Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Kooperativa.
29. júla 2022, 16:30
Čas čítania 4:11
Sponzorovaný obsah

Nikdy pred osami nebež do vody a nevyťahuj predmet z rany. 12 faktov, ktoré ti možno raz zachránia život

Nikdy pred osami nebež do vody a nevyťahuj predmet z rany. 12 faktov, ktoré ti možno raz zachránia život
Zdroj: Unsplash/Camilo Jimenez
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE TIPY A TRIKY
Uložiť Uložené

Toto sú vedomosti, ktoré sa ti raz môžu hodiť.

Dobre vieš, že elektrina sa nehasí vodou a že keď ti tečie krv z nosa, netreba zakláňať hlavu. Vieš však, prečo by si nemal jesť sneh, aj keď si veľmi smädný, a ktorým smerom plávať, ak sa ocitneš v silnom prílive či odlive? V spolupráci s poisťovňou Kooperativa sme pre teba pripravili niekoľko užitočných tipov, ktoré ti môžu zachrániť život v extrémnych situáciách, a aj takých, čo ti pomôžu častejšie, než sa ti môže zdať.

Cestovné či životné poistenie už nie je iba o volaní záchranky, vybavovaní nemocnice či hlásení ukradnutej peňaženky s dokladmi. Asistenčné služby poisťovne Kooperativa ti môžu pomôcť aj v bežných nepríjemných situáciách, ktoré sa kedykoľvek prihodia – stačí len mať poruke telefón. Môžeš zavolať a prídu po teba, ak dostaneš defekt na cyklovýlete. Ak sa ti počas dovolenky objaví neznáma alergická reakcia a nejde vyslovene o život, nemusíš hneď bežať na najbližšiu pohotovosť, môžeš využiť telefonickú Linku zdravia a poradiť sa s lekárom. Keď ti zrušia let či vlak, cez telefón hneď zistíš, či máš nárok na vrátenie peňazí, a nájdu alternatívne spoje. Asistenčné služby sa ti zídu nielen na dovolenke, ale aj keď sa doma vymkneš alebo si chceš dohodnúť bezplatnú online konzultáciu s lekárom či so psychológom. V ostatných prípadoch sa ti môžu zísť naše tipy. 

viac informácií

Fakty, ktoré ti raz môžu zachrániť život 

1. Heimlichov manéver si dokážeš urobiť aj sám. 

Ak ti zabehne jedlo, poznáme na to účinný Heimlichov manéver, ktorý si dokážeš urobiť aj bez pomoci druhých. Oba spôsoby sú prakticky zobrazené na videu. 


2. Nejedz sneh, aj keď si veľmi smädný a ležíš niekde so zlomenou nohou. 

Stačí nevinná prechádzka či turistika v horách, zlomíš si nohu alebo ťa nebodaj zavalí sneh a musíš čakať na záchranu. Minula sa ti voda a ty si smädný, tak ti napadne, že sa osviežiš snehom. To však nie je dobrý nápad, lebo tvoje telo spotrebuje príliš veľa energie nato, aby sneh zohrialo a roztopilo, čo môže viesť k dehydratácii a podchladeniu. 

3. Ak je v tele zapichnutý predmet, nevyťahuj ho.
Môže ísť napríklad o väčšiu črepinu skla, ak je to trieska, tak tú radíme vytiahnuť. Vytiahnutím predmetu môžeš poškodiť nervy a žily a poranenie zhoršiť. Okolo predmetu treba umiestniť gázu alebo čisté oblečenie a zabezpečiť, aby sa nehýbal. 

4. V prípade, že si na verejnosti a potrebuješ pomoc, oslov konkrétnu osobu. 
Keď svoju žiadosť o pomoc smeruješ na dav, vždy je menšia šanca, že ti niekto pomôže. Prebieha tu totiž efekt prizerajúceho sa (bystander effect) – ľudia v dave čakajú, že pomôže ten druhý, a čím viac ľudí v skupine je, tým menej jednotlivcov je ochotných pomôcť.

pomoc, dobrovoľník, ruka
Zdroj: Unsplash/Rémi Walle

5. Keď ťa pri plávaní v mori či oceáne zastihne búrlivý príliv alebo odliv a chceš sa dostať na breh, plávaj k nemu diagonálne, nie rovno. 

Nespoliehaj sa na to, že si šikovný plavec, plávaním proti prúdu sa veľmi rýchlo unavíš. Plávaj rovnobežne s brehom, a aj keď sa ti bude zdať, že sa neposúvaš, dostaneš sa mimo prúdu. Hlavne netreba panikáriť. 

6. Ak utekáš z miesta, kde horí, drž sa pri zemi. 

Viac úmrtí býva spôsobených vdýchnutím dymu ako popáleninami. Preto ak si sa ocitol na mieste požiaru a utekáš, drž sa pri zemi a prikry si ústa a nos látkou. Pri úteku je dobré zatvárať za sebou dvere, aby sa požiar nešíril tak rýchlo. 

7. Horiaci olej na panvici určite nehas vodou. 

Automatická reakcia pri požiari je hasenie vodou. Pri varení s olejom to nie je dobrý nápad. V takomto prípade treba sporák okamžite vypnúť a oheň udusiť utierkou. Ak by si ho hasil vodou, tá sa pri kontakte s vriacim olejom okamžite odparí a zmení sa na explodujúcu masu, ktorá ti môžeš spôsobiť fatálne popáleniny.

kooperativa poistenie
Zdroj: Unsplash/Frederick Medina

8. Pred osami alebo včelami neutekaj do vody. 

Ony si ťa tam počkajú a pod vodou nevydržíš dostatočne dlho. Pri plávaní ťa budú štípať, nemôžeš si zakryť oči a hlavu a pri nádychoch môžeš včelu či osu prehltnúť. Navyše netušíš, čo na teba číha vo vode. Najlepšie je v takomto prípade rýchlo utekať, ideálne nájsť skrýšu. Pri behu sa snaž čo najmenej mávať rukami.

Praktické tipy, ktoré ti dokážu uľahčiť život 

9. Stratil si sa v lese? Choď dole kopcom a hľadaj rieku alebo iný vodný tok. 

Vždy keď ideš do prírody či lesa sám, daj svojim blízkym vedieť, kedy približne sa vrátiš. Ak si sa stratil skupine, ostaň tam, kde si, takto ťa ľahšie nájdu, ako keď sa budeš pohybovať. V prípade, že si sám, treba ísť dole kopcom, kde by si mal nájsť vodný tok a následne ísť v smere prúdu. Obývané oblasti sa spravidla nachádzajú pri vode. 

S cestovným poistením Kooperativy Objavuj Slovensko budeš mať na výletoch aj turistike väčšiu istotu. Máš tradične krytý zásah horskej záchrannej služby a môžeš využiť aj služby cykloasistencie, ak dostaneš na cyklovýlete defekt alebo ti nebodaj ukradnú bicykel. 

les, stromy
Zdroj: Unsplash/Lukasz Szmigiel/volně k použití

10. Oklam zlodejov falošnou peňaženkou. 
Veľkou nástrahou pri cestovaní sú zlodeji. Zober si preto so sebou jednu peňaženku navyše, do ktorej dáš staré alebo falošné karty a jednu bankovku. Ak by sa ťa niekto snažil okradnúť a nebodaj sa ti vyhrážal, dáš mu falošnú peňaženku. Okrem toho ti odporúčame uložiť si kópiu dôležitých dokladov na svoje online úložisko a taktiež si ju vytlačiť, ak by ťa niekto okradol o pravú peňaženku a prídeš o doklady. 

11. Keď v noci prechádzaš cez cestu, zapni si svetlo na mobile a namier ho smerom k premávke. 

Okrem toho, že sa budeš chrániť reflexnými prvkami, samozrejme. 

12. Na dovolenku si so sebou vezmi antihistaminiká

Môžeš dostať alergickú reakciu na jedlo, prípadne ťa bodne neznámy hmyz. Antihistaminiká ti môžu pomôcť zmierniť alergickú reakciu. Ak si si neistý, vďaka asistenčným službám, ktoré máš so životným poistením od Kooperativy, môžeš využiť hovor s lekárom cez telefonickú Linku zdravia. Nemusíš sa snažiť dovolať svojmu lekárovi či čakať na ordinačné hodiny. Nezáleží pritom na tom, či sa ti to stalo doma alebo na dovolenke. Namiesto toho, že budeš googliť diagnózu, zdvihneš telefón a overíš si to s odborníkom.

dovolenka, pláž, západ slnka
Zdroj: Unsplash/Zany Jadraque


Tak ako si dávame záležať na tom, aby boli naše dovolenky či výlety bezproblémové, si podobne môžeme zariadiť aj každodenný život. Asistenčné služby Kooperativy ti pomôžu so zrušeným letom, keď dostaneš defekt na cyklovýlete, ale aj ak sa doma vymkneš či ťa budú trápiť dosiaľ neznáme tráviace problémy. Životné situácie, ktoré dokážu narobiť vrásky, tak zvládneš jednoduchšie a bez stresu. 

viac informácií
Domov
Zdieľať
Diskusia