Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. februára 2021, 14:30
Čas čítania 8:11
Jakub Paulík Martin Mičuda

Autá a slovenská mafia: Na čom jazdili známi slovenskí zločinci?

Autá a slovenská mafia: Na čom jazdili známi slovenskí zločinci?
Zdroj: TASR – Štefan Puškáš
TECH MIKULÁŠ ČERNÁK PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

Modely niektorých vozidiel známych gangstrov ťa možno prekvapia.

Mafiáni z divokých 90. rokov sa neraz obklopovali luxusom, o akom sa vtedy bežným ľuďom ani nesnívalo. Niektorí z nich jazdili na špičkových autách, vďaka ktorým mali pocit výnimočnosti. Iní sa naopak premávali na pomerne obyčajných vozidlách.

Voľnosť a moc si však takmer všetci užívali príliš krátku dobu a mnohí z nich vo svojich automobiloch vydýchli naposledy. V momentoch smrti už pritom nebolo podstatné, či v kaluži krvi odchádzali z tohto sveta v štýlovom aute alebo v radovom modeli.

Petra Havasiho od sýkorovcov zastrelili v špičkovom Porsche Cayenne, no napríklad bossa z východu Karola Kolárika popravili v nevýraznom Volkswagene Golf, ktorý na Vianoce daroval svojej manželke.

Odporúčané
Rozhovor: Slovenská mafia na juhu zavraždila 150 až 200 ľudí. Gangstri sa zdravili s políciou a znásilňovali ženy Rozhovor: Slovenská mafia na juhu zavraždila 150 až 200 ľudí. Gangstri sa zdravili s políciou a znásilňovali ženy 1. februára 2021, 15:30
V tomto článku si prečítaš:
  • V akom aute zastrelili mafiána, ktorý mal dieťa s poslankyňou Petrou Krištúfkovou (SME RODINA – Boris Kollár)
  • O mafiánskom bossovi jazdiacom na aute, ktoré vzišlo z armádnych špeciálov
  • Kto vlastnil najvzácnejší kúsok, z ktorého bolo vyrobených len pár exemplárov
  • Ako reagovala manželka bossa východu, keď ho našla zavraždeného v aute, ktoré jej daroval na Vianoce
  • Ktorý mafián zomrel pri autonehode

 Róbert Dinič | Mercedes-Benz C140 (CL)

Bratia Eduard a Róbert Diničovci patrili v 90. rokoch medzi významných členov bratislavského podsvetia. So starším z bratov sa spája zaujímavá historka z mafiánskych kruhov, podľa ktorej mal prefackať vtedajšieho šéfa SIS Ivana Lexu.

Ten údajne v hoteli Junior, ktorý patril Diničovcom, pod vplyvom alkoholu obťažoval prostitútky, a tak ho vraj Eduard Dinič spacifikoval. Róbert Dinič bol svojho času partnerom vtedy len 17-ročnej Petry Krištúfkovej, súčasnej poslankyne za SME RODINA – Boris Kollár, s ktorou mal jednu dcéru.

Odporúčané
Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) 24. februára 2024, 9:30

O odstránenie bratov Diničovcov zo scény sa postarali konkurenti od sýkorovcov. Eduarda rozmetela nálož na Zlatých pieskoch a Róberta 4. októbra zastrelili v jeho Mercedese. Presnejšie išlo o Mercedes-Benz s kódovým označením C140, ktorý si v 90. rokoch u nás kupovala len veľmi úzka skupina ľudí. 

Zväčša nešlo o pravých automobilových fajnšmekrov. Za označením C140 sa totiž schovávala prvá generácia triedy CL, i keď toto označenie sa zaužívalo až neskôr. V časoch, keď bola spustená produkcia (1992), išlo laicky povedané o kupé verziu odvodenú od slávneho mamuta – vtedajšiu triedu S  generácie W140.

Inými slovami, vyše 5-metrový kolos s dvojicou veľkých dverí a nádherným dizajnom predstavoval vrchol vtedajšieho nemeckého luxusu a technického inžinierstva. O pohon sa staral výhradne benzínový osemvalec alebo kráľovská V12-ka. Pre priblíženie, vrcholom v ponuke bolo CL 73 AMG s najväčším motorom v histórii značky – 7,3-litrová V12-ka mala výkon 391 kW / 532 koní a maximálna rýchlosť bola 320 km/h. Bavíme sa o aute z 90. rokov! Najzákladnejšie verzie C140 stáli v prepočte z vtedajších nemeckých mariek minimálne 75-tisíc .

Mercedes-Benz, C140,
Zdroj: https://www.netcarshow.com/mercedes-benz/1999-cl_coupe/1280x960/wallpaper_01.htm

Miroslav Sýkora | Hummer H1

Popri gangu Mikuláša Černáka boli azda najznámejšou organizovanou zločineckou skupinou sýkorovci, ktorých spočiatku riadil Miroslav Sýkora. Tomu sa stal osudným spor s jeho niekdajším kumpánom Petrom Križanovičom alias Duranom. Sýkorovcom sa podarilo okradnúť zlodejov z neslávne známej „Slovenskej lúpeže storočia“.

Odporúčané
Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach 1. decembra 2023, 18:30

Peniaze však vraj Sýkora nerozdelil rovnomerne a medzi dvojicou silných mužov začali vznikať konflikty. Tie skončili 6. februára 1997 pred bratislavským hotelom Holiday Inn, kde zabijaci zastrelili Miroslava Sýkoru a jeho šoféra Petra Radiča. Za akciou mal stáť práve Duran.

Jeden z vôbec najvplyvnejších slovenských mafiánskych bossov Miroslav Sýkora bol známy tiež tým, že v rámci svojho vozového parku vlastnil aj slávny Hummer H1. Obrovský kolos, ktorý vzišiel z armádnych špeciálov (Humvee, respektíve HMMWV), bol na naších cestách neprehliadnuteľný. Rešpekt vzbudzujúce auto s pomerne sparťanským interiérom a stálym pohonom všetkých štyroch kolies poháňali výhradné obrovské osemvalce.

Sýkorov exemplár mal poháňať pôvodný 6,2-litrový dieselový agregát spojený s len 3-stupňovou automatickou prevodovkou. Práve toto spojenie časom Američania nahradili 6,5-litrovou V8-čkou so štvorstupňovým automatom, čo sa časom ukázalo ako podstatne spoľahlivejšie riešenie.

Hummer, H1,
Zdroj: https://www.netcarshow.com/hummer/2006-h1_alpha/1280x960/wallpaper_01.htm

Karol Kolárik | Volkswagen Golf

Podsvetie na východe Slovenska v 90. rokoch dlhší čas ovládal Róbert Holub, ktorému sa podarilo prežiť viacero atentátov. Nakoniec sa ale nechal chytiť do pasce a prišiel na stretnutie do Bratislavy, kde ho v októbri 1997 nájomný vrah popravil v nemocnici na Kramároch. S požehnaním Mikuláša Černáka, ktorý vraždu plánoval, sa vedenia skupiny na východe ujal Karol Kolárik.

Odporúčané
Autor knihy o slovenskej mafii Ján Petrovič: Člen podsvetia si ma zavolal na koberček, zažíval som bezsenné noci (Rozhovor) Autor knihy o slovenskej mafii Ján Petrovič: Člen podsvetia si ma zavolal na koberček, zažíval som bezsenné noci (Rozhovor) 28. novembra 2019, 9:48

Smrť Róberta Holuba sa však rozhodol pomstiť Dušan Borženský alias Borža, ktorý si tiež nárokoval „miesto na tróne“. Bývalý boss východu, ktorý sa stal nástupcom Róberta Holuba, prišiel o svoj život 16. decembra 1999. Stalo sa tak pred novinovým stánkom v oblasti, kde Karol Kolárik býval. Strelec ho zastrelil priamo v aute. Tým bol všedný Volkswagen Golf 4. generácie, ktorý vstúpil na trh v roku 1997. Kolárik ho kúpil na Vianoce svojej manželke.

Keďže Kolárika zastrelili neďaleko jeho bytu, na miesto činu po príchode policajných hliadok pribehla aj jeho manželka. „Okrem policajtov som nevidela nič, len mozog, ktorý bol na dverách nášho auta... Začala som strašne vrieskať, chceli mi niečo pichnúť, ale ušla som do bytu,“ cituje jej slová SME. Po smrti Kolárika sa krátko udržal na vrchole Dušan Borženský. Po jeho zadržaní políciou bol najvýraznejšou osobnosťou východoslovenského podsvetia Róbert Okoličány.

Volkswage, Golf,
Zdroj: TASR

Peter Havasi | Porsche Cayenne

Ďalší, kto zomrel priamo vo svojom vozidle, bol Peter Havasi prezývaný ako Havel. Stalo sa tak po tom, ako na jeho čierne Porsche Cayenne pri výjazde z Prístavného mosta v Bratislave v lete 2004 spustili zabijaci z okoloidúceho auta streľbu. Predpokladá sa, že za atentátom stála konkurencia od takáčovcov.

Odporúčané
Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? 28. septembra 2023, 12:30

Ochrankár Gejza Vesprémyi zraneniam na mieste podľahol a mafián Peter Havasi skonal po prevoze do nemocnice. Peter Havasi sa v bratislavskej skupine riadenej Róbertom Lališom staral o Senec. Po jeho vražde pozíciu Havasiho zaujal Martin Bihári, ktorému hovorili Rus.

V prípade vraždy Havasiho zabijaci konkrétne spustili paľbu na Porsche Cayenne prvej generácie vo vyhotovení pred faceliftom. Podľa našich zistení bola vo veci vrcholná verzia Turbo (prípadne Turbo S), ktorá za masívnou maskou ukrývala 4,5-litrovú benzínovú V8-čku. Jej výkon bol 312 kW / 450 koní, respektíve 383 kW / 521 koní v prípade vyhotovenia s dodatkom S.

Ivan Mello | Mitsubishi Pajero

Bratia Mellovci spočiatku pracovali pre Petra „Tigra“ Novotného, po ktorého vražde sa pridali k bossovi bossov Mikulášovi Černákovi. Pod ochranou Černáka mali spravovať hornonitrianske podsvetie. Bývalý policajný prezident PZ SR Jaroslav Spišiak v roku 2010 Karola Mella nazval jedným z najnebezpečnejších predstaviteľov nášho podsvetia.

Jeho brat Ivan patrí medzí výnimočné prípady mafiánov, ktorí nezomreli rukou konkurencie. 31-ročný Ivan Mello vo svojom Mitsubishi Pajere zomrel v júni 2002 v blízkosti Piešťan pri autonehode. Zaujímavosťou je, že Karol Mello druhého účastníka „búračky“ uistil, že mu nepôjde po krku, pretože vedel, že išlo o nehodu.

Odporúčané
Mafiánske budovy v Bratislave. Na týchto miestach v 90. rokoch znásilňovalo a vraždilo slovenské podsvetie Mafiánske budovy v Bratislave. Na týchto miestach v 90. rokoch znásilňovalo a vraždilo slovenské podsvetie 1. augusta 2023, 9:30

V úvode 21. storočia síce o SUV trende nebolo chýru ani slychu, no modely ako Mellov Mitsubishi Pajero (či Nissan Patrol) svojou robustnosťou neraz poslúžili na budovanie akéhosi statusu. Faktom ale je, že off-roady značky Mitsubishi boli v našich končinách svojho času veľmi obľúbené najmä vďaka výborným schopnostiam v náročnom teréne.

V neposlednom rade, vynikali spoľahlivou japonskou technikou, ktorá v porovnaní s nemeckými prémiovými počinmi stála značne menej. Presné informácie o konkrétnom exempláre, na ktorom jazdil Mello, nemáme, ale pod jeho kapotou sa takmer určite nachádzal jeden z dvoch osvedčených motorov – 2,5-litrový alebo 3,2-litový diesel.

Mitsubishi, Pajero
Zdroj: https://www.autoevolution.com/cars/mitsubishi-pajero-5-doors-1992.html#

Roman Deák | Mercedes-Benz ML 430

Krátko po mafiánskej poprave bratov Diničovcov prišli na rad aj ich pohrobkovia. Jedným z nich bol podnikateľ Roman Deák, ktorého mali zabiť členovia sýkorovcov. Deáka vrahovia zastrelili 20. októbra 1999 v Dúbravke pred jeho Mercedesom. Z objednávky vraždy v minulosti obvinili podnikateľa Mareka Trajtera. Ten chcel údajne získať podiel z istého Deákovho podniku. Skutok sa však podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu SR v roku 2015 premlčal.

Odporúčané
V zhorenom aute zostalo nahé telo muža. Poslanca zo Žiaru nad Hronom zabila explózia V zhorenom aute zostalo nahé telo muža. Poslanca zo Žiaru nad Hronom zabila explózia 14. mája 2020, 13:07

Triedu M, ktorá sa označovala ako ML a pred pár rokmi sa premenovala na GLE, každý z nás dobre pozná. Ostatne, bol to práve Mercedes-Benz, ktorý v roku 1997 de facto založil triedu luxusných SUV. Roman Deák bol údajne jedným z vôbec prvých ľudí na Slovensku, ktorí vlastnili 1. generáciu. Dokonca, jeho čierny exemplár niesol štítok ML 430, čo značí, že vo veci bola jedna z vôbec najdrahších a najvýkonnejších verzií.

V zmysle vtedy ešte logického označovania sa pod kapotou schovával 4,3-litrový benzínový osemvalec s výkonom 200 kW / 272 koní a 390 Nm. Na bežné, „civilné“ auto z rokov na prahu nového tisícročia išlo o veľký nadštandard, nielen výbavou, ale aj výkonom. Maximálna rýchlosť tohto modelu bola vyše 210 km/h, samozrejme, nemohol chýbať pohon všetkých štyroch kolies.

Roman Deák
Roman Deák Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

  Juraj Ondrejčák (piťovci) | Mercedes-Benz triedy G

Juraj Ondrejčák prezývaný Piťo kedysi pracoval pre sýkorovcov, no ich šéf Róbert Lališ ho z gangu vylúčil. Partia okolo Ondrejčáka neskôr pôsobila najmä v bratislavskej oblasti Lamača až doku roku 2011, keď vilu mafiánskeho pohlavára prepadlo približne 350 policajtov. Piťo a viacerí členovia jeho partie skončili nakoniec za mrežami.

Odporúčané
Deti mafiánov: Syn Černákovho 120-kilogramového zabijaka je hrdý na svojho otca Deti mafiánov: Syn Černákovho 120-kilogramového zabijaka je hrdý na svojho otca 11. júna 2023, 9:30

Skupina piťovcov mala spomedzi slovenských gangov azda najznámejší vozový park. Na Slovensku sa im podarilo preslávilť legendárny off-road značky Mercedes-Benz. Keď sa v 90. rokoch na bratislavských cestách objavila čierna trieda G, hneď bolo jasné, ktorá bije. Zelené maskáče a čierne G-čko boli totiž výrazným poznávacím znakom ich skupiny.

Povrávalo sa, že tieto povestné modely od Mercedesu dostala celá skupina ako protislužbu od istého podnikateľa. Ako tomu bolo naozaj, sa už asi nedozvieme, faktom ale je, že čierne G-čka boli v osemvalcových verziách G 400 CDI, no hlavne G 500 a neraz aj dodatočne upravené. Akýmsi štandardom zvykli byť ochranné nárazníky či pozmenené masky. 

piťovci
piťovci Zdroj: Archív RTVS

Peter Čongrády | Mercedes-Benz E 320

Vo vetve sýkorovcov za čias Róberta Lališa patril Peter Čongrády alias Čongy medzi jej najvýznamejších členov. Jeho vraždu si v roku 1999 objednali mafiáni Ivica Tolič a Sergej Miňajlenko. Ich zabijak sa však nakoniec rozhodol Čonrgrádyho nezabiť a naopak ho upozornil, že mu ide o život.

K ďalšiemu pokusu o atentát prišlo 9. septembra 2004, keď si strelci Peter Kopera a Vladimír Smetana počkali na Čongrádyho pred pizzériou v Petržalke, pred ktorou zaparkoval svoj Mercedes. Peter Čongrády patrí medzi mafiánov, ktorých smrť sa spája s ich autom.

Odporúčané
Zákulisie boja proti zločinu na Slovensku: Ako agenti operujú v kriminálnom prostredí? Exkluzívny rozhovor s bývalým agentom Zákulisie boja proti zločinu na Slovensku: Ako agenti operujú v kriminálnom prostredí? Exkluzívny rozhovor s bývalým agentom 24. mája 2023, 18:00

V jeho prípade ho nezabili priamo vo vozidle, ale pri tom, ako z neho vystupoval. Čongyho Mercedes-Benz vyššej strednej triedy s kódovým označením W211 bol údajne v pancierovej úprave. Tá mu ale pri vystupovaní nijak nepomohla.

Malo ísť o motorickú verziu E 320, ktorú poháňal 3,2-litrový agregát V6 s výkonom 163 kW / 221 koní a 315 Nm. E-čko zďaleka nebolo jediným modelom značky s trojcípou hviezdou, ktorý Peter Čongrády používal. Svojho času jazdil napríklad aj na CLK (generácia s kódovým označením C208) vo vyhotovení kabriolet.

Peter Čongrády
Peter Čongrády Zdroj: TASR - Zuzana Čižmáriková

Bratia Danišovci | Citroën BX 14

Vladimír a Jozef Danišovci alias Tuti a Papas bývajú označovaní za priekopníkov slovenského výpalníctva. Obaja sa na mafiánskej scéne preslávili svojím násilným správaním, ktoré zastavili až ich kolegovia z brandže. Pri jednom z prvých stretnutí bossov v bratislavskej reštaurácii Aušpitz mafián Tuti veľmi nahneval Mikuláša Černáka.

Ten sa zaprisahal, že neodíde z Bratislavy, kým ho nedostane. A tak sa aj stalo. Z jeho vraždy nie je síce do dnešného dňa nikto odsúdený, no podľa vyšetrovateľa sa na nej mali dohodnúť Černák a Sýkora. Samotnú bombu vraj odpálil Róbert Lališ.

Odporúčané
Kto sú najhľadanejší Slováci, po ktorých pátra aj Interpol? Vrahovia, mafiáni aj terorista Kto sú najhľadanejší Slováci, po ktorých pátra aj Interpol? Vrahovia, mafiáni aj terorista 17. júna 2022, 9:30

Citroën BX 14, v ktorom sa nachádzali bratia Danišovci, 6. júla 1995 rozmetala nainštalovaná nálož po okolí. Francúzsky hatchback (alebo skôr fastback) síce v 90. rokoch patril medzi veľmi obľúbené modely v našich končinách, no asi málokto by čakal, že pôjde o mafiánske auto. Opak bol ale pravdou. Model BX 14 sa tak stal súčasťou vôbec prvej verejnej mafiánskej vraždy na Slovensku.

Model strednej triedy, ktorý stál na platforme Peugeotu 405, bol štandardne vybavený povestným hydropneumatickým odpružením na prednej aj zadnej náprave. O pohon sa starali výhradne štvorvalcové agregáty, ktorých výkon bol v rozmedzí od 40 kW / 54 koní až po 147 kW / 200 koní. Väčšina z u nás predávaných verzií mala približne 100 koní.

Časť vybuchnutého auta
Časť vybuchnutého auta Zdroj: FOTO TASR - Prezídium Policajného zboru SR

Mikuláš Černák Alpina B12

Mikuláš Černák pracoval pôvodne ako autobusár a lesník, no v 90. rokoch sa vypracoval na šéfa celého slovenského podsvetia. Na poste kráľa sa však neohrial dlho, pretože krátko po smrti Miroslava Sýkoru (ktorý bol pri Černákovi najvplyvnejším bossom) z roku 1997 skončil vo väzení. V súčasnosti si odpykáva doživotný trest.

Počas zločineckej kariéry stál Černák napríklad za popravou slovenského politika z HZDS Vladimíra Bachledu či známeho poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka, ktorému vložil do úst pištoľ a vystrelil. Černák sa podieľal aj na brutálnej vražde bývalého policajta Gustáva Slivenského. Toho mafiánsky boss dobodal do chrbta, na čo mu mafián Michal Csémy zaživa odrezal hlavu.

Odporúčané
Vražda expolicajta vraj stála niekoľko miliónov korún. Černák ukázal prstom na SIS a Mečiara Vražda expolicajta vraj stála niekoľko miliónov korún. Černák ukázal prstom na SIS a Mečiara 29. apríla 2021, 9:30

Jednou z čerešničiek na torte vozového parku mafiánskych bossov bolo nepochybne upravené BMW radu 7 Mikuláša Černáka. Boss bossov si potrpel na luxus a vedel si tak dopriať rôzne exkluzivitky. Jednou z nich bol práve originálny a naozaj veľmi raritný model Alpina B12, ktorý vychádzal z verzie 750Li generácie E38, vyrobených bolo pritom len pár desiatok kusov.

Aby sme boli úplne presní, konkrétne sa bavíme o Alpine B12 5,7 E-KAT, teda vyhotovení pred faceliftom. Pod jej dlhou prednou kapotou bol 5,7-litrový dvanásťvalec s výkonom 285 kW / 387 koní a 560 Nm. Luxusná limuzína v individuálnej úprave dokázala akcelerovať z 0 na 100 km/h za 6,4 sekundy, maximálna rýchlosť bola 280 km/h. V dnešnej dobe sa ceny za zachovalé exempláre v pôvodnom stave pohybujú aj na čiastke 60-tisíc € a vyššie. Samozrejme, ceny budú len a len rásť.

Po tom, ako sa Černák sám ohlásil na polícii, údajne poprosil policajné zložky, aby mu Alpinu neodviezli, ale zapečatili priamo v jeho garáži. Hovorí sa totiž, že vzhľadom k vysokej hodnote nechcel, aby sa limuzína poškodila. Priamo v jeho garáži tak stála niekoľko rokov. Odstupom času sa vyšperkované BMW predalo a jeho osud tak už nie je známy.

Domov
Zdieľať
Diskusia