Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2021, 9:39
Čas čítania 6:34
Adam Novosad

Toto je najmladší kryptomiliardár sveta. Vitalik Buterin má svoje mince na verejnej adrese, zanechal školu a pochádza z Ruska

Toto je najmladší kryptomiliardár sveta. Vitalik Buterin má svoje mince na verejnej adrese, zanechal školu a pochádza z Ruska
Zdroj: John Phillips/Wikimedia Commons/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Zakladateľ kryptomenového projektu Ethereum Vitalik Buterin skrýva neobyčajný životný príbeh, ktorý je stále len v začiatkoch, a to napriek prvej miliarde vo verejne dostupnej peňaženke.

„[Ethereum] chce užívateľom umožniť vytváranie akýchkoľvek spomínaných systémov, ale aj iných systémov, ktoré si dnes ani len nevieme predstaviť, jednoducho prostredníctvom zhrnutia logiky do niekoľkých riadkov kódu.“ Takto znie jedna veta z dokumentu, ktorý v roku 2013 napísal mladý vizionár Vitalik Buterin milujúci matematiku, logiku aj kryptografiu.

Dnes má 27 rokov a stal sa najmladším kryptomenovým miliardárom sveta. Vymyslel projekt Ethereum, ktorý kombinuje pôvodnú myšlienku digitálnych mincí s funkciami, o akých sa ľudstvu pred dvadsiatimi rokmi ani nesnívalo, ale zrejme budú spoločnosť formovať nasledujúce dekády.

Odporúčané
Jeden Bitcoin za 500-tisíc dolárov? Možné to je, ale stále sa hráme v malom rybníčku, hovorí expert na kryptomeny (Rozhovor) Jeden Bitcoin za 500-tisíc dolárov? Možné to je, ale stále sa hráme v malom rybníčku, hovorí expert na kryptomeny (Rozhovor) 14. decembra 2020, 14:30

V tom čase boli kryptomeny v plienkach, pretože záujem o abstraktné digitálne mince malo len zopár stoviek či tisícok nadšencov, ale bitcoin už existoval viac ako štyri roky. Tvorca bitcoinu Satoshi Nakamoto, nech to bol ktokoľvek, keďže dodnes jeho identitu nepoznáme, si v roku 2009 predstavoval budúcu spoločnosť, ktorá sa nemusí spoliehať na centralizované banky, vlády a úrady.

V tomto článku si prečítaš:
  • Či je náhoda, že meno Vitalik Buterin znie rusky.
  • Ako je možné, že Vitalik Buterin sa dostal ku kryptomenám ako 17-ročný.
  • Čo ho fascinovalo na bitcoine, ale kedy narazil na prvý konflikt v komunite.
  • Od koho dostal Buterin 100-tisícový grant, aby zanechal vysokú školu.
  • Ako odvážne a ambiciózne si kryptomenu ethereum predstavoval v roku 2013.
  • Na akých princípoch ethereum funguje a čo všetko dokáže sprostredkovať.
  • Ako je možné, že verejnosť pozná presnú hodnotu jeho majetku v peňaženke.
  • Vďaka čomu sa Vitalik Buterin stal najmladším kryptomiliardárom sveta.
Vitalik Buterin
Zdroj: Wikimedia Commons/John Phillips, voľne na použitie

Bitcoin bola revolúcia, ktorá chcela vyšachovať banky z hryBitcoin vznikol ako alternatíva k bežným peniazom, ktoré vydávajú centrálne banky. Množstvo bankoviek v obehu môžu zvyšovať podľa svojho uváženia a transakcie musia prechádzať cez tretiu stranu, aby si mohol zo svojho účtu poslať zopár eur na účet kamaráta.

Banky si zvyknú za transakcie účtovať poplatky, tvoje peniaze môžu v prípade nariadení alebo regulácií zablokovať.

Satoshi Nakamoto chcel pomocou bitcoinu vytvoriť spôsob, ako centralizovanú autoritu z takýchto transakcií vyhodiť. Vďaka technológii blockchain, na ktorú sa navždy a nezmeniteľne zapisujú všetky transakcie a pohyby vykonané prostredníctvom bitcoinu, tak ľudia nepotrebujú banku, aby na prevody dozerala.

Odporúčané
Slovákov, čo nakúpili Bitcoin na vrchole, čakajú emočne ťažké časy. V priebehu roka by však mohol stáť 100-tisíc (Rozhovor) Slovákov, čo nakúpili Bitcoin na vrchole, čakajú emočne ťažké časy. V priebehu roka by však mohol stáť 100-tisíc (Rozhovor) 23. januára 2021, 14:30

Ľudia si môžu mince posielať priamo jeden druhému, čo umožňuje fakt, že celý blockchain, a teda v laickej reči nezmeniteľná decentralizovaná databáza nefunguje na dátových serveroch veľkej banky, ale funguje vďaka tisíckam počítačov po celom svete, ktoré blockchain bitcoinu udržiavajú funkčný.

Nemôže sa preto stať, že blockchain bitcoinu ohlási údržbu systému a na dlhé hodiny transakcie nebudeš môcť posielať, pretože sa tak rozhodla banka. Tisíce počítačov po celom svete zabezpečujú, že ak vypadne jeden z nich, blockchain bitcoinu sa nezastaví a potvrdzovanie transakcií bude prebiehať aj naďalej.

Ako je však možné, že Buterin sa začal v tínedžerskom veku zaujímať o kryptografiu, kryptomeny a bitcoin samotný?

Vitalik Buterin je génius z RuskaTento systém od začiatku fascinoval aj Vitalika Buterina, ktorý sa síce narodil v Ruskej federácii, ale v útlom detstve spoločne s rodičmi emigroval do Kanady. Ako je však možné, že Buterin sa začal v tínedžerskom veku zaujímať o kryptografiu, kryptomeny a bitcoin samotný?

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023, 14:30

Vysvetlenie znie jednoducho. Jeho otec Dmitrij Buterin bol zanieteným nadšencom počítačovej vedy, a tak svoje záľuby preniesol na syna, ktorému bitcoin učaroval vo veku 17 rokov, uvádza Financial Post.

Buterin mal vďaka svojim rodičom a presunu do Kanady detstvo, na ktoré sa zo sociálnej a ekonomickej stránky nemohol sťažovať. Počítačová veda bola na prelome tisícročí stále v plienkach, takže Dmitrij Buterin mohol svoju záľubu premeniť na slušné živobytie.

Vitalik nielenže na základnej škole preukazoval nadanie na matematiku či programovanie, ale svoj talent rozvíjal aj na súkromnej strednej škole v Toronte. Štúdium na University of Waterloo malo byť len čerešničkou na torte, ale počas vysokej školy Vitalik zameriaval svoj záujem najmä na svet kryptomien, píše CNBC.

Odporúčané
Týmito 5 spôsobmi dnes mladí ľudia zarábajú peniaze na internete. Kryptomeny násobia aj ničia vklady, Onlyfans nemôže chýbať Týmito 5 spôsobmi dnes mladí ľudia zarábajú peniaze na internete. Kryptomeny násobia aj ničia vklady, Onlyfans nemôže chýbať 19. apríla 2021, 8:00

Od písania článkov na internete k prvej miliarde

Svoju fascináciu v roku 2011 premenil na aktívnu participáciu v kryptomenovej komunite. Ani zďaleka vtedy nešlo o koníček, ktorý by pestovala široká verejnosť, a tak medzi vtedajšími členmi mohla vznikať podnetná diskusia, debatovalo sa o možnostiach, ako technológiu blockchain posúvať ďalej, a Vitalikovi sa popri písaní článkov pre magazín Bitcoin Weekly a neskôr pre tlačený časopis Bitcoin Magazine v hlave rysoval nápad vytvoriť projekt, ktorý nadviaže na bitcoin, ale otvorí dovtedy neobjavený svet decentralizovaného internetu.

Internetu, nad ktorým nedržia kontrolu vlády či korporácie, ktoré sú závislé od profitu svojich užívateľov a zákazníkov, ale internetu, kde rozhoduje priama demokracia, ľudia si môžu transakcie v akejkoľvek hodnote posielať priamo medzi sebou a celý systém nestojí a nepadá na jednej centralizovanej databáze, ktorú môžu ovládnuť vláda, rozhnevaný zamestnanec firmy alebo hacker tým, že do nej prenikne.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 98216 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo ho fascinovalo na bitcoine, ale kedy narazil na prvý konflikt v komunite.
  • Od koho dostal Buterin 100-tisícový grant, aby zanechal vysokú školu.
  • Ako odvážne a ambiciózne si kryptomenu ethereum predstavoval v roku 2013.
  • Na akých princípoch ethereum funguje a čo všetko dokáže sprostredkovať.
  • Ako je možné, že verejnosť pozná presnú hodnotu jeho majetku v peňaženke.
Domov
Zdieľať
Diskusia