Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. februára 2021, 14:24
Čas čítania 4:00
Viktor Kniš

Ako na 10. poschodí hotela Double Tree by Hilton mali deliť tendre farebnými krúžkami a spôsobiť škodu 42 234 148,40 eur s DPH

NEWS
Uložiť Uložené

O obvinených vysokopostavených členoch finančnej správy a oligarchoch vypovedajú okrem kajúcnikov aj ďalší svedkovia. Údajné podvody dokazujú

Piatkový zásah NAKA v hoteli Juraja Širokého Double Tree by Hilton súvisel so zadržaním šéfa daniarov Františka Imreczeho, ktorý sa dostal do čela úradu v časoch jednofarebnej vlády Roberta Fica. V rámci akcie Mýtnik obvinili celkovo 8 ľudí vrátane známeho oligarchu Jozefa Brhela, ktorý je považovaný za jedného z mecenášov strany Smer-SD.

J. Brhel sa dlhodobo zdržiava v zahraničí a zatiaľ nie je jasné, či bude možné dostať ho na Slovensko, ak by si to priali orgány činné v trestnom konaní. 


Bývalý šéf Finančnej správy SR František Imrecze, bývalý šéf IT sekcie finančnej správy Milan Grega, konateľka spoločnosti Allexis Jana Rovčaninová a podnikatelia Michal Suchoba aj Jozef Brhel sú obvinení pre pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Oligarcha Jozef Brhel a jeho brat Peter Brhel sú obvinení pre zločin prijímania úplatku, rovnako je z prijímania úplatku obvinený aj Pavol Boško. Z prečinu podplácania obvinili Štefana Poláčeka. 

Bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze ide do väzby, rozhodol Špecializovaný trestný súd. Dôvodom je obava z pokračovania v trestnej činnosti a možného ovplyvňovania svedkov. Do vyšetrovacej väzby ide aj bývalý riaditeľ IT sekcie finančnej správy Milan Grega. Potvrdili to obhajcovia oboch obvinených.

Do väzby idú aj bývalý riaditeľ IT sekcie finančnej správy Milan Grega a konateľka IT firmy Allexis Jana Rovčaninová. Ich advokáti podajú proti rozhodnutiu o väzbe sťažnosť na Najvyšší súd.

Odporúčané
Mal byť ministrom, rozbehol boj proti daňovým podvodníkom a sám je podozrivý, že sa do jedného zamotal. Kto je František Imrecze? Mal byť ministrom, rozbehol boj proti daňovým podvodníkom a sám je podozrivý, že sa do jedného zamotal. Kto je František Imrecze? 29. januára 2021, 14:20
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako podľa vyšetrovateľa chceli oligarchovia profitovať na zákazkách finančnej správy
  • Ako si delili kšefty farebnými krúžkami
  • O čom vypovedajú spolupracujúci obvinení
  • Koľko peňazí si mali rozdeliť
  • Ako si mali deliť desiatky tisíc úplatkov
  • Prečo tentokrát Ficova teória o kajúcnikoch v žiadnom prípade neobstojí
Ľudovít Makó a František Imrecze, keď boli najdôležitejšími funkcionármi daniarov.
Ľudovít Makó a František Imrecze, keď boli najdôležitejšími funkcionármi daniarov. Zdroj: TASR

Ďalšia organizovaná skupina

Podľa uznesenia o vznesení obvinenia hovorí o šéfoch finančnej správy a oligarcoch vyšetrovateľ ako o „organizovanej skupine“. Imrecze, Suchoba a Jozef Brhel mali mať záujem, aby spoločnosť Allexis (kde mali majetkovú účasť), dodávala IT systém pre finančnú správu s úmyslom zabezpečiť si finančný prospech. 

Podľa vyšetrovateľov nominant strany Smer-SD František Imrecze po dosadení do funkcie priamo vtedajším ministrom financií Petrom Kažimírom využil svoje postavenie na to, aby ušil na mieru kšefty pre spoločnosť IT Allexis.

Celkovo mali Imrecze, Brhel, Suchoba, Grega aj Rovčaninová spôsobiť štátu škodu viac ako 42 miliónov eur. Dodanie IT sytémov pre Finančnú správu SR zabezpečili v utajenej forme bez riadnej súťaže priamym zadaním vopred vybratej spoločnosti Allexis.

O machináciách v súčasnosti nevypovedá len bývalý šéf KÚFS Ľudovít Makó. Okrem neho vyšetrovateľom niektoré skutky popísali aj sekční riaditelia Daniel Čech či Martin Fleischer a bývalý riaditeľ národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernard Slobodník. Vyšetrovateľ sa opiera aj o listinné dôkazy a verejné registre. 

Jozef Brhel
Jozef Brhel Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

 

Ako mala finančná správa platiť za systémy, o ktoré ju nikto nežiadal

Práve Ľudovít Makó opisoval stretnutia v hoteli Double Tree by Hilton, kde ešte donedávna prespával aj poslanec Robert Fico. Na 10. poschodí sa nachádzajú kancelárie patriace práve Jozefovi Brhelovi, ktorý má okrem Juraja Širokého v hoteli svoj podiel. 

Podľa bývalého šéfa KÚFS Makóa dohodli obstarávanie práve Suchoba a Imrecze. Podnikateľ priniesol šéfovi daniarov konkrétne systémy, vytvorili dôveryhodné legendy, prečo by ich štát mal nakúpiť a potom utajili zmluvy. „Profit z IT zákaziek má Imrecze uložený u Suchobu, s ktorým sa mali vysporiadať, keď to bude František Imrecze potrebovať, s tým, že išlo o percentuálne podiely z hodnoty zákazky,“ vypovedal Ľudovít Makó.

Napríklad systém ALLADIN na „kontrolu kontrolórov“ nemal podľa Martina Fleischera žiadny zákonný podklad, ani oň nikto nikdy nežiadal a financie naň museli vyčleniť mimoriadne. 

Sekčný riaditeľ Čech vraj chodil do Suchobovho domu v Limbachu, kde sa stretávali aj s Imreczem, aby riešili zákazky finančnej správy. „Hlavným predmetom týchto stretnutí bola skutočnosť, že všetky obstarávania budú nastavené v prospech spoločnosti Allexis – že táto tieto zákazky vyhrá,“ vypovedal Daniel Čech. Ten taktiež tvrdí, že z kšeftov získaval peniaze aj oligarcha Jozef Brhel. 

Odporúčané
Bödörova schéma: Ako vraj konali v prospech Smeru a SNS, ako si mali deliť 400-tisícový úplatok a kto to celé dopodrobna opísal? Bödörova schéma: Ako vraj konali v prospech Smeru a SNS, ako si mali deliť 400-tisícový úplatok a kto to celé dopodrobna opísal? 8. novembra 2020, 16:53

Ako mali krúžkovať zákazky na 10. poschodí hotela Double Tree by Hilton 

Na konci roka 2012, v čase jednofarebnej vlády Smeru vytvorila sekcia ekonomiky na finančnej správe plán obstarávania na rok 2013. V tom čase šéfoval sekcii Martin Fleischer, ktorý o následnom rozdeľovaní záakaziek podrobne vypovedá. Fleischer tvrdí, že ho aj so zoznamom obstarávaní zavolal na 10. poschodie hotela Hilton Jozef Brhel, pričom na stretnutí mal byť aj jeho brat Peter Brhel. 

Fleischer doniesol dve kópie plánu obstarávania – tabuľky s poradovými číslami. Podľa Fleischerovej výpovede Brhelovci označovali červenou, zelenou a modrou farbou konkrétne zákazky. „V podstate to znamenalo, že Peter Brhel označil takmer všetky položky, ktoré budú riešené v ich réžií,“ uvádza sa v uznesení o vznesení obvinenia.

„Asi len dve alebo tri položky mohli byť obstarané na voľno, o ktoré nebol záujem“. Jednu kópiu zoznamu dostal podľa uznesenia Fleischer naspäť, druhú si zobral Brhel. Následne bývalý generálny riaditeľ ekonomickej sekcie Fleischer popísal aj údajné delenie úplatkov z menších zákaziek.

Podobný scenár sa mal opakovať aj v roku 2014 – opäť údajne vytvorili zoznam, avšak menšie zákazky už podľa výpovede Fleischer neriešil, pretože vstúpil do platnosti zákon o elektronickom obstarávaní. 

Hliton
Zdroj: tripadvisor.sk

Svedkovia aj „kajúcnici“ vypovedajú nezávisle, podrobne popisujú konkrétne skutočnosti aj stretnutia

Vyšetrovateľ priamo v uznesení upozorňuje na silu dôkazov, na základe ktorých sú obvinení bývalí vysokopostavení úradníci z finančnej správy aj podnikatelia Brhelovci.

 „Svedkovia vo svojich výpovediach nezávisle od seba podrobne popísali jednotlivé udalosti a konkrétne skutočnosti, kedy a za akých okolností došlo k dohodám medzi obvinenými vo vzťahu zabezpečovania dodania informačných systémov pre FS, kde prebiehali stretnutia a za účasti ktorých osôb. V prípade korupčných skutkov svedkovia popísali konkrétne sumy, ako aj kde dochádzalo k stretnutiam a preberaniu ako aj odovzdávaniu úplatkov a prípadne aj ich ďalšieho prerozdeľovania,“ dodáva vyšetrovateľ v uznesení. 

Vyšetrovateľ ďalej upozorňuje, že svedok „kajúcnik“ skutočne vypovedá s vidinou poskytnutia výhod, preto treba k vierohodnosti jeho výpovedí pristupovať citlivo. V tomto prípade sa však opiera vyšetrovateľ o listinné dôkazy aj ďalšie výpovede. „V rovine rozumnej istoty možno vyvodiť záver, že je vylúčené, aby tieto osoby popísali jednotlivé udalosti a ich sled, aby s nimi prišli do bezprostredného kontaktu,“ uvádza vyšetrovateľ. 

Dodáva tiež, že keby kajúcnici klamali, ich nepravdivé výpovede by bolo možné jednoducho odhaliť. „Tieto osoby by sa nelogicky sami vystavili ďalšiemu trestnému stíhaniu,“ vysvetľuje. 

Svedkov – kajúcnikov spochybňuje najmä parlamentná strana Smer-SD a primárne jej predseda Robert Fico, podľa ktorého takéto výpovede nie sú dôveryhodné. Robert Fico tvrdí, že prokuratúra a súdy konajú synchronizovanie a v prípade väzobného stíhania obvinených blízkych Smeru ide o politickú objednávku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia