Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2021, 19:58
Čas čítania 1:42
Viktor Kniš

Ministerstvo zdravotníctva reaguje na mýty a klamstvá o 35 miliónoch AG testov. Čaká nás samotestovanie na výnimku

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Aj tento krok vraj prispeje k spomaleniu šírenia pandémie a pomôže ochrániť nás všetkých.

V uplynulých dňoch Slovensko zakúpilo 35 miliónov testov a toto rozhodnutie je výsledkom niekoľkodňového stretnutia odborníkov na Úrade vlády. Nákup testov za 140 miliónov eur mnohí kritizovali, pretože prvotné informácie boli, že ide o klasické antigénové testy, aké poznáme aj dnes.  

Ministerstvo zdravotníctva pravdepodobne reaguje aj na príspevky zdravotníckeho analytika Martina Smatanu, ktorý sa k nákupu testov vyjadoval na Facebooku viackrát. 

Aký je rozdiel medzi jednotlivými druhmi testov? Zástupcovia ministerstva zdravotníctva píšu, že pri nazálnom teste sa robí odber zo špičky nosa, preto je palička kratšia. Odberový tampón je väčší a vďaka tomu sa výter urobí z väčšej plochy.  Pri nazofaryngálnom teste sa výter robí z nosohltana a preto palička musí byť dlhšia. Tento výter preto môže robiť len kvalifikovaný zdravotník.

Odporúčané
Premiér Matovič v relácii RTVS nehovoril pravdu o prezidentke ani o kinách a zavádzal o vakcínach Premiér Matovič v relácii RTVS nehovoril pravdu o prezidentke ani o kinách a zavádzal o vakcínach 6. marca 2021, 16:47

Tvrdenie 1:
Standard Q Covid AG test (výrobca Biosensor) nie je nazálny a ani samotestovací.


Pravda 1:
Standard Q Covid Ag test od spoločnosti Biosensor je dodávaný názálny aj nazofaryngálny. Rozhodujúci je odberový tampón, ktorý je buď krátky (nazálny) alebo dlhý (nazofaryngálny). 


Viaceré krajiny pracujú na stratégii samotestovania občanov nazálnymi testami. Tento týždeň ČR udelila výnimku na používanie tohto výrobku na samotestovanie (viď priložený dokument) a o udelenie výnimky pre tento výrobok požiadalo aj MZ SR Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR. MZ SR doložilo úradu pre normalizáciu všetky potrebné dokumenty na udelenie tejto výnimky.

testovanie
Zdroj: TASR
Tvrdenie 2:
Nazálne testy STANDARD COVID-19 Ag FIA, ktoré výrobca uviedol na trh nie sú samotestovacie.

Pravda 2:
Skratka "FIA" znamená fluorescent immunoassay, teda test je odčítavaný na základe fluorescenčnej metódy v prístroji. Podľa tampónu (odberovej tyčinky) však môže byť aj nazálny, alebo nazofaryngálny. Testy sú väčšinou používané na testovanie v zariadeniach. MZ SR nenakúpilo testy, na vyhodnotenie ktorých je potrebný prístroj a ani neuvažovalo o ich nákupe pre potreby domáceho testovania.

Tvrdenie 3:
Testy CLINITEST ® Rapid COVID-19 sú síce nazálne, ale nie samotestovacie.


Pravda 3:
Nemecký Federálny inštitút pre farmaceutické a lekárske výrobky už vydal povolenie na núdzové použitie, aby bolo možné tento test použiť aj ako samotest.


Tvrdenie 4:
Zakúpené testy majú výrazne nižšiu presnosť.
Pravda 4:
Nazálne testy môžu mať len o niečo nižšiu presnosť, niektoré štúdie dokonca uvádzajú vyššiu presnosť. Odber sa realizuje z prednej časti nosa, no zároveň tampónom, ktorý pri výtere zasiahne oveľa väčšiu plochu.
plosne testovanie, igor matovic
Zdroj: TASR


Tvrdenie 5:
Kúpa týchto testov je v rozpore s odporúčaniami Európskej komisie.


Pravda 5:
Európska komisia v novej stratégii pripúšťa používanie antigénových testov na samotestovanie. Európska komisia vo svojom odporúčaní uvádza: „Ak výskum preukáže, že za určitých okolností môže rýchle antigénové testy namiesto vyškoleného zdravotníckeho pracovníka alebo iného vyškoleného pracovníka vykonávať testovaná osoba, možno zvážiť samotestovanie s odborným usmernením alebo bez neho.“  Navyše samotný nákup testov realizovala Slovenská republika prostredníctvom Európskej komisie.

Domov
Zdieľať
Diskusia