Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. marca 2021, 9:30
Čas čítania 5:55
Tímea Krauszová

Zisťovali sme, čo NAOZAJ zaberá na menštruačné bolesti: neznesiteľné kŕče a bolesť na odpadnutie zažívať nemusíš

ZDRAVIE ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Opýtali sme sa odborníčok na ženský cyklus, čo robiť, keď máš bolestí každý mesiac už po krk.

Čo sa vracia každý mesiac a nikto sa na to neteší? Menštruačné bolesti. Hoci samotná menštruácia je prejavom toho, že žena je zdravá a všetko je v poriadku, ak ju sprevádzajú kŕče a nevoľnosť, len ťažko sa takémuto fyzickému hláseniu o zdravotnom stave dokážeme tešiť. 

Opýtali sme sa preto gynekologičiek, kedy by mali dievčatá a ženy spozornieť a nespoliehať sa len na obyčajné lieky proti bolesti. Okrem toho nám poradili, ktoré lieky pomáhajú a aké prírodné liečivá a doplnky výživy môžu zlepšiť PMS a prežívanie menštruácie. Spolu s expertkou na ženský cyklus sme hovorili aj o zmenách v životnom štýle, ktoré preukázateľne dokážu zmierniť bolesti a uľahčiť ženám život.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo spôsobuje menštruačné bolesti a či sú z vedeckého hľadiska normálne.
  • Ako si vyberať spomedzi voľne dostupných liekov a ako si ich dávkovať bezpečne, aby ťa zároveň bolesť neprekvapila a nezložila.
  • Ako rozoznať, či sú tvoje bolesti normálne alebo už ide o závažné ochorenie.
  • Aké praktické veci môžeš vo svojom životnom štýle zmeniť, aby sa preukázateľne zmiernili bolesti a predmenštruačný syndróm (PMS).

Kŕče môžu byť prirodzené, záleží na tom, čo okrem nich príde

Najmä pre našich mužských čitateľov musíme dodať, že bolestivá menštruácia nie je len výhovorkou na dva dni voľna navyše. Podobné názory na sociálnych sieťach často vyvolajú diskusie o možnej „menštruačnej péenke“, ktorú však zatiaľ na Slovensku nezvažujeme.

Ženy, ktoré cyklicky zažívajú bolesť, pociťujú okrem kŕčov, ktoré ich často pripútajú na posteľ, aj malátnosť a nevoľnosť, majú nutkanie na vracanie či zvýšenú teplotu. Bolesti môžu mať v oblasti brucha aj krížov a môžu prichádzať v návaloch (podľa kŕčov) a trvať niekoľko hodín až niekoľko dní.

Odporúčané
Týždeň som chodila bez nohavičiek. V električke som si nesadala a neustále som musela prať Týždeň som chodila bez nohavičiek. V električke som si nesadala a neustále som musela prať 25. februára 2024, 9:30

Ak žena menštruuje od 13 do 43 rokov, teda tridsať rokov, a jej bolesti ju vyradia z normálneho života „len“ na 24 hodín každý mesiac, strávi v kŕčoch a slzách až 360 dní (áno, takmer celý jeden rok). O takejto doslovnej práceneschopnosti sa pritom hovorí ako o normálnej súčasti života.

menštruácia, menštruačné bolesti, žena, kŕče
Zdroj: Pexels/Sora Shimazaki

Bolesti a kŕče ti spôsobuje vlastné telo. Konkrétne za to môžu prostaglandíny, ktoré priamo spôsobujú kontrakcie maternice. Vylučujú sa v tele pri rôznych príležitostiach, ako je zápal, poranenie, pôrod – a pravidelne aj pri menštruácii.

Na bolesti sa podieľa aj vzájomné pôsobenie hormónov estrogénu a profesterónu (hlavne prudký pokles progesterónu pred začiatkom nového cyklu). V takomto prípade, keď máš bolesti bežne a iné prejavy nie, im odborne hovoria primárna dysmenorea.

„Nevieme, prečo vzniká primárna dysmenorea, a pokiaľ je bolesť tolerovateľná, považujeme ju za normálnu. Fakticky netuším, či ženy pred 5 000 rokmi trpeli menštruačnými bolesťami, a teda či za týmito problémami nestojí hlavne ľudský pokrok,“ odpovedala nám na otázky gynekologička Ľubica Sablová. Bolestivú menštruáciu podľa jej slov majú aj zdravé ženy – teda ženy, o ktorých sú lekári presvedčení, že sú zdravé.

V niektorých prípadoch však nejde o „obyčajnú“ bolesť. Gynekológ musí vylúčiť akékoľvek iné dôvody, napríklad hormonálne poruchy či závažnejšie ochorenia.

PRIPRAV SA NA PREHLIADKU U LEKÁRA
Gynekologička Sablová dáva pacientke, ktorá má bolestivú menštruáciu, takéto otázky:
– Zažíva bolesti odjakživa? (Ak áno, ide o spomínanú primárnu dysmenoreu.)
– Ak nie, čo predchádzalo bolestiam? Napríklad zápal, výtok, poruchy menštruačného cyklu, stres...
– Aký je charakter bolesti? Nastupuje pred menštruáciou, na jej začiatku alebo neskôr? Aká je intenzita krvácania?
– Sú aj iné príznaky? Napríklad bolesť prsníkov, nadúvanie, nevoľnosť...
– Otázky o životospráve: či je vegánka alebo je mäso.

Súčasťou prehliadky je vždy aj gynekologické vyšetrenie a ultrazvuk, lekár potrebuje vylúčiť zápal, choroby (napríklad chlamýdie či iné), kontroluje krvný obraz, a ak je na to dôvod, tak aj hormóny. Je potrebné vylúčiť aj nádor a endometriózu. Je to skrátka komplexné vyšetrenie.

V prípade, že lekár nemá dojem, že ide o niečo skryté, a teda netreba ďalšie vyšetrenia, je takmer isté, že ti ponúkne aj hormonálnu antikoncepciu. Ide však o komplexnú a miestami kontroverznú tému, preto v tomto článku budeme rozoberať všetky ostatné alternatívy liečby.

Odporúčané
Vyskúšala som ekologické menštruačné pomôcky. Ísť do práce s kalíškom bol najstresujúcejší zážitok môjho života Vyskúšala som ekologické menštruačné pomôcky. Ísť do práce s kalíškom bol najstresujúcejší zážitok môjho života 2. apríla 2020, 11:06

Tabletky, bylinky a komplikovaný svet bolestí

Hlavnou príčinou, prečo máš počas menštruácie kŕče, sú prostaglandíny. Tie podporujú zápal a spôsobujú kontrakcie (stiahnutia), z ktorých máš kŕče. 

Lieky proti kŕčom a bolestiam sú moderným a zrejme najčastejšie odporúčaným riešením. Na výber máš zo širokého spektra, čo je dôležité. Gynekologička Denisa Marcišová radí, že ak ti jeden druh lieku proti bolesti nepomôže, môžeš sa poobzerať po inom.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95458 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Po akých účinných látkach siahnuť, keď máš bolesti?
  • Prečo je vhodné začať brať lieky ešte pred krvácaním?
  • Ako bojovať proti menštruačným bolestiam prirodzene a bez tabletiek?
Domov
Zdieľať
Diskusia