Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2021, 8:06
Čas čítania 1:01
Marián Mauik Biel

Vedci zistili, že použité rúška sa hodia na stavbu ciest. Betón má vďaka nim lepšiu pružnosť

TECH VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Recyklované rúška zlepšujú vlastnosti materiálu, z ktorého sa dajú budovať vozovky.

Pandémia zmenila a stále mení svet. Okrem oblasti zdravia a ekonomiky vplýva aj na životné prostredie. Na jednej strane pozitívne, napríklad čistejším ovzduším kvôli výraznému poklesu leteckých liniek. Na druhej strane negatívne, napríklad obrovským množstvom rúšok, ktoré doslova zaplavujú svet. Podľa RMIT sa denne použije až 6,8 miliardy rúšok na celom svete. Ak by sa recyklovali, dajú sa ešte veľmi prakticky využiť.

Odporúčané
Marek z Očami farmácie: Bádateľ šíri dezinformačnú spodinu. Trestné stíhanie je opodstatnené (Rozhovor) Marek z Očami farmácie: Bádateľ šíri dezinformačnú spodinu. Trestné stíhanie je opodstatnené (Rozhovor) 14. januára 2021, 9:30

Bežné chirurgické rúško je v podstatne len textília z netkaných plastových vlákien. Mali by sa používať jednorazovo a potom recyklovať. V tom prípade by sme mali tony materiálu, ktorý sa najnovšie dá použiť aj v cestnej infraštruktúre.

Vedci z RMIT vyvíjajú stavebný materiál z recyklovaného betónu, ktorý vzniká pri renovácii a demolácii budov. Sú ho desiatky ton ročne a väčšina končí na skládkach.

Po viacerých pokusoch však zistili, že primiešaním kúskov rúšok má tento materiál omnoho lepšiu ťažnosť a pružnosť. Konkrétne má ísť o pomer 1 diel rúšok k 99 dielom recyklovaného betónového agregátu.

Domov
Zdieľať
Diskusia