbytočnému vyhadzovaniu peňazí na dovolenke. Kooperativa ponúka cestovné poistenie MARCO POLO, ktoré ťa podrží v každej situácii. Pohladká ťa medúza, mešká ti spoj alebo si schytal na párty covid? Nestresuj, poistenie pokryje náklady až do výšky 300 000 €. Vyplň online formulár, vyklikaj si, čo uznáš za vhodné, a máš vybavené. Navyše mladí ľudia do 26 rokov dostanú zľavu 20 %.

viac informácií
žena. fotograf, cestovateľ, púšť, dovolenka, exotika
Zdroj: Unsplash/Ivana Cajina

Vykašli sa na hype

Prvým rozhodnutím, ktoré ti ušetrí stovky eur, je výber destinácie a dobré načasovanie. Máš dve možnosti. Ak túžiš po konkrétnom mieste, urob kompromis a vycestuj na jar alebo jeseň. Známe turistické lokality sú síce krásne, ale počas hlavnej sezóny sa priprav na drahšiu dovolenku. Mimo letných mesiacov si v prímorských destináciách užiješ teplé počasie a navyše aj menej turistov. 

Druhou možnosťou je flexibilnejší prístup k destinácii. Napríklad grécke Santorini alebo Mykonos lákajú turistov z celého sveta svojskou atmosférou, ktorú dotvárajú biele domčeky s modrými strechami. Vedel si, že v rovnakom štýle je aj grécky Paros a Skiathos, kde sú pláže rovnako krásne a ulice menej preplnené turistami? Na Skiathose sa natáčal aj film Mamma Mia! Ďalším príkladom je prekrásny ostrov São Miguel, ktorý má podobnú atmosféru ako exotický Havaj.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NatureAddicts🍃 (@thenatureaddicts)

Ako na letenky

Z dovolenkového budgetu ti veľký kus vždy odkroja letenky. V predošlom bode sme si vysvetlili, ako ťa dokáže ovplyvniť sezóna a popularita destinácie. Ceny sa stále menia, no daj si pozor na cielené zvyšovanie cien (nerobia to všetky spoločnosti, len maj na pamäti, že tento fakt existuje). Stáva sa, že letecké spoločnosti si „všimnú“ zvýšený záujem o nejaký spoj či dátum a ceny zdvihnú. Každá má vlastný postup a algoritmy, ktoré ovplyvňujú výslednú sumu.

V praxi to vyzerá takto: opakovane sa preklikávaš destináciou, pravidelne sleduješ lety a zrazu ti len tak vyskočí aj cena letenky. Náhoda? Nie vždy, a preto sa pokús problému predísť. Vyhni sa opakovanému vyhľadávaniu a aktuálnu sumu letenky si radšej zapíš do poznámky v mobile. Ak sa ti stane, že ti cena vyskočí počas hľadania, nestresuj a vráť sa k tomu o pár dní alebo o týždeň.

Peniaze ti ušetrí aj skromnejšia batožina. Ak máš príručnú batožinu v cene letenky, využi to, zbaliť sa do malého kufra na týždeň nie je až také komplikované. Doma nestriedaš počas dňa tri outifty, tak prečo by si to robil na dovolenke? Diskomfort je lacnejší a to platí aj pri priamych letoch – za let s prestupom zaplatíš menej. Daj si pozor a na prestup si nechaj minimálne hodinu a pol.

letisko, cestovanie
Zdroj: Unsplash/Rayhan Fahmi

Ušetri na poplatkoch

Všetci chceme prežiť dovolenku čo najlepšie, no nepríjemnosti ako nečakaný úraz, zrušený let, covid či okradnutie sa stávajú. Najlepšie, čo môžeš urobiť, je vybaviť si dobré cestovné poistenie. Možno si pomyslíš, že sú to iba vyhodené peniaze, veď kedy sa ti stala nehoda práve na dovolenke? Vieš, ako to chodí: presne vtedy, keď sa vykašleš na poistku, sa niečo musí pokaziť. Zákon schválnosti platí vždy, až je to otravné.

Nepríjemné komplikácie v zahraničí ťa môžu vyjsť na tisícky eur. S poistením MARCO POLO od Kooperativy riešiš iba dovolenkový program, ostatné vybavia za teba. Má pokrytie 360° pre svet bez hraníc, nech už pôjdeš kamkoľvek, máš to poistené. Táto služba stojí (na deň) asi ako jedno espresso, čiže aj s veľmi striktným budgetom, jednu kávičku pre vlastnú bezpečnosť si dokážeš odpustiť.

zisti viac
cestovanie, pláž
Zdroj: Unsplash/Valeria Andersson

Pohodlné a neobmedzené cestovanie nám na dva roky prerušila pandémia koronavírusu. I keď fungujeme ako predtým, vírus sa nevytratil úplne a na dovolenke ti môže skomplikovať život. MARCO POLO ťa podrží aj v tejto situácii, uhradí liečebné náklady a covid asistencia ti poskytne všetky potrebné údaje o testoch, očkovaní a platných obmedzeniach.

Vedel si o tom, že ak ti zrušia let, máš nárok na úplné alebo čiastočné vrátenie peňazí? Letecké spoločnosti tento fakt príliš nekomunikujú, hlavne teraz, v období štrajkov. Poistenie od Kooperativy má Dopravnú asistenciu, to znamená, že preveria, na čo máš nárok, a peniaze ti vybojujú naspäť. Služba zahŕňa aj vlaky a autobusy, v prípade komplikácie ti nájdu alternatívne spoje, aby si sa dostal, kam potrebuješ.

Nepríjemné situácie sú veľmi individuálne a nie vždy dokážeš dostatočne predvídať. V tomto prípade využi Priateľa na telefóne, ktorý je súčasťou poistenia MARCO POLO. Počas krízovej situácie ťa navedie, nájde riešenie priamo na mieste a vybaví bezpečný návrat domov

vybav poistenie online
kempovanie, dovolenka, les, stan
Zdroj: Unsplash/Tommy Lisbin

Užitočné tipy na mieste

Dovolenku si máš užiť a nie sa neustále stresovať pre rozpočet. V zahraničí máme často „veľké oči“, ale financie sa zázračne nerozmnožia alebo nepremenia na peniaze z monopolov. Správaj sa rozumne, aby ťa po návrate neprekvapil zostatok na karte v červených číslach.

Krajinu spoznaj po chuti. Autentický zážitok získaš vďaka miestnej kuchyni, vyhľadávaj menšie podniky, kde nájdeš lokálne gastro. Pravdepodobne ťa to vyjde lacnejšie ako špeciality v rezortoch. 

Nekupuj zbytočnosti. Aké očividné, že? Keď sa prechádzaš po miestnych obchodíkoch, táto myšlienka ti veľmi rýchlo vyletí z hlavy. Prečo si nekúpiť náhrdelník na dovolenke za 15 eur, keď by si doma nedal za podobný ani tri eurá? Ak tvoje srdce túži po dovolenkovom gýči, aspoň to nerieš v centre mesta. Identické magnetky a podobné drobnosti často nájdeš za polovicu ceny v odľahlejších štvrtiach.

miláno, nákupy, obchody, luxus
Zdroj: Unsplash/Tom Podmore

Ako na dovolenku priletíš za lepšiu sumu, sme už riešili, ešte ti vysvetlíme, čo s dopravou, keď už si tam. Taxíky v obľúbených turistických destináciách nie sú lacné a taxikári navyše radi využívajú neznalosť cudzincov. Väčšie mestá majú dobre vyriešenú sieť verejnej dopravy, neboj sa to využiť. Môže to byť spočiatku chaotické, ak sa tomu pred cestou trocha povenuješ, zvládneš to ľavou zadnou. 

Ďalšou možnosťou je prenájom auta, v niektorých destináciách je to dokonca najlepšie riešenie. Nezabudni si ho poistiť, obetuj tých pár eur, je to určite výhodnejšie ako platiť tisícky za malý „ťukes“.

dovolenka, cestovanie, priatelia
Zdroj: Unsplash/Tron Le

Dozvedel si sa niečo nové? Najdrahšie sú vždy nečakané výdavky, preto sa snaž čo najviac predvídať a vyskladaj si cestovné poistenie efektívne. Ak nevieš, kde začať, neváhaj sa obrátiť na poradcov v Kooperative.

Domov
Zdieľať
Diskusia