Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. januára 2021, 14:30
Čas čítania 12:58
Adam Novosad

Slovákov, čo nakúpili Bitcoin na vrchole, čakajú emočne ťažké časy. V priebehu roka by však mohol stáť 100-tisíc (Rozhovor)

REFRESHER BITCOIN KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Obchodník s kryptomenami Jakub Kraľovanský prvýkrát zainvestoval v roku 2017. Onedlho sa mu hodnota investícií prepadla, ale on na Bitcoin nezanevrel, vzdelával sa a dnes si vďaka nemu zarába na živobytie.

Slováci majú podľa obchodníka s kryptomenami Jakuba Kraľovanského voči Bitcoinu rešpekt. „Potom na ňom zarobí sused, následne kamarát, tak im rupnú nervy a namiesto normálnej čiastky investujú všetko, čo majú k dispozícii, alebo si rovno zoberú úver či predajú auto. A nakoniec vložia do kryptomien takú vysokú sumu, ktorú si nemôžu dovoliť stratiť,“ opisuje investičnú stratégiu niektorých z našincov.

Odporúčané
Jeden Bitcoin za 500-tisíc dolárov? Možné to je, ale stále sa hráme v malom rybníčku, hovorí expert na kryptomeny (Rozhovor) Jeden Bitcoin za 500-tisíc dolárov? Možné to je, ale stále sa hráme v malom rybníčku, hovorí expert na kryptomeny (Rozhovor) 14. decembra 2020, 14:30

Veľké spoločnosti začínajú skupovať Bitcoin za stovky miliónov dolárov, ale zatiaľ čo na začiatku roka vyrástla jeho hodnota do závratných výšin a prekonala 42-tisíc dolárov, hneď potom o viac ako 20 percent spadla a teraz pád pokračoval až pod 30-tisíc dolárov. „Vždy, keď začína obdobie rastu, tak je prvý na rade Bitcoin. Je to kráľ, do ktorého investujú všetky inštitúcie,“ ubezpečuje Kraľovanský.

Bitcoin však nie je jediná kryptomena, o ktorej sa rozpráva, a tak nás zaujímalo, čo všetko ukrýva svet alternatívnych kryptomien, kde sa stále môžeš stať milionárom, alebo prísť o úplne všetko.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako to, že Bitcoin narástol na 42-tisíc a odrazu za deň klesol o viac ako 20 %
  • Čo znamená, že do Bitcoinu začali stovky miliónov investovať veľké firmy
  • Či raz Bitcoin budeme môcť nakupovať cez slovenské banky
  • Ako Slováci váhajú a potom namiesto rozumnej čiastky investujú extrémne
  • Aké ťažké je investovať 10-tisíc a potom sa pozerať, ako sa z nich stali dve tisícky
  • Ako si dnes môžeš zobrať pôžičku v kryptomenách bez potreby banky
  • Koľko na Slovensku zaplatíš na daniach, keď vyberieš svoje zisky z kryptomien
  • Prečo sa z altcoinov môžeš stať milionárom, alebo stratiť úplne všetko
  • Ktorým oblastiam kryptomien sa podľa obchodníka bude dariť v roku 2021
  • Či sa dnes do kryptomien oplatí investovať pár stoviek

Slováci sa Bitcoinu boja, ale keď stojí 40-tisíc, tak zoberú úver a investujú všetko, tvrdí obchodník s kryptomenami (Rozhovor)
Zdroj: Instagram

Bitcoin začiatkom roka náhle padol. Za pár hodín klesol o viac ako 20 percent, ale predtým narástol až na 42-tisíc dolárov. Čo taký rýchly nárast znamená? 

Bitcoin začiatkom roka rástol veľmi rýchlo, a tak mnoho ľudí korekciu očakávalo. V priebehu tohto či budúceho roka môže stále vyrásť na 50 či 100-tisíc dolárov, ale ten rast z 10-tisíc na 40-tisíc dolárov bol príliš rýchly a krátky. Ako to už vo svete kryptomien býva, ako rýchlo rastieš, tak rýchlo padáš, ale ja to nevnímam ako nič fatálne. Medzitým už opäť atakuje hranicu 40-tisíc, takže rozhodne nešlo o závažný prepad, len sa trh mierne prehrial.

Objavili sa takéto prepady viackrát v minulosti?

Deje sa to úplne bežne. Takéto prepady sa vyskytujú, keď sa dostaneme do bodu, v ktorom Bitcoin za mesiac vyrástol o 300 percent a začiatkom roka o 20 či 30 percent klesol. Keď rastie, je to extrém, ale keď klesá, býva to rovnaký extrém.

V médiách sa píše, že v posledných mesiacoch nakupujú Bitcoin hlavne najväčšie peňaženky, ktoré ho už vlastnia obrovské množstvo, zatiaľ čo malí investori mince predávajú. 

Tento fenomén trvá už dlhšie. Teraz ho možno najlepšie pozorovať, lebo v máji prebehol halving, keď sa zvýšila náročnosť ťaženia Bitcoinu a o polovicu znížilo množstvo, ktoré ťažením ľudia získajú. Obrovské firmy momentálne nakupujú vo veľkom, ale väčšinou nie na burzách, ale práve od samotných ťažiarov.

Svedčí o tom fakt, že existuje investičný fond spoločnosti Grayscale, ktorý za posledné mesiace nakúpil viac Bitcoinov, ako sa od spomínaného mája dokázalo vyťažiť. Grayscale pritom verejne hlási, koľko Bitcoinu nakupuje, a tak vieme, kedy a ako nakupuje.

Najviac sa dnes hovorí, že Bitcoin začali nakupovať inštitucionálni investori. Aké spoločnosti títo inštitucionálni investori predstavujú a čo to znamená pre bežného človeka?

V tomto prípade ide o rôzne investičné fondy, ktoré spravujú veľký kapitál a chcú ho postupne rozdeliť do nových aktív. Ak takýto fond spravuje niekoľko miliárd dolárov, samozrejme do kryptomien neinvestuje všetko, ale tieto fondy postupne zopár percent vrážajú do Bitcoinu. 

Postupne sa pripájajú aj banky, ktoré vydávajú rôzne odhady budúcich cien, ale verejne sa nepriznávajú, že by Bitcoin vo veľkom nakupovali. Banka zatiaľ nepovie, že teraz ide kryptomeny nakupovať, aj keď do nich možno v pozadí začína investovať.

Aký vplyv má na trh možnosť nakúpiť si kryptomeny priamo cez PayPal či Revolut?

Je to obrovský krok dopredu. Nakupovanie kryptomien bývalo veľmi zložité, lebo s tým mali problém dokonca aj mnohí mladí ľudia. Avšak, treba upozorniť, že nakupovanie cez PayPal a Revolut má jednu nevýhodu. Základný problém je ten, že keď si človek cez tieto služby kúpi kryptomenu, tak ju reálne nevlastní, iba nakúpi kontrakt a tieto firmy mince nakúpia zaňho.

V praxi ho tak nevie poslať do vlastnej peňaženky. Funguje to tak, akoby som na burze nakúpil papierové zlato a chcel od nej, nech mi to zlato pošle domov v tehličkách. Samozrejme mi ho nepošlú. Tak to funguje s Bitcoinom na PayPale a Revolute. Je skvelé, že si ho vieme kúpiť vďaka pár klikom, ale ak ho chce človek držať vo vlastnej peňaženke bez dosahu akejkoľvek tretej strany, tak nejde o najvhodnejšie riešenie.

Investičný fond Grayscale dnes vlastní viac ako 3 % všetkých Bitcoinov, ktoré boli kedy vyprodukované. Jeho hodnota sa počíta v miliardách a vraj majú o nákup Bitcoinu záujem už aj dôchodcovské fondy, ktoré bývali oveľa opatrnejšie.

Ja si myslím, že príchod kryptomien na PayPal bol obrovský krok, ktorý naznačuje, že masová adopcia je pomaly za rohom. Inštitúcie akoby pochopili, že ak majú obrovské portfóliá, nie je zlé investovať do kryptomien zopár percent svojho kapitálu. Vzhľadom na to, koľko peňazí je momentálne v kryptomenách, aj takých 5 percent z kapitálu veľkej banky vedia byť šialené sumy, ktoré tu doteraz neboli. 

Odkedy mal PornHub konflikt s poskytovateľmi bankových kariet Visa a Mastercard, rozšíril možnosti platby kryptomenami a teraz si tam človek môže účet kúpiť bez problémov za Bitcoin.

Odporúčané
Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. januára 2021, 12:30

Dočkáme sa raz toho, že si Bitcoin nakúpime cez slovenskú banku?

Ja pevne verím, že áno. Je to len môj osobný názor, že banky nákup kryptomien teraz neodporúčajú a sú zdržanlivé, lebo na tom nevedia zarobiť. Ak by klientovi povedali, aby si šiel kúpiť Bitcoin, tak to v praxi znamená, akoby mu poradili, nech si od nich vytiahne peniaze a vloží ich niekam inam. A to neurobia. Akonáhle si banky vytvoria projekty, vďaka ktorým budú vedieť na kryptomenách zarobiť, tak ich určite začnú ponúkať.

Slováci podľa štatistík investovali do kryptomien 3,5 milióna eur za posledné tri mesiace. Stúpa u nás záujem o tento trh?

Takého človeka čakajú ťažké chvíle. Ja som takto do kryptomien naskakoval v roku 2017, keď sa Bitcoin vyšplhal z tisíc na 20-tisíc dolárov, teraz zase narástol zo 4-tisíc na 40-tisíc. Väčšinou ten priebeh vyzerá tak, že pokiaľ je cena nízko, nikto sa o kryptomeny nezaujíma. Keď sa potom začne cena dvíhať, hneď naskakujú nováčikovia a napokon nakúpia vrchol tak, ako aj teraz. 

Bohužiaľ, väčšina to potom emočne nezvládne a predá svoje mince v strate. Vtedy do hry vstupuje negatívna emócia, lebo sa človek zľakne, má pocit, že kryptomeny nefungujú a je to len podvod. Na druhej strane, časť z týchto dnešných investorov začne situáciu analyzovať a zamýšľať sa nad tým, že ak teraz cena vyletela, ale odrazu znovu padá, tak za tým musí byť nejaký dôvod.

V tejto druhej skupine som bol aj ja. Nevzdal som to, začal som sa o kryptomenách vzdelávať, pozoroval cykly rastov a pádov a povedal som si, že ak som teraz nakúpil v nesprávnom čase, tak nič nie je stratené. Hovoril som si, že mince nejdem predávať, ale radšej ich budem pár rokov držať.

Slovákov, ktorí teraz nakúpili na vrchole, kedy Bitcoin prekračoval 40-tisíc dolárov, čakajú ťažké časy a znovu sa to rozdelí na tie dve skupiny. Jedna naň zanevrie, druhá sa o ňom začne vzdelávať. 

Občas sa špekuluje, že za rastom Bitcoinu a kryptomien stojí dark web, kde sa nakupujú drogy a zbrane za milióny. Skutočne je to tak aj dnes?

Myslím, že ten vplyv je dnes zanedbateľný. Bohužiaľ, tieto prepojenia tu vždy budú, lebo keď padne otázka kryptomien, tak sa vynorí anonymita. S ňou súvisia drogy či zbrane. Ja by som túto situáciu prirovnal k očkovaniu, ktoré je vo všeobecnosti prospešné, veľa ľuďom pomôže a zachráni životy, ale sem tam niekto dostane teplotu alebo odpadne. 

Aj tie kryptomeny fungujú podobne. Nákup zbraní a drog nie je ich účel, ale jasné, že sa nájdu ľudia, ktorí ich na takúto činnosť využijú. Doteraz sa nakupovalo v dolároch, teraz sa časť presunula do kryptomien. Dnes už ale vieme, že Bitcoin nie je úplne anonymný a nevystopovateľný, ako sme si mysleli kedysi. Stále tak zostáva najviac anonymná hotovosť.

Medzi obchodníkmi už zľudovela fráza, že kým svoje mince nepredáš, tak si o peniaze neprišiel, lebo ich cena môže znovu narásť. Stále to platí?

Je to tak, ale myslím si, že emócie bývajú silnejšie. Viem, že existuje množstvo príbehov, kedy do kryptomien ľudia investovali extrémne, lebo zostali frustrovaní, že im uteká vlak.

Väčšinou to vyzerá nejak tak, že o Bitcoine počuli, ale nezaujal ich. Potom na ňom zarobí sused, následne kamarát, tak im rupnú nervy a namiesto normálnej čiastky investujú všetko, čo majú k dispozícii, alebo si rovno zoberú úver či predajú auto. A nakoniec vložia do kryptomien takú vysokú sumu, ktorú si nemôžu dovoliť stratiť.

Najdôležitejšie je teda investovať len peniaze, ktoré si môže človek dovoliť stratiť?Rozhodne áno. Zrejme ide o psychologický efekt, aby ľudia dokázali vydržať extrémne poklesy a výkyvy. Ak niekto nakúpil Bitcoin v roku 2017 za 10-tisíc eur, ktoré pôvodne sporil svojím deťom, a potom sa musel rok pozerať na to, ako z 10-tisíc spravil 2-tisíc, tak to museli byť strašné pocity. 


My sme si tým už prešli, zažili sme si prepady a takéto pády o 20 percent nás už nerozhodia. Teraz však na trh prišla nová vlna, ktorá ešte nevie, čo ju čaká. 

Slováci sa Bitcoinu boja, ale keď stojí 40-tisíc, tak zoberú úver a investujú všetko, tvrdí obchodník s kryptomenami (Rozhovor)
Zdroj: Instagram

Za prvý januárový týždeň Slováci nakúpili kryptomeny za viac ako milión eur. Nakupovali preto prevažne v čase, keď bola cena Bitcoinu nad 35- či dokonca 40-tisíc dolármi a v priebehu pár dní o 20 či 30 % svojej investície prišli. Aké riziká musia znášať kryptomenoví investori?

Ja som Slovákov vždy vnímal ako konzervatívnejších investorov. Samozrejme, ľudia na západe zvyknú investovať oveľa intenzívnejšie, ale u nás veľa ľudí drží svoje peniaze na bankových účtoch, takže si myslím, že tieto štatistiky hovoria o pekných sumách.

Medziročne vraj záujem Slovákov o kryptomeny vzrástol o 86 %. Vidíš tento nárast na vlastné oči?

Môžem to potvrdiť, aj to číslo by zrejme sedelo. Najväčší záujem začali ľudia prejavovať v marci, keď Bitcoin raketovo padol na dno, ale vtedy padla celá ekonomika. Ľudia sa začali zaujímať, ako je možné, že nastal taký prepad a nejakým spôsobom sa dostali až ku kryptomenám. Leto bolo trochu slabšie, aj keď trhy rástli, no a záver roka bol najsilnejší.

V podstate najviac záleží na cene. Ak sa nedeje nič, tak ľudia neprichádzajú, ale keď sa kolíše, tak záujem rýchlo rastie. A je jedno, či cena extrémne padá alebo sa zvyšuje.

Oplatí sa nakupovať kryptomeny cez Bitcoinmaty?

Nakupovať cez internetové burzy sa oplatí viac, lebo človek zaplatí nižšie poplatky. Ak ale nakupuješ cez Bitcoinmat, vieš si kryptomeny do nejakej sumy kúpiť anonymne, ale ten poplatok potom nie je 0,2 percenta, ale skôr 3 percentá. Vtedy však nikto, a ani štát, nevie, že Bitcoin vlastníš. Záleží na tom, čo človeku vyhovuje viac.

Množstvo ľudí sa sťažuje na dane, ktoré treba z kryptomien platiť.

Naše daňové zákony v súvislosti s kryptomenami sú nastavené katastrofálne. Keď človek nakúpi bežnú akciu na burze a drží ju viac ako rok, tak zisky nemusí zdaniť. Ak ale nakúpi kryptomeny, musí zisky zdaniť vždy. Bežná daň tak vychádza na 19 percent, zdravotné odvody na 14 percent, a tak by mal človek zdaniť dohromady viac ako 30 percent zo zisku, čo je šialenstvo.

Navyše tieto zákony sú momentálne nastavené tak, že pohyby s kryptomenami sú ťažko dokázateľné, ale nič lepšie bohužiaľ nemáme. Ak už do kryptomien investuješ, tak si treba byť vedomý, že ich treba zdaniť a že tieto zákony sú o ničom. 

Ak človek na kryptomenách zarobí a potom si nechá na účet poslať niekoľko tisíc eur, tak si takúto transakciu môže banka ľahko všimnúť a označiť ju za podozrivú. Ako teda zdaňovanie prebieha?

Zdaňovanie kryptomien prebieha tak, že človek musí svoje zisky priznať v daňovom priznaní. Keby mu prišla daňová kontrola, tak je na danom človeku dôkazné bremeno, že všetky zisky z kryptomien priznal a zdanil, takže v tejto fáze je zrejme najlepšie nakúpiť a držať. 

Ja som investoval a mince držím, takže mi z toho zatiaľ daňová povinnosť nevyplýva. Akonáhle ich ale budem predávať, tak zisky musím zdaniť. Nejaké menšie sumy, ktoré som posledné obdobie vyberal, budem musieť v daňovom priznaní uviesť medzi ostatné príjmy, ale v podstate len držím a čakám, ako sa situácia vyvinie.

Kedy si budeme môcť povedať, že sa približujeme masovému používaniu kryptomien v každodennom živote?

Vyzerá to tak, že najbližšie dva roky bude o zábavu postarané. Nielen celosvetovo, ale aj v Česku a na Slovensku. Stačí sa pozrieť na Alzu, ktorá je najväčším e-shopom v našich končinách a dlhodobo o kryptomenách vzdeláva a rovno sa nimi dá zaplatiť.

Človek vie mať kryptomeny ako investíciu, šetriť pre deti či na dôchodok. Pred pár rokmi sme si nevedeli predstaviť, že budeme online platiť kartou Bitcoinami a ono sa to vzápätí prepočíta a dnes je to realita. Veľmi k popularizácii kryptomien prispievajú aj spomínaný PayPal a Revolut, ale keby som vyšiel na ulicu a spýtal sa 10 ľudí, či počuli o kryptomenách, tak 8 z nich by o tom nevedelo.

Odporúčané
Dvaja mladí Ukrajinci zabili za necelý mesiac 21 ľudí. Na video si natočili, ako obetiam skrutkovačom bodali do mozgu Dvaja mladí Ukrajinci zabili za necelý mesiac 21 ľudí. Na video si natočili, ako obetiam skrutkovačom bodali do mozgu 11. januára 2021, 9:33

Ty sám často upozorňuješ, aby si ľudia dávali pozor na podvody. Môže človek vlastnou nešikovnosťou peniaze stratiť?
Ak si kryptomeny nakúpiš cez Bitcoinmat alebo burzu, dobre si ich zabezpečíš a nikam ich nebudeš posielať, tak by si o svoje peniaze nemal prísť. Prídeš o nich len vtedy, keď zabudneš svoj prístupový kód.

Najväčším problémom býva to, že keď kryptomeny rýchlo rastú, tak sa ľuďom začínajú páčiť senzácie. Ľahšie potom naletia na ponuky, v ktorých im niekto ponúka, že ak vložia 500 eur, tak z nich spravia 100-tisíc eur. Je to pre nich lákavé a chcú to za pár stoviek vyskúšať, lenže o tento vklad okamžite prídu. 

Netreba veriť nikomu, kto garantuje percentá, to sú väčšinou nezmysly. Aj kryptomeny fungujú len na princípe trhu, dopytu a ponuky, nikto na ňom nevie nič garantovať.

V týchto týždňoch bývajú podvody o to častejšie, že Bitcoin rýchlo rastie a ľudí to viac zaujíma. Najzaujímavejší bol možno ten podvod, ktorý sa objavil na viacerých slovenských stránkach ako reklama. Hlásala, že toto je posledná veľká Matovičova, Kollárova či Haščákova investícia. Keď si človek na reklamu klikol, tak sa objavila kryptomenová peňaženka s výzvou, aby do nej poslali istú čiastku a na oplátku im príde zaručený spôsob, ako obchodovať a zarobiť.

Slováci sa Bitcoinu boja, ale keď stojí 40-tisíc, tak zoberú úver a investujú všetko, tvrdí obchodník s kryptomenami (Rozhovor)
Zdroj: Pexels

Ak sa spomenú kryptomeny, väčšina ľudí pozná len Bitcoin. Existujú však tisíce rozdielnych kryptomien, ktoré majú rozdielne funkcie a volajú sa altcoiny.

Bitcoin bol prvou kryptomenou, ale odvtedy sa vyrojilo množstvo alternatívnych kryptomien. Ja by som to prirovnal k internetu. Keď vznikol internet, tak jednou z prvých funkcií bolo posielanie e-mailov. Takto prišiel aj Bitcoin a priniesol decentralizáciu, blockchain a myšlienku platenia medzi ľuďmi bez zásahov bánk či akejkoľvek tretej strany.

Od počiatku internetu sa však objavilo množstvo funkcií, ktoré dnes bežné používame a e-mail je len jednou z nich. Máme Skype, sociálne siete či internetbanking a takto to vyzerá aj v kryptomenách. Bitcoin priniesol niečo úplne nové, ale teraz vznikajú projekty, ktoré technológiu decentralizovania a blockchainu využívajú iným spôsobom.

Populárnym odvetvím sú dnes decentralizované financie, kde si môžeš na trhu s kryptomenami vziať pôžičku bez akejkoľvek potreby banky, alebo oblasti dodávateľských reťazcov, kde sa sledujú produkty od počiatku výroby až po predaj na pulte v obchode.

Samotnou kryptomenou sa teda nemusí platiť, aby bola úspešná?Tento názor kedysi panoval aj v našej komunite. Mysleli sme si, že kryptomeny môžu byť úspešné len vtedy, ak ich budú ľudia používať na platenie, ale tak to nie je. Existuje hromada možností, ako mince v jednotlivých ekosystémoch využívať, a tak sa nimi nemusí vyložene platiť za tovar alebo medzi ľuďmi. 

Spomínal si decentralizované financie. Ja si dnes len tak môžem zobrať pôžičku v kryptomenách bez toho, aby mi ju dala banka?

Odvetvie decentralizovaných financií je trochu zložitejšie, ale v podstate funguje tak, že si človek napríklad môže vziať pôžičku, ktorú nemusí schvaľovať banka. Momentálne sú ale úroky celkom vysoké a záloha, ktorú musí človek poskytnúť, je zvyčajne vyššia ako samotná požičiavaná suma.

Ak mám peniaze, môžem ich zase požičiavať tým, ktorí majú o úvery záujem. Funguje to tak trochu ako Žltý melón, kde ja vložím nejaký kapitál, z ktorého si potom ľudia požičiavajú a ja za to dostávam úroky.

Budeme si tak raz brať hypotéky bez banky?

Skôr pôjde o spotrebné úvery do výšky niekoľko tisíc eur. A tie si už ľudia začínajú brať aj cez kryptomeny. Decentralizované financie zažili najväčší boom minulý rok v lete, takže ide stále o nové odvetvie, kde je veľmi veľa chýb a funkcie občas nefungujú tak, ako by mali. Treba preto počkať, kým sa systémy doladia a jedného dňa si možno budeme vo veľkom požičiavať cez kryptomeny namiesto bánk.

Kedysi mohol človek zarobiť obrovské množstvo peňazí, ak investoval v začiatkoch Bitcoinu. Je takéto rozprávkové zbohatnutie stále možné vďaka altcoinom?

Vždy, keď začína obdobie rastu, tak je prvý na rade Bitcoin. Je to kráľ, do ktorého investujú všetky inštitúcie. Ak sa začína nový cyklus, pred ktorým sa nič výrazné nedialo, tak peniaze zakaždým najskôr smerujú do Bitcoinu a až potom majú šancu prejsť do alternatívnych mincí. 

Ja by som to prirovnal k akciám. Akcie Google, Apple či Facebooku sú stabilné, tieto firmy by nemali skrachovať a stále sa na nich dá zarobiť. Ale na druhej strane existujú malé firmy, ktoré nikto nepozná, majú obrovský potenciál a môžu narásť o tisícky percent. Avšak, konkurencia ich stále môže udupať. 

Vidíme to na príklade decentralizovaných financií. Tie riešia možno 400 rôznych kryptomien, z ktorých v žiadnom prípade nebudú všetky úspešné. Mega úspešných bude možno 10, ostatné zostanú priemerné alebo rovno skrachujú. Je len na samotnom človeku a jeho oku, či dokáže na trhu nájsť takýto diamant a potenciálne sa stať milionárom, alebo prísť o všetko.

Ty sám sa obchodovaním s kryptomenami živíš?

Dá sa povedať, že sa kryptomenami živím. Mám svoju skupinu, kde za poplatok zdieľam svoje múdrosti, zhrniem informácie, okomentujem a poskytujem ich ľuďom na jednom mieste, vďaka čomu potom nemusia nič hľadať. 

Ktoré kryptomeny budú podľa teba tie najatraktívnejšie v najbližších mesiacoch?

Keby som mal investovať 1 000 eur, tak by som minimálne polovicu vložil do Bitcoinu. Ten sa síce môže prepadnúť, ale nemal by skončiť. Zvyšok by som investoval do veľkých mincí, lebo osobne ani neodporúčam držať menšie špekulatívne kryptomeny. Ja držím altcoiny, ale všetky sú z top 20 najväčších kryptomien a ide o overené projekty ako Ethereum, Litecoin či Monero. 

Každý však musí peniaze rozdeliť podľa svojej chuti a záleží na tom, ako vnímaš riziko. Keď niekto zoberie 1 000 eur a povie si, že skúsi investovať do týchto 10 kryptomien a buď zarobím 10-tisíc alebo všetko stratím, tak nech sa páči. Ja preferujem ten klasický a trochu konzervatívnejší spôsob.

Máš už jasne vytipovaných favoritov?

Mám niekoľko skupiniek favoritov. V tej prvej je samozrejme Bitcoin, lebo príchod inštitúcií na trh zrejme spôsobí veľké zmeny. Keď sa v roku 2017 šplhal na 20-tisíc dolárov, tak na trhu inštitúcie neboli a cenu sme prakticky vytiahli my ako bežní ľudia. 

Vtedy si inštitúcie uvedomili, že Bitcoin zrejme nebude podvod a začali ho bližšie skúmať. Cyklus, ktorý momentálne vidíme, bude podľa mňa trvať najbližšie roky a mali by na trh postupne vstupovať rôzne banky a peniaze prilievať práve ony. 

Takéto obrovské banky zrejme zo začiatku nebudú nakupovať malé špekulatívne kryptomeny, ale práve tie najväčšie a prvý bude Bitcoin. Keď sa potom prestanú báť, tak spravia investície aj do mincí ako Ethereum či Litecoin, ale mne sa páčia aj anonymné kryptomeny ako Monero. Nie je na škodu mať časť svojho majetku niekde schovanú.

Samozrejme, veľký potenciál má odvetvie decentralizovaných financií, kde pôsobia projekty ako Polkadot, ale to prostredie je také dynamické, že ak teraz spomeniem tieto mince, tak o pol roka môže z ničoho nič prísť nové odvetvie, ktoré je teraz v plienkach a zrazu bude všetko hore nohami.

Domov
Zdieľať
Diskusia