Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2021, 9:22
Čas čítania 1:30
Viktor Kniš

Anna Záborská chce opäť sprísňovať potraty. Reprodukčné práva žien sú ich ľudskými právami, upozorňujú ju kolegyne

NEWS NÁRODNÁ RADA SR
Uložiť Uložené

Poslanci Kresťanskej únie na čele so Záborskou predkladajú do parlamentu návrh uznesenia, ktorý opäť otvorí tému sprísňovania interrupcií.

Poslanci Kresťanskej únie, OĽaNO a Sme rodina na čele s konzervatívnou poslankyňou Annou Záborskou predložili do parlamentu návrh uznesenia v súvislosti so správou Európskeho parlamentu o situácii v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv v Európskej únii v rámci zdravia žien.

Odporúčané
Boris Kollár spolupracuje so Smerom na záchrane svojich ľudí z väzby. Bojuje za zákon, ktorý by uľavil Gašparovi aj Jankovskej Boris Kollár spolupracuje so Smerom na záchrane svojich ľudí z väzby. Bojuje za zákon, ktorý by uľavil Gašparovi aj Jankovskej 14. mája 2021, 7:54

Spravili to tajne, bez toho, aby o tom vedeli liberálnejšie strany v koalícii Sloboda a solidarita a Za ľudí. Už samotný spôsob zaradenia do programu bol natoľko sporný, že o ňom bude rokovať koaličná rada. Dohodli sa na tom predsedovia klubov a predseda vlády Eduard Heger. 

Ešte väčším problémom však bude samotný obsah. Konzervatívni poslanci totiž chcú, aby parlament uistil Európsky parlament, že Slovensko považuje prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti a k vzdelaniu, ako aj dodržiavanie ľudských práv za svoju prioritu „a bude aj naďalej aktívne hľadať spôsoby na zlepšenie situácie na Slovensku s osobitným dôrazom na práva a služby pre ohrozené skupiny obyvateľov, akými sú napríklad ženy, ktoré sú často obeťami domáceho násilia, rodiny žijúce na hranici chudoby alebo ľudia, ktorým chýba prístup ku kvalitnej, funkčnej a komplexnej zdravotnej starostlivosti“.

Anna Záborská.
Anna Záborská. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Záborská si pomýlila otázku

Poslankyňa a šéfka výboru pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková upozorňuje, že reprodukčné práva žien sú aj ľudskými právami. „Pani Záborská s ďalšími kolegami sa znovu snaží v pléne parlamentu otvoriť debatu o potratoch. Neviem si inak vysvetliť, že pre nás nijako nezaväzujúci dokument Európskeho parlamentu posúva na rokovanie Národnej rade,“ upozornila s tým, že hlasovala proti Záborskej uzneseniu. 

„Ľudia na Slovensku nepotrebujú, aby sa poslanci parlamentu znovu hádali o potratoch,“ dodáva Marcinková. 

Aj europoslankyňa Monika Beňová upozorňuje, že ide o správu, ktorá pre Slovensko nie je záväzná. „Výbor FEMME schválil návrh tzv. Own iniciative report, správy o sexuálnom a reprodukčnom zdraví žien. Poslanci NR SR by to teda mohli vedieť, ale taká Anna Záborská to vedieť musí, že tento typ správy, aj keď v budúcnosti prejde hlasovaním Európskeho parlamentu, nie je právne záväzný pre členské štáty. Potrebujem dodať, že z môjho pohľadu ŽIAĽ,“ upozornila s tým, že vyzvala Záborskú, aby prestala ženy otravovať zlobou a nenávisťou.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo hovoria na kauzu Kollár vs. Richterová. Aký majú pohľad na domáce násilie? Pýtali sme sa Slovákov, čo hovoria na kauzu Kollár vs. Richterová. Aký majú pohľad na domáce násilie? 28. júna 2023, 10:40

Návrh uznesenia kritizuje aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko. Ochrana sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv žien nie je podľa PS kultúrno-etická otázka, „ako sa to snažia navodiť svojím dnešným uznesením poslanci okolo Anny Záborskej“. Mimoparlamentné KDH návrh víta, správa Európskeho parlamentu podľa hnutia zasahuje do výlučných kompetencií členských štátov.

Domov
Zdieľať
Diskusia