Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2021, 7:54
Čas čítania 3:41
Viktor Kniš

Boris Kollár spolupracuje so Smerom na záchrane svojich ľudí z väzby. Bojuje za zákon, ktorý by uľavil Gašparovi aj Jankovskej

POLITIKA BORIS KOLLÁR
Uložiť Uložené

Predseda parlamentu Boris Kollár bojuje za zákon, ktorý predložila jeho poslankyňa, v snahe zachrániť bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského.

Hnutie Sme rodina predkladá do parlamentu novelu zákona s cieľom skrátiť maximálnu dĺžku najprísnejšej, kolúznej väzby. Robí tak napriek tomu, že vlastný návrh predkladá aj ministerstvo spravodlivosti Márie Kolíkovej. 

Ak by do platnosti vstúpila novela zákona tak, ako ju navrhuje predkladateľka Petra Hajšelová zo Sme rodina, na slobodu by sa automaticky dostala napríklad bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská, ale aj nominant Sme rodina na post šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Ten má v hnutí Borisa Kollára manželku aj brata, ktorí sedia v Národnej rade SR. 

Boris Kollár dnes tvrdí, že sa Kolíková vykašľala na prípravu legislatívy o kolúznej väzbe.  „Nestačím sa diviť, ako tu počúvam, pani ministerka, ako ste vy pripravená urobiť ambiciózny zákon. Pýtam sa, čo ste robili celý rok? Koľko budeme ešte počúvať, že ste ambiciózna? Ešte ďalší rok, tretí rok?“ vyhlásil Kollár

Pčolinský
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Boris Kollár drží so Smerom

Boris Kollár tvrdí, že inštitút kolúznej väzby sa v súčasnosti „nadužíva“, za vlády Smeru-SD to tak nebolo. Rovnakú rétoriku používa aj Robert Fico.

Kollár zároveň vyčítal Smeru-SD, že za jeho vlády sa nezmiernili podmienky kolúznej väzby. „Vyčítam možno strane Smer, že keď vládli, mali možnosť to opraviť. Neurobili to. Ale radšej neskôr ako nikdy. Musím však rovnako povedať, že za vlády Smeru sa kolúzna väzba nenadužívala, ale dnes sa nadužíva,“ pripomenul predseda parlamentu.

Šéf Sme rodina dnes už ani neskrýva svoju motiváciu. „Áno, robíme to aj kvôli Vladovi Pčolinskému,“ vyhlásil zároveň šéf Sme rodina pred týždňom. 

Odporúčané
Mária Kolíková: Poslanci OĽaNO so mnou majú naďalej problém kvôli koaličnej kríze (Rozhovor) Mária Kolíková: Poslanci OĽaNO so mnou majú naďalej problém kvôli koaličnej kríze (Rozhovor) 11. mája 2021, 19:47

S kým (ne)našiel spoločnú reč?

Kollár podľa svojich slov prišiel za ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) už na jeseň, žiadal úpravu prísnych trestov. Tvrdí, že ľudia sú v kolúznej väzbe týraní. „Pre mňa je úplne šokujúce, kam sme sa až dostali,“ vyhlásil.

Poslanec Alojz Baránik (SaS) s Kollárom súhlasí, no reagoval, že návrh Hajšelovej nerieši problémy, ktoré pomenoval. Osoby v kolúznej väzbe sú zatiaľ nevinné, preto by podľa neho mali mať najlepšie možné prostredie. Tieto problémy a „excesy“ má podľa Baránika riešiť prokuratúra, pretože tá dohliada na výkon väzby.


Kollára podporil v diskusii aj poslanec Marián Saloň (Smer-SD). Poslanec Boris Susko (Smer-SD) nechce, aby sa problém zúžil len na kolúznu väzbu, hoci v nej sú najprísnejšie podmienky. Upozornil, že vo všetkých typoch väzby sú nevinní ľudia.

Poslankyňa Katarína Hatráková (OĽaNO) počas diskusie upozornila na problémy ľudí v kolúznej väzbe z hľadiska psychológie, upozornila napríklad na problém spánkovej deprivácie. Pripomenula aj, že osoby vo väzbe sú zatiaľ nevinné a ťarchu každého dňa vo väzbe nesú ťažšie ako osoby vo výkone trestu. Podmienky držania vo väzbe by mali byť podľa Hatrákovej dôstojné. Hajšelovej sa za návrh legislatívy poďakovala.

Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

Poslanec Tomáš Lehotský (Za ľudí) reagoval, že Kolíková je jednou z najefektívnejších ministeriek, ktorá presadila veľkú reformu justície, ako aj zákon o zaistení majetku. Jeho stranícky kolega Marek Hattas pripomenul, že hlasovanie proti názoru akéhokoľvek ministra znamená, že koalícia je zbytočná.

Kollár
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Záver? Možno ďalší veľký konflikt v koalícii

Poslankyňa Sme rodina Hajšelová odmietla, že by svoj návrh predložila v súvislosti s „jednou“ osobou či exponovanými osobami. Dodala, že tento problém sa týka tisícov ľudí. V diskusii však poslanci spomínali prípad zosnulého exprezidenta Policajného zboru Milana Lučanského, ako aj exšéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského.

Niekoľkí poslanci vyjadrili v pléne podporu manželke Vladimíra Pčolinského poslankyni Andrei Pčolinskej.

V koalícii bola o návrhu legislatívy diskusia, keďže vlastný návrh o lehote kolúznej väzby predložila ministerka spravodlivosti na medzirezortné pripomienkovanie. Hajšelová bola pripravená v prípade dohody svoj návrh stiahnuť.


Poslanci sa opäť zídu dnes, rokovať majú o vládnych novelách, ktoré preberajú v skrátenom legislatívnom konaní.

Odporúčané
PREHĽAD: Máme nový covid automat, prinesie voľnejšie opatrenia v ťažkých časoch a menej plošného testovania PREHĽAD: Máme nový covid automat, prinesie voľnejšie opatrenia v ťažkých časoch a menej plošného testovania 13. mája 2021, 7:19

Čo na to Kolíková? 

V rámci legislatívnych návrhov ku kolúznej väzbe sa ministerka nevie so Sme rodina zhodnúť na výnimkách, pre ktoré by platila jej skrátená lehota. „Nemáme trestný proces taký flexibilný a pružný, aby sme vedeli rýchlo urobiť úkony, ktoré sú dôležité pre vyšetrovanie, aby sa dostali pred súd,“ podotkla.

O legislatívnom návrhu sa chce rozprávať aj so špeciálnym prokurátorom a s predsedami súdov. Denisa Saková z Hlasu-SD zdôraznila, že Kolíková sa bude musieť vyrovnať s desiatkami pripomienok k svojmu legislatívnemu návrhu ku skráteniu kolúznej väzby. Zhodli sa na tom, že je potrebné zjednodušiť proces trestného konania, aby bolo možné ambicióznejšie riešiť väzobné lehoty.

Včera sa Kolíková a Boris Kollár stretli až trikrát, aby sa o skracovaní lehôt rozprávali, potvrdil predseda parlamentu v TV JOJ. Dodal, že je presvedčený, že nájdu zhodu. 

kolíková
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Kollár: Kolíková sa vykašľala na prípravu legislatívy o kolúznej väzbe

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sa podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) vykašľala na prípravu legislatívy upravujúcej lehoty kolúznej väzby. Vyčíta jej, že za rok vo funkcii nepripravila túto novelizáciu. Obáva sa, že kolúzna väzba sa používa ako trest.


„Nestačím sa diviť, ako tu počúvam, pani ministerka, ako ste vy pripravená urobiť ambiciózny zákon. Pýtam sa, čo ste robili celý rok? Koľko budeme ešte počúvať, že ste ambiciózna? Ešte ďalší rok, tretí rok?“ vyhlásil Kollár počas diskusie v pléne NR SR k návrhu poslankyne Petry Hajšelovej (Sme rodina), ktorý upravuje lehoty kolúznej väzby

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo hovoria na kauzu Kollár vs. Richterová. Aký majú pohľad na domáce násilie? Pýtali sme sa Slovákov, čo hovoria na kauzu Kollár vs. Richterová. Aký majú pohľad na domáce násilie? 28. júna 2023, 10:40

. Pýtal sa ministerky, koľko mŕtvych v kolúznej väzbe jej bude stačiť, aby zmenila legislatívu. „Rok ste ministerkou, dodnes to nie je. Ja som vás o to prosil na jeseň minulého roku,“ povedal Kollár a vyčítal ministerke, že "sa na to vykašľala".

Dodal, že návrh Hajšelovej sa dá v druhom čítaní upraviť. Šéf NR SR považuje za masírovanie verejnej mienky tvrdenie, že návrhom chcú dosiahnuť púšťanie zlodejov a vrahov. „Nechcite vravieť ľuďom, že keď upravíme lehotu kolúznej väzby na európsku úroveň, že ideme púšťať väzňov. Prečo používate naratív, že my ideme púšťať ľudí? To znamená, že priznávate, že kolúznu väzbu používate ako trest, čo je neprípustné,“ vyhlásil Kollár. “Platí prezumpcia neviny a keď to necítite, nebuďte ministerkou spravodlivosti, prosím," doplnil.

Domov
Zdieľať
Diskusia