Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. mája 2021, 14:34
Čas čítania 7:01
Jakub Paulík Viktor Kniš

Rytmus: Po vydaní albumu Bengoro ma chceli poznať politici aj mafiáni, bral som ich ako fanúšikov

Rytmus: Po vydaní albumu Bengoro ma chceli poznať politici aj mafiáni, bral som ich ako fanúšikov
Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok / s povolením Rytmuse
HUDBA PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE RYTMUS
Uložiť Uložené

Rozobrali sme Rytmusov text skladby Kool G Rap, kde sa objavil ako hosť po boku služobne mladšieho Loka Loka.

Rok 2004, klip Moji ľudia a prvé viditeľné spojenie slovenského rapu a podsvetia. Kontrafakt má vo videoklipe piťovcov, ktorí boli v tom čase vplyvnou bratislavskou mafiánskou skupinou. 

Strih, rok 2021, klip Kool G Rap a prvé oficiálne odhalenie vzťahu Rytmusa a slovenského podsvetia. Aj keď sa nikdy netajil tým, že týchto ľudí poznal, na verejnosti o tom nerozprával. 

„Keď vyšiel album Bengoro, chcel ma poznať každý – od politikov a podnikateľov cez stokárov až po mafiánov. Je to logické, Bengoro rozj**al šoubiznis a mal obrovský úspech,“ hovorí člen Kontrafaktu.

Odporúčané
Rytmus: Jediné, čo funguje v každej dobe, je pokora. Nemíňať viac, ako si môžeš dovoliť a nežiť v niečom, čo nie si (Rozhovor) Rytmus: Jediné, čo funguje v každej dobe, je pokora. Nemíňať viac, ako si môžeš dovoliť a nežiť v niečom, čo nie si (Rozhovor) 27. decembra 2020, 14:37

Mafiáni, ktorých Rytmus spomína, sú buď mŕtvi, alebo odsúdení na dlhoročné tresty. V tom čase vraj o ich aktivitách veľa nevedel; keď sa s ním chcel niekto odfotiť, neriešil jeho trestnoprávnu minulosť. Správali sa k nemu ako k interpretovi, ktorý ich prišiel zabaviť, resp. ako fanúšikovia, ktorí chcú počuť svojho obľúbeného hudobníka naživo.  

Nikdy ho ako Róma neponižovali, aj keď mnohí mafiáni mali prirodzene blízko k pravicovému extrémizmu. „Myslím si, že som ich vždy stretol v tom lepšom ja,“ hovorí Rytmus. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako Rytmus spomína na svoje stretnutia s mafiánmi a prečo z nich nikdy nemal strach.
  • Kto sú mafiáni, ktorých Rytmus spomína v skladbe Kool G Rap.
  • Ako sa pri ňom správali mafiáni, ktorí mali blízko k pravicovému extrémizmu.
  • Ako vnímal Rytmus vzťah medzi ním ako interpretom a osobami z podsvetia.

„Pamätám na časy, keď som hral v Lamači každý rok na narodky Piťovi...“

Rytmus sa už po vydaní albumu Bengoro stal najvýraznejším slovenským raperom. Ľudia ho poznali ako vulgárneho reprezentanta žánru z Ameriky s nahnevaným výrazom v tvári v širokých gatiach a hrubých kožených bundách. Už na základe tohto opisu je jasné, že k nemu inklinovali aj ľudia z bratislavského podsvetia, ktorí cítili, že rapová hudba im z duše hovorí oveľa viac ako ktorýkoľvek iný žáner. Ako prvý sa s Rytmusom stretol šéf piťovcov Juraj Ondrejčák. 

Odporúčané
SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby 25. februára 2024, 12:30

Člen Kontrafaktu pre Refresher opísal známosť s Piťom ako klasický vzťah interpret – fanúšik. Aj samotné dohadovanie koncertu pre šéfa mafiánskeho gangu prebiehalo ako pri bežných firemných akciách, ktoré raperov živia aj v súčasnosti. 

„Spýtal sa ma na podmienky, dátum a prepojil ma s človekom, ktorý to mal na starosti. On to robil pre Lamač, takže tam bola vždy aj verejnosť,“ povedal Rytmus Refresheru.

Tvrdí, že mafiáni sa v jeho prítomnosti nikdy nesprávali tak, aby mu dali najavo svoju nadradenosť. O mnohých sa vie, že boli extrémistami, ani to však Rytmusovi nikdy pocítiť nedali. „Išlo o zábavu, v mojej prítomnosti boli vždy normálni,“ dodáva. Zakaždým sa postavil na pódium a odohral koncert, ako keby to bola akákoľvek iná zákazka. 

Juraj „Piťo“ Ondrejčák

Do mafiánskej skupiny sýkorovcov v časoch vládnutia bossa Róberta Lališa alias Kýbla patril aj Juraj Ondrejčák. Pre nezhody s Kýblom a nedostatok disciplíny ho však z gangu vyhodili. Krátko nato Ondrejčák so svojimi ľuďmi založil skupinu piťovcov, v minulosti považovanú za najmilitantnejší gang na Slovensku. Svoje aktivity sústreďovali najmä na bratislavský Lamač.

Známi boli čiernymi Mercedesmi a pištoľami Sig Sauer. Ondrejčáka a veľkú časť jeho skupiny zatkli v roku 2011 počas akcie s názvom Eden, keď do jeho vily vpadlo zhruba 350 policajtov. Bossa skupiny následne odsúdili na 16 rokov väzenia. V máji roku 2021 by mal súd schváliť dohodu o vine a treste týkajúcu sa ďalších Piťových údajných zločinov. Medzi ne patrí napríklad vražda konkurenčného mafiána Jána Takáča.
Juraj Ondrejčák na súde.
Juraj Ondrejčák na súde. Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

„V Dopleri vo VIP na mňa kričí, hovoria, že velký frajer si ty/ Dozviem sa, že to bol Dlhý Laco, známa firma, Bratislava City...“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 98187 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • S ktorými mafiánmi sa Rytmus stretol po rokoch vo väzení.
  • Ako prebiehalo požičiavanie drahých vecí do videoklipov.
  • Ktoré retiazky a autá od mafiánov mal Rytmus v klipoch. 
Domov
Zdieľať
Diskusia