Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2021, 14:30
Čas čítania 12:58
Adam Novosad

Slovákov, čo nakúpili Bitcoin na vrchole, čakajú emočne ťažké časy. V priebehu roka by však mohol stáť 100-tisíc (Rozhovor)

REFRESHER BITCOIN KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Obchodník s kryptomenami Jakub Kraľovanský prvýkrát zainvestoval v roku 2017. Onedlho sa mu hodnota investícií prepadla, ale on na Bitcoin nezanevrel, vzdelával sa a dnes si vďaka nemu zarába na živobytie.

Slováci majú podľa obchodníka s kryptomenami Jakuba Kraľovanského voči Bitcoinu rešpekt. „Potom na ňom zarobí sused, následne kamarát, tak im rupnú nervy a namiesto normálnej čiastky investujú všetko, čo majú k dispozícii, alebo si rovno zoberú úver či predajú auto. A nakoniec vložia do kryptomien takú vysokú sumu, ktorú si nemôžu dovoliť stratiť,“ opisuje investičnú stratégiu niektorých z našincov.

Odporúčané
Jeden Bitcoin za 500-tisíc dolárov? Možné to je, ale stále sa hráme v malom rybníčku, hovorí expert na kryptomeny (Rozhovor) Jeden Bitcoin za 500-tisíc dolárov? Možné to je, ale stále sa hráme v malom rybníčku, hovorí expert na kryptomeny (Rozhovor) 14. decembra 2020, 14:30

Veľké spoločnosti začínajú skupovať Bitcoin za stovky miliónov dolárov, ale zatiaľ čo na začiatku roka vyrástla jeho hodnota do závratných výšin a prekonala 42-tisíc dolárov, hneď potom o viac ako 20 percent spadla a teraz pád pokračoval až pod 30-tisíc dolárov. „Vždy, keď začína obdobie rastu, tak je prvý na rade Bitcoin. Je to kráľ, do ktorého investujú všetky inštitúcie,“ ubezpečuje Kraľovanský.

Bitcoin však nie je jediná kryptomena, o ktorej sa rozpráva, a tak nás zaujímalo, čo všetko ukrýva svet alternatívnych kryptomien, kde sa stále môžeš stať milionárom, alebo prísť o úplne všetko.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako to, že Bitcoin narástol na 42-tisíc a odrazu za deň klesol o viac ako 20 %
  • Čo znamená, že do Bitcoinu začali stovky miliónov investovať veľké firmy
  • Či raz Bitcoin budeme môcť nakupovať cez slovenské banky
  • Ako Slováci váhajú a potom namiesto rozumnej čiastky investujú extrémne
  • Aké ťažké je investovať 10-tisíc a potom sa pozerať, ako sa z nich stali dve tisícky
  • Ako si dnes môžeš zobrať pôžičku v kryptomenách bez potreby banky
  • Koľko na Slovensku zaplatíš na daniach, keď vyberieš svoje zisky z kryptomien
  • Prečo sa z altcoinov môžeš stať milionárom, alebo stratiť úplne všetko
  • Ktorým oblastiam kryptomien sa podľa obchodníka bude dariť v roku 2021
  • Či sa dnes do kryptomien oplatí investovať pár stoviek

Slováci sa Bitcoinu boja, ale keď stojí 40-tisíc, tak zoberú úver a investujú všetko, tvrdí obchodník s kryptomenami (Rozhovor)
Zdroj: Instagram

Bitcoin začiatkom roka náhle padol. Za pár hodín klesol o viac ako 20 percent, ale predtým narástol až na 42-tisíc dolárov. Čo taký rýchly nárast znamená? 

Bitcoin začiatkom roka rástol veľmi rýchlo, a tak mnoho ľudí korekciu očakávalo. V priebehu tohto či budúceho roka môže stále vyrásť na 50 či 100-tisíc dolárov, ale ten rast z 10-tisíc na 40-tisíc dolárov bol príliš rýchly a krátky. Ako to už vo svete kryptomien býva, ako rýchlo rastieš, tak rýchlo padáš, ale ja to nevnímam ako nič fatálne. Medzitým už opäť atakuje hranicu 40-tisíc, takže rozhodne nešlo o závažný prepad, len sa trh mierne prehrial.

Objavili sa takéto prepady viackrát v minulosti?

Deje sa to úplne bežne. Takéto prepady sa vyskytujú, keď sa dostaneme do bodu, v ktorom Bitcoin za mesiac vyrástol o 300 percent a začiatkom roka o 20 či 30 percent klesol. Keď rastie, je to extrém, ale keď klesá, býva to rovnaký extrém.

V médiách sa píše, že v posledných mesiacoch nakupujú Bitcoin hlavne najväčšie peňaženky, ktoré ho už vlastnia obrovské množstvo, zatiaľ čo malí investori mince predávajú. 

Tento fenomén trvá už dlhšie. Teraz ho možno najlepšie pozorovať, lebo v máji prebehol halving, keď sa zvýšila náročnosť ťaženia Bitcoinu a o polovicu znížilo množstvo, ktoré ťažením ľudia získajú. Obrovské firmy momentálne nakupujú vo veľkom, ale väčšinou nie na burzách, ale práve od samotných ťažiarov.

Svedčí o tom fakt, že existuje investičný fond spoločnosti Grayscale, ktorý za posledné mesiace nakúpil viac Bitcoinov, ako sa od spomínaného mája dokázalo vyťažiť. Grayscale pritom verejne hlási, koľko Bitcoinu nakupuje, a tak vieme, kedy a ako nakupuje.

Najviac sa dnes hovorí, že Bitcoin začali nakupovať inštitucionálni investori. Aké spoločnosti títo inštitucionálni investori predstavujú a čo to znamená pre bežného človeka?

V tomto prípade ide o rôzne investičné fondy, ktoré spravujú veľký kapitál a chcú ho postupne rozdeliť do nových aktív. Ak takýto fond spravuje niekoľko miliárd dolárov, samozrejme do kryptomien neinvestuje všetko, ale tieto fondy postupne zopár percent vrážajú do Bitcoinu. 

Postupne sa pripájajú aj banky, ktoré vydávajú rôzne odhady budúcich cien, ale verejne sa nepriznávajú, že by Bitcoin vo veľkom nakupovali. Banka zatiaľ nepovie, že teraz ide kryptomeny nakupovať, aj keď do nich možno v pozadí začína investovať.

Aký vplyv má na trh možnosť nakúpiť si kryptomeny priamo cez PayPal či Revolut?

Je to obrovský krok dopredu. Nakupovanie kryptomien bývalo veľmi zložité, lebo s tým mali problém dokonca aj mnohí mladí ľudia. Avšak, treba upozorniť, že nakupovanie cez PayPal a Revolut má jednu nevýhodu. Základný problém je ten, že keď si človek cez tieto služby kúpi kryptomenu, tak ju reálne nevlastní, iba nakúpi kontrakt a tieto firmy mince nakúpia zaňho.

V praxi ho tak nevie poslať do vlastnej peňaženky. Funguje to tak, akoby som na burze nakúpil papierové zlato a chcel od nej, nech mi to zlato pošle domov v tehličkách. Samozrejme mi ho nepošlú. Tak to funguje s Bitcoinom na PayPale a Revolute. Je skvelé, že si ho vieme kúpiť vďaka pár klikom, ale ak ho chce človek držať vo vlastnej peňaženke bez dosahu akejkoľvek tretej strany, tak nejde o najvhodnejšie riešenie.

Investičný fond Grayscale dnes vlastní viac ako 3 % všetkých Bitcoinov, ktoré boli kedy vyprodukované. Jeho hodnota sa počíta v miliardách a vraj majú o nákup Bitcoinu záujem už aj dôchodcovské fondy, ktoré bývali oveľa opatrnejšie.

Ja si myslím, že príchod kryptomien na PayPal bol obrovský krok, ktorý naznačuje, že masová adopcia je pomaly za rohom. Inštitúcie akoby pochopili, že ak majú obrovské portfóliá, nie je zlé investovať do kryptomien zopár percent svojho kapitálu. Vzhľadom na to, koľko peňazí je momentálne v kryptomenách, aj takých 5 percent z kapitálu veľkej banky vedia byť šialené sumy, ktoré tu doteraz neboli. 

Odkedy mal PornHub konflikt s poskytovateľmi bankových kariet Visa a Mastercard, rozšíril možnosti platby kryptomenami a teraz si tam človek môže účet kúpiť bez problémov za Bitcoin.

Odporúčané
Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. januára 2021, 12:30

Dočkáme sa raz toho, že si Bitcoin nakúpime cez slovenskú banku?

Ja pevne verím, že áno. Je to len môj osobný názor, že banky nákup kryptomien teraz neodporúčajú a sú zdržanlivé, lebo na tom nevedia zarobiť. Ak by klientovi povedali, aby si šiel kúpiť Bitcoin, tak to v praxi znamená, akoby mu poradili, nech si od nich vytiahne peniaze a vloží ich niekam inam. A to neurobia. Akonáhle si banky vytvoria projekty, vďaka ktorým budú vedieť na kryptomenách zarobiť, tak ich určite začnú ponúkať.

Slováci podľa štatistík investovali do kryptomien 3,5 milióna eur za posledné tri mesiace. Stúpa u nás záujem o tento trh?

Takého človeka čakajú ťažké chvíle. Ja som takto do kryptomien naskakoval v roku 2017, keď sa Bitcoin vyšplhal z tisíc na 20-tisíc dolárov, teraz zase narástol zo 4-tisíc na 40-tisíc. Väčšinou ten priebeh vyzerá tak, že pokiaľ je cena nízko, nikto sa o kryptomeny nezaujíma. Keď sa potom začne cena dvíhať, hneď naskakujú nováčikovia a napokon nakúpia vrchol tak, ako aj teraz. 

Bohužiaľ, väčšina to potom emočne nezvládne a predá svoje mince v strate. Vtedy do hry vstupuje negatívna emócia, lebo sa človek zľakne, má pocit, že kryptomeny nefungujú a je to len podvod. Na druhej strane, časť z týchto dnešných investorov začne situáciu analyzovať a zamýšľať sa nad tým, že ak teraz cena vyletela, ale odrazu znovu padá, tak za tým musí byť nejaký dôvod.

V tejto druhej skupine som bol aj ja. Nevzdal som to, začal som sa o kryptomenách vzdelávať, pozoroval cykly rastov a pádov a povedal som si, že ak som teraz nakúpil v nesprávnom čase, tak nič nie je stratené. Hovoril som si, že mince nejdem predávať, ale radšej ich budem pár rokov držať.

Slovákov, ktorí teraz nakúpili na vrchole, kedy Bitcoin prekračoval 40-tisíc dolárov, čakajú ťažké časy a znovu sa to rozdelí na tie dve skupiny. Jedna naň zanevrie, druhá sa o ňom začne vzdelávať. 

Občas sa špekuluje, že za rastom Bitcoinu a kryptomien stojí dark web, kde sa nakupujú drogy a zbrane za milióny. Skutočne je to tak aj dnes?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93720 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Slováci váhajú a potom namiesto rozumnej čiastky investujú extrémne
  • Aké ťažké je investovať 10-tisíc a potom sa pozerať, ako sa z nich stali dve tisícky
  • Ako si dnes môžeš zobrať pôžičku v kryptomenách bez potreby banky
  • Koľko na Slovensku zaplatíš na daniach, keď vyberieš svoje zisky z kryptomien
  • Prečo sa z altcoinov stále môžeš stať milionárom, alebo stratiť úplne všetko
  • Ktorým oblastiam kryptomien sa podľa obchodníka bude dariť v roku 2021
Domov
Zdieľať
Diskusia