Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2021, 12:30
Čas čítania 6:42
Adam Novosad

Bez testu a karantény. Zanzibar si dovolenkári zo Slovenska zamilovali, lebo tam neveria na koronu a cena je 1 000 eur na týždeň

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Zanzibar je exotická destinácia, kam sa môžeš vybrať bez potreby negatívneho testu či karantény a užiť si tamojšie pláže s bielym pieskom a tyrkysovú vodu. A domov sa možno vrátiť s juhoafrickou mutáciou koronavírusu.

Ostrovný raj, kde covid-19 neexistuje, lebo ho vláda vyhnala modlitbami. Ak by zostala v platnosti len prvá veta, tak by šlo zrejme o najvyhľadávanejšiu destináciu na svete. Zanzibar je skutočne ostrovný raj s nádhernými bielymi plážami, tyrkysovou vodou... A s koronavírusom.

Niet pochýb, že v tomto období človek s dostatočným množstvom našetrených peňazí hľadá spôsoby, ako utiecť pred zákazom vychádzania na Slovensku a radšej sa pár dní či týždňov vyvaľovať na vyhriatom piesku. Pre takýchto odvážlivcov, ktorých od cestovania neodrádzajú ani opatrenia proti pandémii, v súčasnosti pripadá do úvahy viacero dovolenkových destinácií, ako sú Spojené arabské emiráty či ostrovy v Karibiku. 

Odporúčané
Na Novom Zélande žijeme, akoby pandémia neexistovala, hovorí Kristýna. Trikrát vyšší plat ako doma si vie užiť lepšie (Rozhovor) Na Novom Zélande žijeme, akoby pandémia neexistovala, hovorí Kristýna. Trikrát vyšší plat ako doma si vie užiť lepšie (Rozhovor) 20. februára 2021, 10:48

Oveľa zaujímavejší je však Zanzibar. Málokto vie, že Zanzibar nie je názov krajiny, ale len názov ostrova spadajúceho pod Tanzániu. Kedysi exotický ostrov, ktorý patril medzi vyhľadávané dovolenkové destinácie, však v čase pandémie nabral na popularite tak raketovo, že takmer nedokázal reagovať na dopyt.

Slováci tam veselo cestujú za menej ako 1 000 eur na týždeň, a tak nie div, že vláda v Tanzánii od mája minulého roka neeviduje žiadny nový prípad koronavírusu, pretože v reakcii na stúpajúci záujem o dovolenku na Zanzibare jednoducho prestala testovať a hlavne zverejňovať údaje o počte nakazených. Tanzánia sa vraj koronavírusu zbavila modlitbami.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo je Zanzibar odrazu takou obľúbenou dovolenkovou destináciou.
  • Ktoré celebrity vrátane Zuzany Plačkovej nedávno oddychovali na Zanzibare.
  • Ako zo Zanzibaru českí turisti dovliekli domov juhoafrickú mutáciu koronavírusu.
  • Ako zo 100 slovenských dovolenkárov bolo počas jedného letu 50 pozitívnych.
  • Koľko zaplatíš za týždňovú dovolenku s plnou penziou na Zanzibare.
  • Za koľko si môžeš dopriať ešte luxusnejšiu dovolenku na Zanzibare.
  • Či sa lieta na tento exotický ostrov priamo z letiska v Bratislave.
  • Ako vláda v Tanzánii tvrdí, že koronavírus vyhnali ľudia modlitbami.
  • Ako je možné, že na Zanzibare nemusíš mať test ani ísť do karantény.
zanzibar
Zdroj: Zuri Hotel/Booking.com

Na Zanzibare nechýbala ani Plačková

Obyvatelia Slovenska radi obchádzajú pravidlá. Vycestovanie na dovolenku však nie je porušením žiadneho z opatrení, ktoré vláda na čele s Igorom Matovičom po novom schválila, a tak môžeš stále slobodne odcestovať na letisko do Viedne či Budapešti a odtiaľ do vysnívanej exotiky. 

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

O dovolenkách Slovákov v krajinách ako Spojené arabské emiráty, Zanzibar či Dominikánska republika sa vie už dlho. Známe tváre si ochotne odchádzajú oddýchnuť do exotiky – a tak bývalý premiér Fico relaxoval v Karibiku, speváčka Dara Rolins v čase lockdownu pobehovala po Zanzibare, Dubaji aj Vysokých Tatrách a začiatkom roka sa medzi celebrity v exotike pridala Zuzana Plačková, ktorá sa vydala tiež na Zanzibar.

Dôvod návštevy? Krásne pláže, ešte krajšia príroda a žiadne opatrenia. Na vstup na Zanzibar nepotrebuješ negatívny test, nemusíš ísť do izolácie v karanténe a tamojšia vláda sa vysmieva z očkovania. Žiadne vakcíny objednávať neplánuje.

Odporúčané
Koľko musí Slovák zarábať, aby mohol žiť v Šanghaji? Pavel býva 10 rokov v Číne, ktorá ho uchvátila už na základnej škole Koľko musí Slovák zarábať, aby mohol žiť v Šanghaji? Pavel býva 10 rokov v Číne, ktorá ho uchvátila už na základnej škole 24. februára 2021, 9:30

Juhoafrická mutácia

Najväčší rozruch v súvislosti so Zanzibarom však vznikol pre dva hlavné dôvody. Prvým z nich je obava z juhoafrickej mutácie koronavírusu, ktorá sa zatiaľ ukazuje ako oveľa nákazlivejšia, potenciálne smrteľnejšia a hlavne na ňu vakcíny účinkujú o trochu menej ako pri pôvodnom kmeni vírusu. V Česku sa takto koncom februára preukázalo, že juhoafrickú mutáciu ako prví dovliekli do krajiny práve dovolenkári zo Zanzibaru. Česká vláda preto zakázala cestovanie na Zanzibar až do 11. apríla.

V polovici februára (pred vtedajším rokovaním pandemickej komisie) varovala pred dovolenkami v exotike hlavná epidemiologička ministerstva zdravotníctva Henrieta Hudečková. Vyhlásila, že problémom šírenia vírusu na Slovensku nie sú len obyvatelia, ktorí nedodržiavajú zavedené opatrenia, ale aj výletníci vracajúci sa z dovoleniek. Počet importovaných prípadov na našom území podľa nej výrazne stúpol.

„Ja sa pýtam, prečo ľudia chodia na dovolenky. Zanzibar, Kongo, Egypt. Plné lietadlá, charterové lety,“ hromžila epidemiologička Hudečková, podľa ktorej si takto obyvatelia Slovenska vo veľkom nosia domov koronavírus. Nedbajú na opatrenia v konkrétnej krajine a potom doma môžu len ľutovať, uvádza Týždeň.

Pózujúca Zuzana Plačková na svojej dovolenke na Zanzibare.
Pózujúca Zuzana Plačková na svojej dovolenke na Zanzibare. Zdroj: Instagram/Zuzana Plačková

Z cestujúcich na Slovensko kopa pozitívnych

Odborníčka vtedy dokonca smutne skonštatovala, že lety naspäť domov, keď PCR testy identifikovali 50 pasažierov zo 100 ako pozitívnych, nie sú ničím nezvyčajným. „Nepoviem vám číslo letu, ale to sú veci, ktoré sú na Slovensku bežne známe,“ povedala. Avšak, tieto čísla s odstupom času nevyznievajú realisticky, keďže úrady zverejnili, že z dovoleniek si Slováci oficiálne doviezli len 35 importovaných prípadov koronavírusu za február a prvý týždeň v marci.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Ani tieto varovania exotické dovolenky nijak nespomalili. Aj keď veľká časť charterových a dovolenkových letov odlieta zo susedných krajín a nie práve zo Slovenska, ani v Bratislave nejde o nič nezvyčajné. Samotné bratislavské letisko sa 28. februára pochválilo historicky prvým priamym letom z Bratislavy do letoviska Punta Cana v Dominikánskej republike. „Priamy let trvá viac ako 10 hodín a využilo ho 244 cestujúcich,“ uvádza sa v statuse na Facebooku.

Epidemiologičke Hudečkovej sa takéto dovolenky v zrejme najhoršej situácii, akú sme kedy na Slovensku mali, nepozdávajú. Obyvatelia Slovenska by si podľa nej mali dovolenky odpustiť. My sme sa preto vrátili k Zanzibaru, ktorý svojím prístupom ku koronavírusu predstavuje zrejme najväčšie potenciálne riziko zavlečenia juhoafrickej mutácie na Slovensko, a v cestovných kanceláriách sme zisťovali, za koľko si môže Slovák takúto dovolenku dopriať a či je o Zanzibar medzi našincami vôbec záujem.

Odporúčané
Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) 16. februára 2021, 14:36

Slováci už Zanzibar milujú, týždeň stojí menej ako tisícku

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95363 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko zaplatíš za týždňovú dovolenku s plnou penziou na Zanzibare.
  • Či sa lieta na tento exotický ostrov priamo z letiska v Bratislave.
  • O koľko percent vzrástol záujem Slovákov o Zanzibar v posledných týždňoch.
  • Ako vláda v Tanzánii tvrdí, že koronavírus vyhnali ľudia modlitbami.
  • Ako je možné, že na Zanzibare nemusíš mať test ani ísť do karantény.
Domov
Zdieľať
Diskusia