Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2021, 11:41
Čas čítania 0:49
Viktor Kniš

Núdzový stav a spolu s ním zákaz vychádzania sa môžu skončiť, parlament má konečne náhradu

NEWS NÁRODNÁ RADA SR
Uložiť Uložené

Schválenie novej legislatívy vytvorí podľa predkladateľov predpoklady na skoršie ukončenie núdzového stavu.

Parlament schválil zákon o hospodárskej mobilizácii, vďaka čomu budú môcť byť niektoré opatrenia prijaté nielen v núdzovom stave alebo vo výnimočnom stave, ale aj v mimoriadnej situácii.

Legislatíva umožní zachovať väčšinu opatrení hospodárskej mobilizácie aj v prípade, že by sa núdzový stav skončil. Núdzový stav sa skončí automaticky v utorok o polnoci – a s ním aj zákaz vychádzania. 


Schválenie novej legislatívy vytvorí podľa predkladateľov predpoklady na skoršie ukončenie núdzového stavu, lebo vykonávanie opatrení hospodárskej mobilizácie prestane byť viazané na jeho trvanie.

Zároveň bude možné i v budúcnosti realizovať opatrenia hospodárskej mobilizácie aj mimo núdzového stavu a nebude preto nutné vyhlasovanie núdzového stavu len vzhľadom na ne.

Odporúčané
Anna Záborská chce opäť sprísňovať potraty. Reprodukčné práva žien sú ich ľudskými právami, upozorňujú ju kolegyne Anna Záborská chce opäť sprísňovať potraty. Reprodukčné práva žien sú ich ľudskými právami, upozorňujú ju kolegyne 14. mája 2021, 9:22


„Navrhuje sa v príslušných ustanoveniach zákona o hospodárskej mobilizácii, ktoré sú dosiaľ viazané na núdzový stav alebo výnimočný stav, doplniť viazanosť aj na mimoriadnu situáciu,“ uviedli koaliční poslanci v dôvodovej správe k návrhu. Zároveň poukazovali na výrazný zásah do ľudských práv a slobôd v čase núdzového stavu.


„Výnimkou z doteraz realizovaných opatrení je pracovná povinnosť, tá bude naďalej viazaná aspoň na núdzový stav,“ doplnili poslanci. Zároveň sa má zachovať realizácia organizácie dodávok životne dôležitých tovarov a ich predaja s využitím mimoriadnych regulačných opatrení, ochrany životne dôležitých zdrojov a ochrany objektov osobitnej dôležitosti a ďalších dôležitých objektov aspoň v núdzovom stave, teda nie v mimoriadnej situácii.

Domov
Zdieľať
Diskusia