Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. mája 2021, 19:47
Čas čítania 2:28
Viktor Kniš

Mária Kolíková: Poslanci OĽaNO so mnou majú naďalej problém kvôli koaličnej kríze (Rozhovor)

REFRESHER FACE TO FACE MÁRIA KOLÍKOVÁ
Uložiť Uložené

Najnovším hosťom v relácii Face to Face je ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. V pondelok ustála hlasovanie o odvolávaní v parlamente na podnet opozičného Smeru-SD.

 

Druhýkrát prijala pozvanie do diskusnej relácie Face to Face ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Kým prvýkrát bola ústrednou témou samovražda Milana Lučanského, dnes sme sa venovali primárne jej odvolávaniu v parlamente. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo sa jej pýtali členovia klubu OĽaNO, ktorí jej nakoniec pri hlasovaní neprejavili podporu.
  • Ako vníma svoj súčasný vzťah s týmto koaličným hnutím a aký problém s ňou Matovičovi poslanci majú.
  • Prečo Mária Kolíková nevidí dôvod, aby odchádzala zo spoločnosti, v ktorej Ficov Smer odhalil problém so spreneverou peňazí, ktorej sa dopustila sestra ministerky.
  • Ako vníma Kolíková aktuálne podmienky väzby a či má pocit, že Smer robí všetko pre to, aby zachránil svojich ľudí.
  • Kedy by sa mohli zmierňovať tresty za marihuanu.
  • Akého módneho poradcu má Kolíková.
Odporúčané
Rytmus: Po vydaní albumu Bengoro ma chceli poznať politici aj mafiáni, bral som ich ako fanúšikov Rytmus: Po vydaní albumu Bengoro ma chceli poznať politici aj mafiáni, bral som ich ako fanúšikov 11. mája 2021, 14:34

Konflikt s OĽaNO súvisel aj s koaličnou krízou

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková považuje za bolestivé, že ju hnutie OĽaNO jednotne nepodporilo pri odvolávaní v parlamente, na druhej strane ju teší, že strany Sme rodina, Za ľudí a SaS odprezentovali jednoznačný názor. „Pri hnutí OĽaNO to vnímam aj s ohľadom na to, že samotný líder OĽaNO mi jasne prezentoval, že mám vyvodiť politickú zodpovednosť,“ povedala v našom rozhovore Mária Kolíková. 

Šéfka rezortu spravodlivosti tvrdí, že svoje odvolávanie vnímala aj v širšom kontexte. Pri rozhovore s premiérom Eduardom Hegerom zdôrazňovala, že je pre ňu dôležité, ako sa poslanci zachovajú, pretože jej ministerstvo chystá veľkú reformu súdnictva. Z vyjadrení Gábora Grendela z OĽaNO však podľa nej vyplýva, že ako ministerka spravodlivosti má podporu poslancov, ak ide o reformy. Kolíková dodáva, že dnes už ústavné zmeny potrebovať nebude, preto jej „stačí“ 76 hlasov poslancov. 

Problém je podľa nej v skutočnosti inde a pravdepodobne je skôr osobný ako pracovný. „Bolo zreteľné, že mám podporu premiéra a vlády. Na stretnutiach s poslaneckým klubom OĽaNO som vnímala že je tu zjavne niečo nedopovedané z koaličnej krízy,“ upozornila ministerka spravodlivosti, ktorá tvrdí, že z vyjadrení poslancov je zrejmé, že sú sklamaní z toho, ako sa zachovala počas koaličnej krízy. 

Odporúčané
Peter Tkačenko: Voľby vyhrá s najväčšou pravdepodobnosťou Ivan Korčok (Rozhovor) Peter Tkačenko: Voľby vyhrá s najväčšou pravdepodobnosťou Ivan Korčok (Rozhovor) 1. apríla 2024, 13:50

Poslanci si ju vraj personalizovali s vyjadreniami strany Za ľudí, ktorá spoločne s SaS žiadala odstúpenie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího aj expremiéra Igora Matoviča. 

kolíková
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Chce Mária Kolíková viesť stranu Za ľudí?

Dnes nie je vylúčené, že Mária Kolíková by mohla v budúcnosti nahradiť v čele strany zakladateľa Andreja Kisku súčasnú predsedníčku Veroniku Remišovú.

„Máme v strane turbulentné obdobie, členovia cítia potrebu si vnútorne vydiskutovať niektoré veci. Táto diskusia prebieha a v rámci nej si potrebujeme veľa vecí vyrozprávať. Všetko je možné, lebo vnímam, ako sa táto debata vyvíja, všetko nechávam otvorené,“ povedala ministerka spravodlivosti. Priamo neodpovedala na otázku, či sa bude uchádzať o post líderky. 

„Viem si všeličo predstaviť, zatiaľ to necháme tak,“ vyhlásila v odpovedi na otázku, či si vie predstaviť, že by viedla stranu Za ľudí lepšie ako Veronika Remišová. 

Kolíková v závere povedala, že viac ako fanúšičkou spájania strán je fanúšičkou koalície. Tvrdí, že si vie predstaviť túto formu spolupráce so stranami Progresívne Slovensko aj Sloboda a solidarita, ale dodáva, že v politickom spektre vidí aj ďalšie subjekty, s ktorými je z jej pohľadu možné vytvoriť koalíciu. 

Odporúčané
Končí šéf NAKA Branislav Zurian. Bol Lučanského kamarát a vypovedá proti nemu kajúcnik, ktorému vraj vyzradil utajovanú skutočnosť Končí šéf NAKA Branislav Zurian. Bol Lučanského kamarát a vypovedá proti nemu kajúcnik, ktorému vraj vyzradil utajovanú skutočnosť 11. mája 2021, 14:18

Nižšie tresty za marihuanu budú témou o niekoľko mesiacov

Ministerstvo spravodlivosti má v súčasnosti pripravené dva návrhy zmeny právnej úpravy týkajúce sa trestov za drogy. Jeden sa týka výhradne marihuany. Mal by oveľa jasnejšie rozlišovať, kto je užívateľ a kto díler na základe hmotnosti materiálu, ktorý polícia zaistí. Existuje aj širší koncept, ktorý sa týka všetkých omamných látok. „Je otázka, na čom sa budeme vedieť zhodnúť v koalícii,“ dodala Kolíková. 

Zjemnenie trestov za drogy by mohlo byť reálne v jeseni tohto roku. Kolíková chce, aby bolo súčasťou novely Trestného zákonníka, ktorý by mal prehodnocovať aj výšku ďalších trestov. 

Jednoznačný postoj má strana Sloboda a solidarita, zatiaľ nie je jasné, ako sa k znižovaniu trestov postaví hnutie OĽaNO, kde nemajú jednotný názor. To platí aj v prípade hnutia Sme rodina.

Domov
Zdieľať
Diskusia