Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2021, 9:30
Čas čítania 8:15
Jakub Paulík

Marek z Očami farmácie: Bádateľ šíri dezinformačnú spodinu. Trestné stíhanie je opodstatnené (Rozhovor)

Marek z Očami farmácie: Bádateľ šíri dezinformačnú spodinu. Trestné stíhanie je opodstatnené (Rozhovor)
Zdroj: Archív – Marek Kajan
REFRESHER DEZINFORMÁCIE HOAXY KORONAVÍRUS SLOVENSKO OČKOVANIE VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Za projektom, ktorý okrem iného vyvracia hoaxy o pandémii, stojí 28-ročný farmaceut žijúci vo Švajčiarsku.

28-ročný Marek Kajan vyštudoval Farmaceutickú fakultu na Univerzite Komenského v Bratislave a momentálne žije vo Švajčiarsku, kde pracuje pre farmaceutickú spoločnosť. Vo voľnom čase spravuje projekt Očami farmácie, ktorý založil s cieľom podávať ľuďom zaujímavé informácie zo sveta farmácie zrozumiteľným jazykom.

Vo svojej tvorbe vysvetľuje ako dokážu lieky liečiť a ako prebieha klinické skúšanie. Aktuálne pravidelne informuje aj o koronavíruse a reaguje na šíriace sa dezinformácie. Tiež sa však pozrel napríklad na to, čo obsahuje letálna injekcia pri treste smrti či ako fungujú tehotenské testy.

Odporúčané
Vedátor Samuel: Keď ma zablokoval Rytmus, bolo to, ako keby mám zákaz do obchodu, ktorý som nenavštevoval (Rozhovor) Vedátor Samuel: Keď ma zablokoval Rytmus, bolo to, ako keby mám zákaz do obchodu, ktorý som nenavštevoval (Rozhovor) 11. septembra 2020, 10:15
V tomto článku si prečítaš:
  • Akú prácu vykonáva vo farmaceutickej spoločnosti
  • Čo vraví na konšpiračnú knihu Falošná pandémia
  • Prečo číta dezinformačný web Bádateľ
  • Aký hoax o pandémii považuje za najbláznivejší
  • Ako sa žije vo Švajčiarsku počas pandémie
Marek Kajan
Marek Kajan Zdroj: Archív – Marek Kajan

Pracujete v americkej firme sídliacej vo Švajčiarsku, ktorá vyrába lieky. Aká je vaša pracovná náplň?

Presný názov mojej pozície je Senior Global Dictionary Analyst. O pacientoch, ktorí sú v klinickom skúšaní, sa zbierajú dáta o nežiaducich účinkoch, ktoré sa im počas štúdie prihodili. Či už ide o bolesť hlavy, únavu, zlomeniny, nehody, úrazy, operácie a podobne.

Údaje od pacienta prechádzajú cez náš tím a našou úlohou je zabezpečiť, aby boli správne zareportované a aby bolo jasné, čo sa pacientovi stalo. V skratke sa uisťujeme, že dáta, ktoré prichádzajú od pacientov sú adekvátne spracované, aby ich ďalší kolegovia mohli zmysluplne zanalyzovať.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Váš projekt Očami farmácie funguje vyše pol roka a iba na Instagrame vás sleduje takmer 30-tisíc ľudí. Robíte na ňom sám alebo ho spravujete s viacerými ľuďmi?

Začal som s ním sám a zatiaľ na ňom pracujem iba ja. Mám však známych, ktorí mi vypomáhajú s niektorými detailmi – napríklad mi skontrolujú článok po obsahovej stránke. Dajú mi spätnú odozvu na to, či všetko sedí, či to dáva zmysel a podobne.

Ako vnímajú Očami farmácie vaši kolegovia z práce?

V práci vedia, že rád vyvraciam hoaxy a informujem o farmaceutických témach, ale môj projekt neriešime. Očami farmácie spravujem vo svojom voľnom čase a s mojou prácou nesúvisí.

A čo iní farmaceuti z praxe?

Z odboru farmácie mám pozitívnu odozvu. Nedávno som robil rozhovor pre mesačník vydávaný Slovenskou lekárnickou komorou. Ozývajú sa mi tiež viacerí farmaceuti, ktorí radi zdieľajú moje príspevky. Páči sa im táto forma osvety.


Predpokladám správne, že ste profil založili s cieľom reagovať na množstvo dezinformácií o koronavíruse?

Z časti áno, ale nielen kvôli tomu. Zo začiatku som s určitosťou nevedel, akým štýlom sa budem uberať. Úplne prvé príspevky som dával ešte cez svoj súkromný profil. V tom čase som už uvažoval nad názvom Očami farmácie. Ak sa nemýlim, úvodný príspevok bol o vakcínach. Vtedy som si naštudoval aktuálne klinické štúdie a popísal som, ako vakcíny fungujú.

Odporúčané
Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili 4. júla 2023, 10:00

Krátko na to som sa začal venovať aj dezinformáciám. Napríklad keď začala kolovať správa o tom, že Ibuprofen sa nesmie používať, pretože zhoršuje priebeh ochorenia Covid-19. Pozrel som sa na to a zistil som, že to bola len zle pochopená a vysvetlená štúdia. Takže nebola to úplne od počiatku reakcia na hoaxy, ale celkovo objasňovanie vecí, ktoré sa prelínajú s farmáciou.

Vyvrátili ste už viacero hoaxov. Ktorá dezinformácia týkajúca Covidu vám prišla zatiaľ najviac za vlasy pritiahnutá?

Bromhexin s vodkou bol poriadne pritiahnutý za vlasy, to treba uznať (smiech). Celé to video pána poslanca absolútne nedávalo žiaden zmysel (poznámka redakcie – šéf ĽSNS Marian Kotleba natočil video jeho „liečby“ z koronavírusu). Zo všeobecného hľadiska ma však dokáže najviac zaraziť, keď ľudia popierajú, že táto pandémia vôbec existuje.

Napríklad Kulturblog teraz propaguje knihy s názvom Falošná pandémia. Vidíme pritom, aká je situácia. Kolabujú nemocnice a na Covid-19 umierajú milióny ľudí na celom svete. Pandémia je na vrchole. A zrazu si niekto dovolí publikovať knihu o tom, že pandémia vôbec neexistuje.

A potom si čítate tú knihu, v ktorej sa pýtajú jedného respondenta, že čo hovorí na preplnené nemocnice. A on sa opýta naspäť – aké preplnené nemocnice? Vraj keby nebol marketing, tak by táto pandémia vôbec neexistovala. Premýšľal som, že toto snáď nikto nemôže myslieť vážne. Nedokážem si predstaviť, že tomu niekto reálne verí.

Takže ste tie knihy aj čítali?

Prvú áno, druhú nie. Neviem či už vyšla. Ale prvá časť bola jednoducho kombináciou množstva nezmyslov. No keď už kniha začína tým, že pandémia neexistuje, asi viete, čo od nej môžete očakávať.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93138 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo si myslí o tvrdení, že vakcína je cielený biznis farmaceutického priemyslu
  • Budeme musieť po očkovaní nosiť rúška? Čo vravia doposiaľ známe dáta
  • Čo pri vakcíne zaručuje jej bezpečnosť
  • Aký bude mať význam, keď sa zaočkuje menej než 60 % obyvateľov
  • Kedy by súhlasil s povinným očkovaním
Domov
Zdieľať
Diskusia